Kikker is een held op de crèche, niet op de basisschool

Alle scholen hebben een naam -maar hoe komen ze daar eigenlijk aan? Welk verhaal zit daar achter? Vandaag, in de laatste aflevering van een zomerserie: de afwezige kinderwereld.

door Monique de Heer

Hoewel Dagobert Duck nog niet dood is, draagt toch een Nederlandse school zijn naam: De Dagobert in Tiel. Is er dan toch een schoolbestuur dat voor Disney heeft gekozen en notabelen en heiligen heeft weerstaan? Een rooms-katholieke school die genoemd is naar de geldminnende Oom Dagobert?

,,Toch niet'', legt Henk Schwering, directeur van De Dagobert uit. ,,Helaas heeft onze naam niets met de rijkste bewoner van Duckstad te maken, al was dat gezien zijn financiële situatie wel prettig geweest.

Maar nee, de naam is heel oud en heeft te maken met een klooster dat hier in 600 stond. We staan in de Kloosterbuurt en toen de school 25 jaar geleden werd gesticht, dacht men dat de abt van het klooster indertijd Dagobert heette. Later bleek dat niet zo te zijn. Dagobert was een Frankische koning die bekend stond om zijn giften aan kloosters. Dankzij die koning werd ooit het klooster gesticht.''

Op de leden van het koninklijk huis na, maken weinig mensen het mee dat tijdens hun leven een school naar hen wordt genoemd. De meeste notabelen, pedagogen, heiligen en burgemeesters worden vernoemd na hun dood.

Maar als er één groep schittert door afwezigheid, zijn het wel de kinderen zelf. Aan hun leefwereld wordt zelden tot nooit gedacht. In namen van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen vind je de kinderwereld nog volop terug. Het wemelt in Nederland van de beertjes Pippeloentjes, Blokkendozen, Jip en Jannekes en Bibelebontse bergen, maar dat zijn wel allemaal kinderdagverblijven. Kikker is alleen een held op de crèche, niet op de basisschool. Met het vierde jaar komt de tijd van de Regenbogen, Wegwijzers en St. Jozefscholen.

Er zijn scholen in Nederland naar dominees genoemd maar niet naar die van Dreutelen. Er zijn geen scholen genoemd naar Pinkeltje of Paddeltje. Paulusscholen zijn genoemd naar de apostel, niet naar een boskabouter. Bommelscholen zijn vernoemd naar de burgemeester en niet naar Ollie B.

Als er al aan de kinderwereld is gedacht, dan nog het meest in namen van schrijvers. Er zijn drie Roald Dahlscholen (Sliedrecht, St. Michielsgestel en Amstelveen), maar geen Grote Vriendelijke Reus of Chocoladefabriek-scholen. Alleen in Hoofddorp, daar staat een Dik Tromschool. Er zijn wel negen Annie M.G. Schmidtscholen, maar scholen heten Piramide en Palet -en geen Petteflet. Er is geen Tonke Dragtschool en uiteraard zijn de Rijken van Dagonaut en Unauwen ook niet vernoemd. Maar er zijn wel vijftien Zevensprongen. Nu begint dat boek ook in een schoolklas en het zou een toepasselijke naam kunnen zijn. Hebben meester Frans van der Steg, Geert-Jan en hun avonturen in het Trappenhuis wél invloed gehad op de schoolbesturen? Leerkracht Harriët Timmer van de Zevensprong in Zwolle denkt van niet: ,,De naam komt volgens mij van het liedje 'heb je wel gehoord van de zeven de zeven, heb je wel gehoord van de zevensprong'? De naam is ontstaan na de fusie met de kleuterschool, dus dat zal het wel zijn.'' Zo ook op de Amersfoortse Zevensprong. ,,Het komt van het liedje, voorzover ik weet,'' aldus leerkracht Wilma Harskamp van groep vijf.

In Hardenberg staat een Cantecleer, maar daarmee wordt niet gedoeld op de Markies de Canteclaer. Directeur Boerma: ,,We zijn wel genoemd naar een haan, maar niet naar die uit Ollie B. Bommel. In de jaren zeventig werd het mode om scholen een echte naam te geven en 'openbare basisschool Kloosterhaar' werd toen saai gevonden. We hadden toen net van de overheid een kunstwerk gekregen. Dat hing in de gang en stelde een haan voor. Daar is toen een naam bij gezocht. Cantecleer is de naam van de haan uit 'Vanden Vos Reinaerde'. Hij beschermt de kippetjes tegen de vos en dat werd wel een mooi beeld gevonden. De leerlingen als kippetjes en de leerkrachten die ze beschermen. Zo dus.''

Beschermen, opvoeden en eer betuigen aan grote namen uit de volwassenenwereld, dat spreekt voorlopig uit de namen van scholen. Wat kinderen zelf leuk vinden, dat is om een of andere reden niet belangrijk. Een Máximaschool zal er dus wel komen, maar een Harry Potterschool? Zal er ooit een Zweinstein in Nederland staan, of een Dinosaurusschool?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden