BAS TIPT

Kijktips voor de keukenbrigade: zelfs professionals bakken er soms niets van

Lekker eten met Kerst? Aan de culinaire tv-rubrieken zal het niet liggen. 

Toetje met thee

Het adorabele 'BinnensteBuiten' (foto boven) behandelde vorige week iedere dag een gang van een kerstdiner, met vrijdag het nagerecht van Alain Caron: een omelette norvégienne. De feestelijke ijstaart zag er zeer maakbaar uit en op het boodschappenlijstje alleen simpele dingen als ijs, eieren, sap en cake. En oh ja, een pondje suiker. Passend bij de minder-alcohol-trend had Caron een theesommelier - Kiona Malinka - uitgenodigd een bijpassend drankje te bedenken. Niks champagne, ceylonthee met kardemom bij de toet!

Gezond verstand in een pannetje

Keukenbelg Jeroen Meus maakte alweer voor de negende keer een groot kerstmenu in zijn programma 'Dagelijkse Kost', een geliefde Vlaamse kookrubriek. Meus vertrekt graag vanaf de Franse klassieke keuken. Al klinkt zijn voorgerecht met kalfshersenssaus ('gezond verstand in een pannetje') voor velen ongetwijfeld iets te exotisch. Fijn van Meus is: hij maakt het nooit te ingewikkeld, schept gewoon mayo uit een pot als het moet. En zijn lichaamstaal verraadt of hij het zelf écht lekker vindt.

Besmettelijke bietensoep

Voor het vegetarische gerecht uit RTL's 'Koffietijd' van 21 december moet je in stabiel gezelschap zijn: deze bietensoep van chef Klaas van Winsen helpt je witte linnen tafelkleed geheid naar de gallemiezen en bezorgt iedereen wellicht rode tanden. Maar hij oogde heerlijk en maakbaar. En je kan de finishing touch dronken doen: toen de behulpzame doch onhandige presentatrice Pernille La Lau de garnering nogal lukraak uitstrooide, bleef het toch meer soep dan zooitje.

Verbindende kaasfondue

Ook heel verbindend en kerstig: een stroperige kaasfondue boven een vlammetje. Op Kerstavond is de uitzending van 'De Aardappeleters' er helemaal aan gewijd. Leuk om eerst op pad te gaan door het Zwitserse boerenland met Joris Vermeer, de woeste neef van Yvette van Boven. En om dan de kaas te smelten, het brood te breken, de kaarsen te ontsteken en in een eenvoudige klofje een aards maaltje te eten. Hoe simpel kan het zijn.

Alles weglachen met de Swedish Chef

Als het allemaal toch weer niets wordt, spiegel je dan aan de Swedish Chef van de 'Muppetshow': zelfs professionals bakken er soms niets van. Mislukte de kalkoen? Zeg dat je spontaan vegetariër bent geworden, net zoals de Swedish Chef in die kerstaflevering jaren geleden. Hij wilde Big Bird in de pan hakken, maar deze grote gele vogel was gewoon te lief voor onze Scandinavische immigrant. Het feestmaal ging niet door, maar een vriendschap werd geboren.

Lees ook:

Recept voor een zorgeloze Kerst

Hooggespannen culinaire verwachtingen, weinig tijd en gasten die niets lusten of allergisch zijn: Kerst is stress voor de thuiskok. Karin Luiten heeft de oplossing - en de recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden