'Kijk uit voor kinderprostitutie'

Vrijwilligsters van Girls Rights Watch waarschuwen toeristen voor minderjarige sekswerkers

Vijf jongens vertrekken naar Fortaleza, Brazilië, voor een zon-zee-strandvakantie. Daar komen ze in een discotheek in contact met een paar vlotte meiden die zichtbaar interesse hebben in 'boys from Europe'. De meisjes gaan mee naar de hotelkamers. Eenmaal daar wacht de jongens een koude douche: de dames zijn minderjarige prostituees die geld willen zien voor seks.

Dat lijkt op een scenario van een tienerfilm vol hormonen en bravoure, maar het is waargebeurd. De jongens hebben de meisjes weggestuurd, maar het had ook anders kunnen aflopen. Helaas hebben de jongens hun ervaring niet gemeld bij het meldpunt kindersekstoerisme, via de website www.meldkindersekstoerisme.nl. Want dat kan. De informatie worden verzameld en doorgestuurd naar de politie. Die kan vervolgens onderzoeken of er in samenwerking met de Braziliaanse autoriteiten iets aan deze vorm van jeugdprostitutie is te doen.

"Iedereen kent wel de oudere mannetjes die naar de bekende kinderseksbestemmingen afreizen, zoals Thailand. Maar wat mensen vaak niet weten, is dat het in verschillende vormen ook in andere minder bekende landen gebeurt. We willen de reizigers juist waarschuwen voor de kinderprostitutie in opkomende toeristische bestemmingen, zoals Brazilië", vertelt studente Lisa Grooteman (20) van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Zij is vrijwilligster voor de Nederlandse groep Girls Rights Watch. In die groep zitten jonge vrouwen tussen de achttien en vijfentwintig jaar die via ludieke acties aandacht vragen voor meisjesrechten over de hele wereld. "Meisjes voor meisjes", zegt Grooteman.

Deze zaterdagmiddag zijn zes vrijwilligsters op Schiphol, tijdens de drukste dag van het jaar op het internationale vliegveld. Ook bij deze actie hebben ze iets ludieks bedacht. Twee grote roze koffers met daarin twee paar benen van etalagepoppen met kanten panty's aan. De dames dragen zwarte T-shirts met daarop de naam Girls Rights Watch. De groep valt onder kinderrechtenorganisatie Plan en wordt ondersteund door het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en kinderbeschermingsorganisatie Ecpat.

Ze spreken reizigers aan om ze te waarschuwen voor kindersekstoerisme. Zij krijgen een kofferlabel met daarop de site waar ze kinderprostitutie kunnen melden. Toeristen reageren positief op de actie, blijkt deze middag. "Ze waarderen wat we doen en zeggen dat ze erop zullen letten. Toch merken we ook wel enige onwetendheid. Mensen denken dat het niet voorkomt in de landen waar ze naartoe gaan en zeggen: 'Wat? Kinderprostitutie? Dat overkomt mij niet!'. Maar dat is dus echt niet waar. Iedereen kan het overal tegenkomen", vertelt Grooteman.

Noord-Brazilië, waaronder Fortaleza, is bijvoorbeeld heel toeristisch. In het toerisme daar werken vooral hoger opgeleide Braziliaanse jongeren uit het zuiden, terwijl de armere Noord-Brazilianen werkloos blijven. "Maar ook zij moeten geld verdienen, daarom zijn velen genoodzaakt om voor de prostitutie te kiezen. We kunnen ze helpen door geen gebruik te maken van hun seksuele diensten, maar door ze in hun land via projecten naar ander werk in de toeristische branche te begeleiden. Dan hoeven ze niet hun kwetsbare lichamen te verhuren, de meisjes niet, maar ook de jongens niet, boys from Brazil."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden