Kikkers en padden voelen zich weer thuis in Nederland

Na een sterke achteruitgang sinds de jaren vijftig gaat het weer goed met kikkers en padden. Uitschieters zijn bruine kikker, geelbuikvuurpad en boomkikker.

door Maaike Bezemer

Verbeteringen van de waterkwaliteit en de aanleg van poelen hebben geholpen. Voordeel is dat kikkers en padden, als de omstandigheden eenmaal goed zijn, veel nakomelingen produceren. Boomkikkers doen het 't best. Het kleine felgroene beestje, dat hoofdzakelijk voorkomt in Twente, de Achterhoek en in Zeeuws-Vlaanderen, is met 20 procent per jaar toegenomen. De populatie van deze soort is sinds 1997 verviervoudigd, blijkt uit cijfers van CBS en Ravon, die onderzoek doet naar reptielen, amfibiën en vissen.

Zo'n toename gaat niet vanzelf. Natuurliefhebber Sjaak Herman heeft een paar jaar geleden drie hectare grond aangekocht bij Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen. Hij deed dat speciaal voor de boomkikker, omdat het zo'n 'verschrikkelijk leuk en aaibaar beestje is'. Hij heeft braam geplant en poelen gegraven, maar het baatte niet. De mannetjeskikker staat bekend om zijn keelgeluid. In het voorjaar is zijn schrille gekef op een kilometer te horen. Maar Herman hoorde in mei maar één mannetje roepen. De minuscule soort, van een paar centimeter, blijkt nogal complex.

Ook het Zeeuws Landschap doet er alles aan om de boomkikker te behagen. “We accepteren niet zomaar dat soorten verdwijnen“, zegt terreinbeheerder Fred Schenk. Bij Retranchement en Cadzand gaat het goed met de boomkikker. De poelen zijn er niet te diep en niet te ondiep, zodat ze snel opwarmen, maar niet droogvallen in de zomer. Er wordt gebaggerd, vissen worden weggevangen voor ze de kikkervisjes opvreten. Er worden struiken geplant, omdat het kikkertje graag klimt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden