Kikker lust wel een visje of een muis

ANJEL PUNTE

Het komt regelmatig voor dat er een paar visjes uit de vijver verdwijnen. Dat zal die reiger wel weer zijn geweest of de katten van de buren. Zo dacht ook meneer Van Wijk, die zijn verhaal over verdwenen goudvisjes naar Trouw opstuurde. Op een ochtend staat hij extra vroeg op in de hoop de boosdoener te betrappen. Loerend naar zijn tuinvijver denkt hij een visje te zien spartelen op de waterkant. Als hij naar buiten loopt om te zien of het visje nog te redden is, weet hij niet wat hij ziet. "Onze kikker, misschien wel 27 jaar oud en vaste klant in onze vijver, had het spartelende visje in zijn bek."

"Het is vrij uniek maar niet ongekend", stelt Edo Goverse van Ravon, de vrijwilligersorganisatie voor onderzoek naar reptielen, amfibieën en vissen. "De groene kikker eet wel vaker gewervelde dieren, zoals kleine vogeltjes. In 2010 ontvingen we nog een foto uit Doetinchem van een kikker die een muis te pakken had. De niet bijster intelligente kikker reageert op bewegingen en heeft daarbij drie opties. Als iets groter is dan hijzelf, vlucht hij. Als het net zo groot is, probeert hij ermee te paren en als het kleiner is, probeert hij het op te eten."

Kikkers zijn koudbloedig en hebben daarom niet veel eten nodig. Dat de kikker uit Van Wijks vijver vlak voor zijn winterslaap nog een visje verorbert, heeft dan ook niets met behoefte aan voedsel te maken, zegt Goverse. "Het is vervelend dat meneer zoveel visjes uit zijn vijver zag verdwijnen. Maar het lijkt me sterk dat de kikker dat allemaal op zijn geweten heeft. Die kan wel een tijdje vooruit met één visje. Wel zien we vaak dat dieren zich specialiseren. Dat geldt ook voor roofvogels die bijvoorbeeld alleen maar stadsduiven vangen", weet zijn collega Raymond Creemers. "Het zou kunnen dat deze kikker zich in goudvisjes heeft gespecialiseerd."

Wat daarentegen niet kan, is dat de kikker al 27 jaar vaste klant is in de vijver van Van Wijk. "Dan zou het een recordhoudende kikker zijn. De meeste sterven na een jaar of vijf." Tenminste, zegt Goverse "als ze niet als kikkervisje door een vis zijn opgegeten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden