Kijkoperatie

Felix Meurders: “Eh, jongens, niet te close, ik word er een beetje misselijk van.”

Mooiste moment van een rare reportage gisteren in de NOS-rubriek 'MiddagEditie', waar volgens de aankondiging een live verslag viel te verwachten van een nieuw soort kijkoperatie. Om te beginnen: een trektocht door de maag. De sensatie van de reportage werd onderstreept door een andere aankondiging, van de actualiteitenrubriek '2 Vandaag' van EO en Tros, dat zij later op de dag ook volop aandacht zouden besteden aan deze kijkoperatie.

In mijn door overmatig tv-gebruik behoorlijk toegenomen onnozelheid dacht ik er maar eens goed voor te gaan zitten, omdat ze in het Dijkzigtziekenhuis blijkbaar een nieuw medisch tv-programma hadden ontwikkeld waarmee Ria Bremers 'Vinger aan de pols' ineens weer op grote achterstand zou worden geplaatst: de kijkoperatie speciaal ontwikkeld voor kijkers. Mogelijk in plaats van de koele o.k.-wanden een ander decortje (vredig grazende koeien in een lieflijk landschap, speciaal voor mensen die benieuwder zijn naar de afloop van de ingreep dan de wijze waarop deze wordt uitgevoerd en die toch ook onderhouden moeten worden), de chirurg aangekleed door Sheila de Vries, het commentaar in handen van Theo Reitsma ('Dat is al de tweede scherpe snee van dokter Charlemagne') en uiteraard halverwege onderbroken voor wat reclamespotjes.

Het bleek dus iets totaal anders te zijn en vanwege de opkomende misselijkheid van Meurders ook nog aangepast in beeld gebracht. Het bleek te gaan om een congres waarbij de voordelen van de kijkoperatie aan de man moesten worden gebracht. De kosten van zo'n ingreep zijn weliswaar iets hoger vanwege het gebruik van apparatuur die daarna weggegooid kan worden - het schijnt dat je vingercamera's heel slecht kunt uitkoken -, maar daar staat tegenover dat de patiënt minder kans heeft op infecties, niet meteen zo'n jaap van twintig centimeter over de buik krijgt waardoor er straks ook weer een nieuw badpak moet worden gekocht, sneller uit het ziekenhuis kan worden ontslagen en, hier keek de chirurg die in de presentatie in handen had even veelbetekenend de kijkers aan: de patiënt kan zo ook weer sneller aan het werk.

Waarom dan nog getalmd door het op ouderwetse wijze aan de lopende band verwijderen van wormvormige aanhangsels? Iemand moet voor de extra kosten opdraaien. Als het even kan de zorgverzekeraars, want dankzij dat sneller aan het werk kunnen valt dat voordeel weer te verkopen aan de werkgevers en -nemers. De zaal in Rotterdam werd bevolkt door 150 afgevaardigden van de soft- en hardware van de medische industrie, de verzekeraars ontbraken. Maar, en nu kwam medisch-presentator Bonjers aapje uit de mouw: door deze live reportage van de behandeling van een middenrifbreuk, waarbij de maag werd losgemaakt en een nieuwe kringspier werd geplaatst tussen slokdarm en maag, zodat het maagzuur, als de patiënt na het eten even gaat liggen, niet meer terug kan stromen in de maag, mocht niet worden uitgesloten dat de in hun lunchpauze toekijkende ziektekostenverzekeraars massaal overstag zouden gaan voor het vergoeden van de extra kosten.

Overigens leek me de mevrouw op wie de Belgische chirurg dokter Charlemagne, goed voor 200 kijkoperaties per jaar, zijn ingreep uitvoerde, niet de meest fanatieke kijkster naar dit soort van programma. “Het kan me niet zoveel schelen, als ik d'r maar vanaf kom”, zei ze toen ze naar het podium werd gereden als de medische grasmat van dit live-verslag. Hopelijk stond thuis de video paraat, zodat de beelden binnenkort op een verjaardagsfeestje vertoond kunnen worden.

Maar toen was al lang duidelijk dat 'MiddagEditie' werd gebruikt voor een lobby op het toch al door lobbyïsten bevolkte terrein van de ziektekosten. “Inmiddels”, riep presentator dr. Bonjer, “hebben we deze ochtend al twee kijkoperaties uitgevoerd en de reacties in de zaal zijn positief, ook omdat iedereen het op deze manier zo goed kan volgen.” Door het gedempte licht was niet precies te zien hoe de toeschouwers erbij zaten, maar het zou mij niks verwonderen als na de aftiteling van dr. Charlemagne's volgende kunststukje de zaal in een enthousiast hoera-geroep was losgebarsten, de wave had ingezet en her en der met spandoeken was gaan zwaaien. Meurders redde het gelukkig net, hij ging niet van z'n graat en behoefde ook geen beroep te doen op de kotszak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden