Kijken naar koken

Sinds deze maand is er een nieuwe zender op tv, alleen voor digitale abonnees: 24 Kitchen neemt kooktelevisie letterlijk - en wat is dat saai.

Vaak heb ik ervan gedroomd; wanneer de zoveelste emoshow over lang verloren verwanten zich op het scherm ontrolde zuchtte ik in de diepte van mijn luie stoel. Waarom gaat het niet over eten? Wat een prachtige programma's vallen er niet te maken over de kop van Noord-Holland, waar de kazen uit het gras springen en de kolen te groot zijn voor de hazen, zodat ze er maar zuurkool van maken. Of een stuk over Drentse, Groningse en Friese droge worst, en wat het verschil daar tussen is.

We moesten het doen met de onvolprezen Britse programma's als Masterchef of de inferieure re-makes van Hollandse makelij.

Daar is verandering in gekomen. Sinds 1 oktober is er een Nederlandse zender helemaal vol kookprogramma's. Klokje rond! Alleen voor gedigitaliseerde kijkers, waar ik ook toe behoor. Hij heet 24 Kitchen.

Volgens de website van de nieuwe zender geeft 24 Kitchen 'betrouwbare voorlichting over gezond eten kopen, koken en bereiden'. Ook staat er groot, dat Jamie Oliver 'een nieuw thuis vindt' op deze zender. Wanneer de verschillende programma's beginnen staat er niet bij.

Gezond eten? Mijn aangeboren wantrouwen steekt zijn voelhorens op. Hebben we hier te maken met een infiltratiepoging van diëtisten?

Dagenlang staat de televisie aan. Het patroon word snel duidelijk. 24 Kitchen neemt kooktelevisie letterlijk. Een groot deel van de dag zijn er kokende mensen in beeld, bekende koks van Nederland. Rudolph van Veen is er een van, als tv-chef begonnen bij 'Life&Cooking' bij het altijd sympathieke duo Carlo en Irene. Maar Van Veen heeft wel de titel SVH-Meesterkok, het hoogste diploma dat een kok in Nederland kan behalen. Van Veen, wiens stem en dictie opvallend op die van de Rijdende Rechter lijken, leeft zich vaak uit op patisserie, een van zijn hobby's. Mijn vrees voor diëtiek en gezonde beïnvloeding wordt door Rudolph weggenomen: room, boter en chocolade verdwijnen in zijn spijzen als worst in een Duitser. Voor de gezondheid doet hij hier en daar wat paranoten in het deeg. "Daar zit veel ijzer in", legt hij uit. Dat zal dan ook wel gelden voor de gefrituurde bloemkool met roommayonaise. Hmm, ga zo door, Rudolph. Andere, minder bekende goden zijn Angelique Schmeinck, ook SVH-meester en schrijfster van een geweldig kookboek, waarin ze tovert met groenten 'en hun smaakvrienden'. Nadia Zerouali en Merijn Tol, specialisten van de mediterrane keuken, bereiden gerechten uit, jawel, de streken rond de Middellandse Zee. Zo is er nog een reeks steeds minder bekende chefs die een half uurtje koken in beeld.

En Jamie? Geen Jamie. Wel loopt er een Amerikaan rond in Italië, een kok die het vak zo te zien in de gevangenis heeft geleerd; wat een boevenkop. Hij komt op de mooiste plekjes en proeft kennelijk de heerlijkste zaken, gehoord zijn exclamaties en gezien zijn verlekkerde gezichtsuitdrukking. Toch slaat het op de een of andere manier niet echt aan. Het wachten blijft op Jamie. Of op Rudolph, die binnenkort op eetreis gaat naar...? Jawel, naar Italië. Waarom niet Midden-Europa, of Zweden, of Australië desnoods? Of de kop van Noord-Holland?

Al na een week gaat de tv steeds vaker uit en niet omdat mijn interesse in voedsel vermindert. Maar wat is dat saai, kijken naar kokende mensen. Dat ligt niet aan de koks, die duidelijk uitleg geven en de bereiding in alle rust voordoen. Het ligt aan televisie; die kan zoiets basaals niet interessant weergeven.

Nu begrijp ik waarom de Engelsen wedstrijdjes in hun programma's stoppen: dat houdt het spannend.

Meer informatie: www.24kitchen.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden