Kijker kan 24 uur per dag het weer volgen

WAGENINGEN (ANP) - Sinds afgelopen nacht is Nederland een commercieel tv-station rijker: Het Weer Kanaal, dat de kijkers 24 uur per dag, zeven dagen in de week, via de kabel en de schotel op de hoogte houdt van de capriolen van het klimaat.

Voorlopig beperkt het bereik zich tot een half miljoen huishoudens met een kabelaansluiting. De nieuwe zender is nu al te ontvangen in tientallen plaatsen in het midden en zuidwesten van het land. Daaronder zijn Utrecht, Wassenaar, Zandvoort, Boskoop, Bodegraven, Gouda en omgeving en het Westland. Het Weer Kanaal hoopt binnen een half jaar met alle kabelexploitanten een akkoord over doorgifte te bereiken.

Het station geeft internationale, nationale, regionale en zelfs lokale weersverwachtingen, die enkele malen per dag worden aangepast en op vaste tijdstippen zijn te zien. Daarnaast brengt het Weer Kanaal informatie voor allerlei doelgroepen, zoals weer en verkeer, weerbulletins voor sporters, weer en gezondheid (hooikoorts- en carapatiënten), strandweerverwachtingen, het weer in vakantiegebieden en in de grote Europese steden. De gegevens krijgt het station van Meteo Consult.

Verder denkt het kanaal aan weersverwachtingen voor grote evenementen in de buitenlucht, zoals de Vierdaagse van Nijmegen, het Pinkpop-festival in Limburg en de Uitmarkt in Amsterdam. Dit alles gelardeerd met satellietbeelden, waarop bewolking te zien is, neerslagbeelden, onweerontladingen en wat dies meer zij.

“Mensen zijn zeer geïnteresseerd in het weer. De behoefte aan actuele informatie is enorm. De meesten willen drie of vier keer per dag weten wat voor weer het wordt. Door de toenemende vrije tijd wordt het weer steeds belangrijker”, aldus producer Annemieke Wapperom. Actualiteit staat voorop, maar de achtergronden worden niet vergeten. Wapperom: “Als het in ons land ijzelt, leggen we uit wat dat precies is. We willen ook fraaie documentaires over bijvoorbeeld stormen of tornado's gaan uitzenden. En op termijn denken we aan schooltelevisie, waarin de grillen van het weer toegankelijk worden gemaakt voor de jeugd.”

Maarten Noort is er zeker van dat het nieuwe station in een groeiende behoefte voorziet. Als directeur van het bloeiende en nu al weer tien jaar bestaande Meteo Consult kent hij de markt als geen ander. “Natuurlijk, elk uur kun je al naar het weerbericht luisteren en naar het journaal kijken. Maar die informatie is niet gedetailleerd genoeg. Het Weer Kanaal heeft die toegevoegde waarde wel. CNN heb je ook niet permanent aan staan, maar bij grote gebeurtenissen heb je het wel onmiddellijk binnen handbereik. Zo zal het ook met het Weer Kanaal gaan.”

Bekendste presentator van het Weer Kanaal is Peter Timofeeff, tot voor kort meteoroloog van het KNMI. De andere vijf leden van het presentatieteam zijn geselecteerd uit een groot aantal sollicitanten. Onder hen is Maud van der Kroon, ex-omroepster bij de KRO. De enige die geen omroepervaring heeft, is Klaas Dros. Hij was tot voor kort meteoroloog bij de luchtmacht.

Het Weer Kanaal is een dochteronderneming van de Amerikaanse uitgever Landmark, in de VS verantwoordelijk voor het succesvolle Wheather Channel. Het Weer Kanaal zendt voorlopig uit vanuit het gebouw van het Engelse zusterkanaal in Londen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden