Kijkshop stopt met vitrineformule
De Kijkshop heeft afscheid genomen van zijn hermetisch afgesloten vitrines. De klant kan nu producten uitproberen.
Producten achter glas zijn verleden tijd voor de Kijkshop. Voortaan liggen de waren voor het pakken in de schappen. Gisteren werd de eerste vitrineloze winkel geopend in het Utrechtse winkelcentrum Overvecht.
In de oorspronkelijke Kijkshops konden klanten de fotocamera’s, scheermesjes en koffiezetapparaten alleen maar bezichtigen. Informatie over het product was te lezen op vitrinekaarten. Om tot aanschaf over te gaan, moest eerst een koopbon worden ingevuld, vervolgens werd het product uit het magazijn gehaald.
Die dertig jaar oude ’succesformule’ voldoet niet meer, zegt directeur Jan Bongers. De magazijnen nemen te veel ruimte in beslag en renderen onvoldoende. En de presentatie van producten in glazen vitrines spreekt consumenten niet meer aan.
De verwachtingen van Ayad Al Saffar, eigenaar van het Zweedse Klockgrossisten i Norden AB (KIN) die twee maanden geleden de Kijkshop overnam, zijn hooggespannen. „We gaan voor de Utrechtse winkel uit van een verdubbeling van de omzet. Net zoals bij Ikea, moeten klanten nooit met lege handen naar huis gaan.”
„Een open presentatie van producten leidt tot meer impulsaankopen van spullen die je vaak nodig hebt maar thuis niet op voorraad hebt, zoals batterijen en spaarlampen”, vult directeur Jan Bongers aan. „Daarnaast is de winkeloppervlakte groter en de winkelroute overzichtelijker. We willen niet alleen dat klanten meer kopen, maar ook dat ze vaker langs komen, niet alleen wanneer de waterkoker het niet meer doet.”
Achterin de Utrechtse Kijkshop bevindt zich een apart winkeltje waar handtassen, sieraden en andere accessoires verkocht worden. Eigenaar Al Saffar, die vorig jaar de Zweedse zakenman van het jaar was, wil hiermee de grootste goudverkoper van Nederland worden. Hij hoopt 1 miljoen horloges per jaar te slijten. Het is niet onwaarschijnlijk dat dat gaat lukken. Zijn bedrijf KIN is in Scandinavië de grootste aanbieder van uurwerken.
Klanten van de Kijkshop lijken er geen moeite mee te hebben dat de oude formule is afgedankt. „Die bonnetjes invullen was ontzettend irritant. Dit is echt beter en moderner”, zegt Lynette van der Linden.
Twee uur voor de opening van de winkel stond Van der Linden al in de rij, samen met tientallen andere vroege vogels. De nieuwe Kijkshop had namelijk enkele openingskoopjes. Zodoende was er zelfs vraag vanuit Griekenland. „Mijn dochter woont daar. Ze vroeg me om beertender te kopen. Deze is nu zeventig euro in plaats van 249 euro”, vertelt Dini Iseger.
Begin volgend jaar wordt er geëvalueerd hoe de nieuwe aanpak bevalt. „Dan gaan we beslissen wat we met de overige 102 winkels gaan doen. Nu moeten we eerst leren van deze ervaring”, zegt Al Saffar.