'Kijkgedrag zorg ouders' D'Ancona voelt niets voor oproep tot minder geweld op tv

Van onze verslaggevers DEN HAAG - Minister D'Ancona (PvdA) van WVC “voelt zich niet geroepen” de omroepen te stimuleren minder geweld op tv te vertonen. Volgens de bewindsvrouw zijn de omroepen er al “absoluut op uit zo min mogelijk geweld aan jeugdigen te tonen”.

D'Ancona reageerde gisteren tijdens een debatje in de Tweede Kamer op het pleidooi maandag van haar CDA-collega Hirsch Ballin van justitie. Hij wil vertoning van geweld aan kinderen via tv, video en computerspelletjes aan banden leggen, “om te vermijden dat er een steeds gewelddadiger klimaat in de samenleving ontstaat”.

Volgens D'Ancona zijn ouders, en niet de overheid, als eerste verantwoordelijk voor wat hun kinderen wel of niet aan geweld te zien krijgen. Klachten van ouders over geweld op tv zijn volgens haar “op de vingers van een hand te tellen”.

De minister van WVC wees erop dat videoverhuurbedrijven al werken met een code op banden, die ouders van informatie voorziet over de mate van geweld van een film en zijn (on)geschiktheid voor jonge kijkers. Dat systeem werkt goed, zo meent D'Ancona. Het is dan ook de bedoeling dat soortgelijke afspraken ook in bioscopen gaan gelden, om de filmkeuring te vervangen.

Hirsch Ballin benadrukte dat hij niet van plan is met wettelijke maatregelen te komen; de vrijheid van drukpers, zoals vastgelegd in de Grondwet, laat dat ook niet toe. Maar hij is het oneens met de mening van D'Ancona, dat de afspraken in de videobranche goed werken: “Die hebben tot nu toe te weinig effect.”

De CDA-minister wil “indringender overleg” met videoverhuurbedrijven, zodat zij zullen komen tot “matiging en zelfbeheersing” en meer informatie zullen verschaffen.

“Het gaat om het effect van vertoning van geweld, als er niemand bij de hand is, die op uiterst verstandige wijze met de knop omgaat. We moeten onze ogen er niet voor sluiten dat dat gebeurt. In Engeland is een peutertje vermoord; de dadertjes speelden een film na, waarin een kind werd gestenigd. Die film is ook in Nederland te huur”, aldus Hirsch Ballin.

De Tweede Kamer deelde breed het pleidooi van de minister van justitie om terughoudend om te gaan met het vertonen van geweld aan kinderen: “Geen zinnig mens is het daar niet mee eens”, zo vertolkte GroenLinks-woordvoerder Lankhorst de mening van zijn collega's. CDA, GPV en SGP grepen de gelegenheid aan hun verzet tegen afschaffing van de filmkeuring nog eens aan te zetten. Een Kamermeerderheid van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks steunt dit kabinetsvoorstel overigens wel.

Paul Solleveld, adjunct-directeur van de NVPI (Nederlands Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) is verbaasd over de uitspraak van Hirsch Ballin. De NVPI heeft hem een open brief hierover gestuurd. Volgens Solleveld bestaat er in Nederland al lang een goed werkende regelgeving op het gebied van de verkoop en verhuur van videobanden. Sinds '91 zijn er twee 'gentlemen's agreements' gesloten (een tussen WVC en NVPI, en een tussen WVC en de videotheekhouders). Deze mondden uit in een zelfregulerend systeem, waarbij videofilms in drie verschillende leeftijdsklassen worden ingedeeld (alle leeftijden, 12 jaar en 16 jaar). De leeftijdsaanduiding staat afgebeeld in een duidelijk vignet op de buitenkant van de videoband. De criteria die hierbij worden gehanteerd zijn: de hoeveelheid angstaanjagende scenes, de hoeveelheid bruut geweld, de hoeveelheid pornografische scenes en het openlijke gebruik van drugs in de videofilms. Ook is er een open niet gespecificeerde categorie voor speciale gevallen. Het hele systeem staat onder toezicht van een Raad van toezicht, waarin onder andere WVC, de videotheekhouders en de NVPI zelf zitting hebben.

Volgens Solleveld functioneert deze vorm van zelfregulering goed. De NVDO, waar vrijwel alle goede videotheken bij zijn aangesloten, draagt er zorg voor, dat haar leden zich houden aan de regeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden