Kijkboek brengt de Cobrakunstenaar tot leven

Kijkboek bij expositie
Kijkboek bij de expositie 'Jacques Doucet. De Franse Cobra' in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen. Op 10/7, 31/7, 14/8 en 4/9 zijn er workshops voor kinderen rond de expositie. Info: www.cobra-museum.nl en www.krskrscobra.nl

Meestal is een kinderspoor een aanvulling op een expositie die sowieso aansprekend is voor kinderen. Dat gaat niet op voor 'Jacques Doucet. De Franse Cobra'. Het is zelfs de minst kindvriendelijke van de exposities die deze zomer in het Cobra Museum zijn te zien. De grote overzichtsexpositie op de tweede etage van het museum toont eenvoudigweg zijn kunstwerken en een film waarin zijn tijdgenoten anekdotes over hem vertellen. Hij was een kleurrijk personage, maar dat is niet terug te zien in de vormgeving van de expositie. Bij de ingang hangt een grote foto van de schilder met vriendelijke ogen in een stoere outfit. Teksten die een inkijk geven in zijn veelbewogen leven ontbreken echter, waardoor de vele prenten, collages en schilderijen onvoldoende tot leven komen.

Maar het bijbehorende uit het Frans vertaalde Kijkboek voor kinderen vertelt zó helder hoe hij in zijn atelier aan de slag ging, dat je zin krijgt om het zelf ook te doen. "Telkens als Jacques Doucet vindt dat een kunstwerk 'mislukt'is, scheurt hij het in stukken. In de jaren zestig maakt hij collages met verscheurd papier, bijvoorbeeld uit de krant of blaadjes als Donald Duck." Bij een serie plaatjes van verschillende materialen kunnen kinderen aankruisen welke daarvan in zijn collages zijn terug te zien, variërend van ijzer en golfkarton tot een kruiswoordpuzzel.

Ook schreef de kunstenaar gedichten en hij genoot ervan titels voor zijn werken te bedenken, zoals 'Pas op voor zwaluwen.' Maar er was ook een periode waarin hij juist 'zonder titel' werkte, zodat de kijker zelf aan het fantaseren slaat.

Jonge bezoekers die al vaker in het museum zijn geweest weten dat de kunstenaars van de naoorlogse Cobrabeweging zich niets aantrokken van de ouderwetse regels van de kunstacademies en graag experimenteerden. Maar voor de beginnelingen is er ook een achtergrondverhaal over deze Cobrakunstenaar van het eerste uur en zijn bekende vrienden als Corneille, Paul Klee en Karel Appel.

De opdrachten in het Kijkboek nodigen uit op ontdekkingstocht te gaan en het werk aan een nauwgezette inspectie te onderwerpen. Met vragen als: Gaat het om een abstract of figuratief werk? Is het materiaal dik of vloeibaar? Zijn de kleuren helder, somber, vrolijk of levendig? En welke primitieve figuren zie je steeds terug in zijn prenten, tekeningen en schilderijen?

Het Kijkboek is ook voor volwassen bezoekers een aanrader want het brengt de kunstenaar en zijn werk veel dichterbij. "Als hij nu nog zou leven zou hij zeker een Facebook pagina hebben. En twitteren."

Info: www.operaoplocatie.nl

Info: www.deparade.nl

Openluchtopera
Holland Opera speelt nog t/m 9/7 'The Tempest' op het feeërieke fort Rijnouwen bij Utrecht. Eerder speelden daar de opera's 'Dido en Aeneas' en 'King Arthur' voor jong en oud. Shakepeares stuk 'The Tempest'over Prospero en zijn dochter Miranda, die door een list van zijn jaloerse broer Antonio naar een mysterieus eiland wordt verbannen, krijgt in deze omgeving een betoverende sfeer. Met een combinatie van barokmuziek van Henry Purcell en nieuwe muziek van Chiel Meijering.

Kinderparade
Het reizende theaterfestival De Parade, dat inmiddels de tenten heeft opgeslagen in Den Haag, organiseert in de middaguren weer een Kinderparade. Met films, muziek en theater. Leuk zijn De Dansdokters met hun stille disco waar je met een koptelefoon op kunt dansen.

Ook het schilderatelier Villa Lila staat er weer, net als de bekende ouderwetse zweefmolen.

t/m 10/7 in Den Haag, 15 t/m 31/7 in Utrecht, 5 t/m 21/8 in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden