Kijk uit voor devaluatie diploma's

Andrej Josic

Op 13 november publiceerde de Onderwijsraad zijn advies over het maatwerkdiploma. De conclusies zijn vlijmscherp: het maatwerkdiploma vergroot sociale ongelijkheid, de doorstroom naar het vervolgonderwijs verslechtert en de waarde van de diploma's in het algemeen daalt. Dit terwijl de Tweede Kamer op 3 november instemde met een motie die het maatwerkdiploma wettelijk mogelijk zou moeten maken.

Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker besloot echter naar de Onderwijsraad te luisteren. Leerlingen mogen geen vakken op een lager niveau volgen, als het aan Dekker ligt. Wel vindt hij dat leerlingen die vakken op een hoger niveau afronden dit moeten terugzien op hun diploma.

Dekker gaat hier voorbij aan het feit dat vakken op een hoger niveau afronden ook kan zorgen voor een devaluatie van het normale diploma. Wat is bijvoorbeeld een normaal havo-diploma waard ten opzichte van een havo-diploma met vakken op vwo-niveau? Zo is het diploma geen maatwerkdiploma, maar een excellentiediploma.

Ik vrees dat de doorstroom naar vervolgonderwijs ook in het voorstel voor een 'excellentiediploma' problematisch blijft. Wordt straks niet de havo-leerling die bedrijfswiskunde wil gaan studeren geacht om wiskunde op vwo-niveau af te ronden? Of moet de vmbo-tl'er die later ondernemer wil worden economie op havo-niveau afronden om toegelaten te worden tot een economische mbo-opleiding? Ik hoop van niet.

Dit betekent niet dat er een streep door het maatwerkdiploma moet. Sterker nog, het maatwerkdiploma zie ik echt zitten. Maar scholieren moeten eerst de garantie krijgen dat je ook met een normaal diploma toegang blijft houden tot opleidingen in het vervolgonderwijs. Oftewel, vmbo'ers krijgen automatisch toegang tot het mbo, havisten tot het hbo en vwo'ers tot de universiteit.

Mijn advies aan de staatssecretaris luidt dan ook: zorg éérst voor afspraken met het vervolgonderwijs en ga dan pas aan de slag met het maatwerkdiploma. Dan wordt iedere leerling uitgedaagd zijn talenten te benutten én blijft de doorstroom naar het vervolgonderwijs gewaarborgd, en wordt het maatwerkdiploma geen excellentiediploma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden