Kijkwijzer voor een lange verkiezingsnacht

Hillary Clinton en Donald Trump. Beeld anp
Hillary Clinton en Donald Trump.Beeld anp

Na een campagne van bijna twee jaar, kiezen Amerikanen vandaag hun 45ste president. Het circus der uitslagen begint om 18.00 uur Eastern Time (tijdzone aan de Oostkust). Dan is het middernacht in Nederland.

Bij veel staten staat de uitslag nu al min of meer vast. Dat geldt bijvoorbeeld voor Texas (38 kiesmannen, Trump), Californië (55, Clinton) en New York (29, ook Clinton). Clinton lijkt te kunnen rekenen op de steun van in elk geval 240 kiesmannen, Trump weet er al 191 aan zijn zijde. Wie komende nacht minstens 270 kiesmannen behaalt, mag zich de nieuwe president noemen.

In onderstaande infographic is te zien hoe het er op dit moment voor staat. Hoe blauwer de staat, hoe groter de kans dat deze staat vandaag voor Clinton kiest. De staten van Trump kleuren rood.

(de tekst gaat verder onder de infographic)

Carrousel

De carrousel begint met draaien in Indiana en Kentucky. Hier sluiten de stembureaus om middernacht Nederlandse tijd als eerste hun deuren. Op basis van een exit poll zullen de tv-stations meteen met een prognose van de uitslag komen. Verwacht daar nog niet te veel van. Zowel Indiana als Kentucky stemt al sinds jaar en dag op de Republikeinse kandidaat.

Interessanter wordt het een uur later - we schrijven 01.00 uur Nederlandse tijd. Dan zijn de eerste swing states (staten waarvan niet duidelijk is naar welke kandidaat ze gaan) aan de beurt. Let in het bijzonder op Florida (29 kiesmannen), de op één na grootste staat. Als deze zuidelijke staat aan Hillary Clinton wordt toegeschreven, dan lijkt Trump een vierjarig verblijf in het Witte Huis te kunnen vergeten. Het verliezen van een andere swing state, Virginia (13 kiesmannen), heeft Trump al enigszins ingecalculeerd.

Om 19.30 uur (01.30 uur) volgen North Carolina, Ohio en West Virginia. In Ohio en West Virginia rekent Trump op de overwinning, North Carolina zal in eerste instantie vermoedelijk 'too close to call' zijn. Vooral de zege in Ohio, na Florida de belangrijkste swing state, zou voor Trump een opsteker zijn; sinds 1960 heeft geen presidentskandidaat het Witte Huis gehaald zonder deze staat te veroveren.

Een half uur later, om 02.00 uur Nederlandse tijd, gaan de stemlokalen dicht in maar liefst 18 staten plus het District of Columbia. Samen zijn die goed voor 200 kiesmannen. De staat die er in deze reeks het meest toe doet, is Pennsylvania (20 kiesmannen). Hier lijkt Clinton vooralsnog stand te gaan houden.

null Beeld anp
Beeld anp

Nog niet overmand door slaap?

Nog even wakker blijven nu, want om 03.00 uur is de verwachting dat wel duidelijk is wie de opvolger van Barack Obama wordt. Op dat tijdstip sluiten de stembureaus in Arizona, Colorado, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, South Dakota, Texas, Wisconsin en Wyoming. Colorado (9), Michigan (16) en Arizona (11) zijn alle drie swing states. De eerste twee lijken de kant van Clinton op te schommelen, Arizona juist in Republikeinse richting.

Het is onwaarschijnlijk - maar het kan zijn dat u nog twee uur langer moet volhouden. In dat geval valt de beslissing vermoedelijk als om 05.00 uur Californië, Hawaii, Oregon en Washington de kant van Clinton kiezen. Of als Idaho of Alaska (als allerlaatste, om 06.00 uur) zich achter Trump scharen.

Als een van de twee nu nog niet een overwinningsspeech heeft gegeven, dan is dat omdat de verschillen té klein zijn of omdat er controverses rijzen over het tellen van de stemmen. Zoals in 2000, toen de uitslag in Florida tot aan het Hooggerechtshof werd betwist.

null Beeld anp
Beeld anp

Waar de verkiezingen te volgen

Correspondenten Bas den Hond (New Hampshire) en Jan-Albert Hootsen (Florida) en online-redacteur Kick Hommes doen de hele nacht verslag van de verkiezingen en duiden de uitslagen. Volg hen op www.trouw.nl en op Twitter via @trouw.

Trouw komt woensdagochtend om zeven uur met een extra digitale editie van de krant. Gratis op pc (krant.trouw.nl) en tablet en mobiel (download de gratis app: 'Trouw digitale krant' voor Apple of Android).

Op NPO1 doen de NOS en 'Nieuwsuur' tussen middernacht en 09.00 uur 's ochtends live verslag van de verkiezingen, met presentatoren Rob Trip en Dionne Stax en correspondenten ter plaatse.

'RTL Nieuws' verzorgt om 23.30 uur vanavond een speciale uitzending met verslaggevers ter plaatse. Vanaf 04.00 uur in de ochtend presenteren Meike de Jong en Daphne Lammers de uitslagen, zijn de toespraken van Clinton en Trump te volgen en wordt vooruitgeblikt en gereageerd op het beleid van de nieuwe president. Frits Wester zit in het Kurhaus waar traditiegetrouw diplomaten en Amerikanen de uitslagen volgen.

Wie de verkiezingen liever in het Engels volgt, schakelt over naar CNN, dat vanaf 10 uur 's avonds uitzendt.

Tv-zender ABC News werkt samen met Facebook in het live coveren van de verkiezingen.

Showtime host en komiek Stephen Colbert heeft op verkiezingsavond een liveshow op zender CBS.

Onlinemagazine slate.com doet iets bijzonders: het biedt eerder dan de exit polls (die pas na sluiting van de stembussen gepubliceerd mogen worden) inzicht in de real time uitslagen op basis van nieuwe data-technologie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden