Kijken naar Boer zoekt Vrouw is troostrijk, want liefde is ploeteren

MARLEEN STELLING en TV-PRESENTATOR BIJ EO

De oude Grieken wisten beter wat liefde is dan wat de ondertoon van 'Boer zoekt Vrouw' predikt, stelt Eva-Anne Le Coultre in 'Boer zoekt liefde' (Letter&Geest, 18 maart). Ik deel de kritiek; seizoenen lang keek ik geërgerd naar de needy boeren en briefschrijvers die in de vooralsnog illusionaire ander vervolmaking van hun leven hopen te vinden. Zoek het heil lekker in jezelf, dacht ik dan. Maar of de Grieken een oplossing bieden?

Het huidige seizoen van Boer zoekt Vrouw ontvang ik, jaren en nuance rijker, met meer mildheid. En ik zie dat mijn uitgesproken individualisme van toen een reactie op vroeger was. Mijn werkelijkheid thuis, in de kerk en op school, was doorspekt met de 'Boer zoekt Vrouw'-mentaliteit. Disney's Assepoester kende ik eerder uit mijn hoofd dan de getallen 1 tot en met 10. Van mijn vader, organist in de dorpskerk, eiste ik dat hij mij meenam naar huwelijken die hij musicerend 'inzegende'. In het klaslokaal genoten kinderen die wél verkering hadden veruit het meeste aanzien.

Liefde betekende: een man die een vrouw uitkiest en haar tot bruid neemt. Een bruid die wit gesluierd richting het altaar loopt, op naar haar enige ware bestemming.

Onbevredigd door de romantische dwangbuis creëerde ik als vroege twintiger een nieuw beeld van de liefde. Ik zou de Queen of my Castle zijn: perfect gelukkig met mijn eigen persoon. Al het andere was extra. 'Verslaafd aan Liefde' van spiritueel Jan Geurtz (ook genoemd door Le Coultre) was mijn inspiratiebron.

Illustratief voor de kijk van generatiegenoten. Want naast het feit dat we de romantische liefde in Boer zoekt Vrouw verorberen als kleffe, afgehaalde bami, zijn velen van ons niet te beroerd om vanaf de pluchen eetkamerstoel te wachten op een vijfgangendiner dat de volmaaktheid verdubbelt. Tijdens een date met persoon A chatten met B en hopen op C - geen uitzondering in het Tinder-tijdperk.

Nee, dan de oude Grieken, aldus Le Coultre. Erken de liefde in al haar veelkleurigheid: van vurige hartstocht tot jarenlange vriendschap, van diepe naastenliefde tot liefde voor jezelf.

Is dat een oplossing? Wat moet een boer met die wijsheid als hij op het door God verlaten platteland de eenzaamheid voor even wil opheffen met een warm vrouwenlijf? Wat kunnen individualisten ermee, die vanuit hun perfecte paleis een andere kasteeleigenaar proberen te benaderen?

Waar wij anno 2017 nog het meest naar snakken, is de erkenning dat liefde, naast de grond van ons bestaan, vaak ook gewoon geploeter is. Want op de extase op de hooizolder van de boerderij volgt onontkoombaar het gemis van wat zo prachtig was. Niets duurt eeuwig. En een passionele relatie onderhouden vanuit je comfortabele, afgesloten kasteelkamer, is een onmogelijke ambitie.

Genieten van periodes van weelde en strubbelingen niet overanalyseren, zou je kunnen zeggen. Of, zoals een dierbare vriend laatst zei, na mijn hoogdravende relaas over een ideale vorm van liefde: "Zou je voor iemand een brandend huis in lopen? Moeilijker moet je het niet maken."

Zonder perfectionisme kijken naar het geploeter op zondagavond NPO1 ervaar ik nu als zeer troostrijk. Net zoals - de ironie - de christelijke traditie waarin ik opgroeide troostrijk blijkt. Ook in de Bijbel bloeit immers de onvolmaakte liefde op. Denk je in: je bent een volwassen vent, hebt een eigen timmermanszaak en wordt verliefd op een pubermeisje uit Nazareth. Op een avond komt ze thuis: "Schat, ik moet je iets vertellen. Ik ben zwanger. Het is niet van jou. Ik moet hier weg en heb geen rooie cent. Ga je mee..?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden