Kijkcijfer-record voor Peter R. de Vries

Het aantal van 7.029.000 kijkers dat gisteren naar Peter R. de Vries (SBS6) keek is een record voor een niet-sportprogramma. Dat becijferde directeur Bas de Vos van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

„Bovendien is het een van de meest bekeken tv-programma's sinds de introductie van commerciële televisie in 1989", vult hij aan.

In zijn misdaadprogramma besteedde De Vries zondag uitgebreid aandacht aan de vermissingszaak van Natalee Holloway, die in mei 2005 op Aruba verdween. Al dagen voor de uitzending was er veel aandacht voor, wat het kijkcijfer tot grote hoogte opstuwde. Dergelijke scores worden doorgaans alleen door sportprogramma's behaald. Zo is het best bekeken tv-programma ooit de Elfstedentocht van 1986 (8,4 miljoen kijkers).

De Vos geeft aan dat over dat best bekeken programma discussie kan bestaan omdat tijdens eindtoernooien voetbal (EK en WK) de NOS aanvullend onderzoek doet. Mensen die buiten de deur kijken, zoals in de kroeg, worden dan bij de thuiskijkers opgeteld. De SKO brengt alleen die thuiskijkers in beeld.

„De tijd dat niet-sportprogramma's zulke hoge kijkcijfers haalden als zondag de show van De Vries, ligt al even achter ons", analyseert de SKO-directeur. „Ik kom bijvoorbeeld een cijfer tegen uit 1985, toen de finale van de Playbackshow 7,3 miljoen kijkers scoorde. Maar dat cijfer kan je niet helemaal vergelijken met de huidige tijd omdat er toen nog maar twee Nederlandse tv-netten waren."

De rechter-commissaris op Aruba heeft een vordering van het Openbaar Ministerie om Joran van der Sloot in voorarrest te nemen afgewezen. Van der Sloot zal dus niet in Nederland worden gearresteerd. Het OM tekent tegen die beslissing hoger beroep aan. De onderzoeksrechter heeft wel het vooronderzoek tegen Van der Sloot heropend.

Het OM op Aruba heeft de rechter vrijdag de vordering van het OM afgewezen. Omdat Joran van der Sloot al twee keer eerder is aangehouden en tijdelijk heeft vastgezeten, vindt de rechter dat aan een hernieuwde voorlopige hechtenis zeer zware eisen moeten worden gesteld. De bekentenis die Peter R. de Vries zondagavond in zijn tv-programma liet zien, voldoet niet aan die eisen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden