Tv-recensie

Kijken naar al dat urenlange kijken naar Trumps feestje

Eva Jinek:
Eva Jinek: "Trump bleef trouw aan zichzelf."Beeld Maaike Bos

Je kunt je afvragen wat er nu echt gebeurd is vrijdag. Donald Trump zwoer een eed, hield een speech, nam afscheid van de Obama’s en reed in slakkegang langs het publiek naar het Witte Huis. Een wereldkoerswijziging natuurlijk, maar in beeld zou je voor een samenvatting met alle momenten die ertoe deden, hooguit een uurtje nodig hebben.

Nee hoor, inauguratie en parade waren goed voor uren- en urenlange televisie.

Dus wat gebeurde er allemaal vrijdag? Zo’n markante dag doet iets geinigs met mensen en hun tv. Ze zijn opeens bereid veel langer in een staar naar de tv te kijken, ook al ontbreekt een snelle montage. Ze willen ‘erbij zijn geweest als er iets gebeurt’.

Yep, ik ook. Ik vroeg me bij elk detail af of dat er ook toe deed. Verrek, zag ik Trumps hand bij die eed nu echt gestrekt? Dat is nieuw - in mijn ogen leek de wijsvinger zich al bijna betweterig naar de duim toe te buigen. Hee, die ruitensjaaltjes bij beide koren tijdens de inauguratie, betekenen die iets? En oe, zag je die hand van Michelle Obama toen Trump haar een kus gaf? Die bungelde. Ze raakte zijn arm of schouder niet aan.

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Product placement

Uit het nakletsen bij ‘EenVandaag’, ‘De Wereld Draait Door’, ‘Terzake’ bij de Belgen, BBC, EuroNews en CNN bleek dat ik niet de enige was die naar details speurde. DWDD liet een fragment zien van het ongemak waarmee Michelle Obama bij de begroeting het traditionele afscheidscadeau van Melania in ontvangst nam. Ze wist niet hoe snel ze de blauwe doos uit beeld moest krijgen. “Dat is Tiffany’s!” schreeuwde tafelheer Marc-Marie Huijbregts over de doos van het bekende juweliershuis. “Melania doet aan product placement!”

Is het onhandigheid van de verder zo gracieuze dame, of een slim goedmakertje voor Tiffany & Co.? Want de beroemde vestiging op 5th Avenue in New York, naast de Trump Tower, was door de veiligheidsmaatregelen sinds Trumps verkiezing slecht bereikbaar. Dat kostte nogal wat omzet. The Donald laat weer zien dat alles te koop is door Tiffany nu zo pontificaal in beeld te brengen. Marc-Marie sloeg de spijker op de kop: “Het is vlek op vlek op vlek bij die man”.

Het gespeculeer betrof niet alleen details natuurlijk. Vooral vroeg in de avond fileerden allerhande gasten de speech. Bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel vielen de woorden ‘shockerend, naargeestig, hol, deprimerend’. Economiehoogleraar Barbara Baarsma sprak van een ‘natrapscène’. Trump gaf Obama een trap na: zijn politici zouden alleen voor zichzelf hebben gezorgd. Dat vond ze ‘onhoffelijk’. Veel emotie-woorden dus.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Marc-Marie Huijbregts Beeld ANP Kippa
Marc-Marie HuijbregtsBeeld ANP Kippa

Zakelijk

Bij het Belgische ‘Terzake’ ging het er zakelijker aan toe. Ook leuk. Een hoogleraar economie betrapte Trump op inconsistenties. “Hij zegt ‘Buy American, hire American’. Je kunt niet én de economie stimuleren en minder importeren.” Of “Als de arbeiderslonen stijgen, vinden de Mexicanen het nóg aantrekkelijker daar te werken.”

De parade naar het Witte Huis begon. CNN deed opvallend neutraal verslag om niet weer partijdig te heten; weinig demonstranten in beeld, veel positieve commentaren over de First Family. Maar ja, er gebeurde steeds minder. Toch even kijken wat ‘Jinek’ deed. Eva Jinek moest met iets nieuws komen om nog te boeien na zoveel uren tv. Ze gooide er een provocatie in: “Ik vond het een fantàstische speech! Weergaloos passend bij zijn campagne.” Nou daar ging eindelijk bij mij het licht uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden