'Kijk niet allereerst naar de prijs van de zorgverzekering'

Een medewerker van dezorgvergelijkingssite Zorgkiezer.nl. Vergelijkingssites verdienen geld aan overstappers. Niemand hoeft dat te doen, zeggen ze. Beeld anp
Een medewerker van dezorgvergelijkingssite Zorgkiezer.nl. Vergelijkingssites verdienen geld aan overstappers. Niemand hoeft dat te doen, zeggen ze.Beeld anp

Vanaf deze week zijn alle zorgpremies bekend. Waar moet de consument die wil overstappen op letten?

Edwin Kreulen

Moet ik vooral naar de prijs kijken?
Niet doen, zegt Ruud Martens van vergelijkingssite Independer. "Het belangrijkste is: wat wil je, en welke zorg denk je nodig te hebben? En als je onverhoopt extra zorg nodig hebt, wat zou je dan willen?"

Zijn collega Hans de Kok van Pricewise: "Dat hangt ook van je persoonlijke voorkeur af. Zelf zou ik het geen probleem vinden een uur te moeten reizen naar een ziekenhuis, als ik weet dat de zorg daar van de beste kwaliteit is. Een ander hecht sterker aan een arts in de buurt. En hoe zit het met fysiotherapie, of alternatieve geneeskunde? En vraag je bijvoorbeeld af: reis ik veel, wil ik wereldwijde dekking? Een operatie in Amerika kan ineens drie keer zo duur uitvallen als hier."

"Als je eenmaal weet wat je wilt, kun je wel gaan kijken naar de prijs", zegt Martens. Tussen de laagste en hoogste maandpremie voor de naturapolis - de meest gekozen variant - zit inmiddels 20 euro.

Kan ik overal terecht?
Ruud Martens constateert dat verzekeraars hun budgetpolis - lagere premie tegenover minder keuze aan zorgverleners - minder rigide inrichten. Waar ze in vorige jaren vaak maar de helft vergoedden als hun klanten naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen, is dat nu meestal driekwart. "Ik denk dat dit jaar opnieuw meer mensen hiervoor zullen kiezen. Toch blijven wij waarschuwen: als je echt overal terecht wilt, kies dan niet voor deze variant. En bedenk dat het niet alleen om het ziekenhuis gaat, ook om bijvoorbeeld fysiotherapeut of apotheek."

Bij Pricewise kan de consument binnenkort op postcode bekijken hoeveel zorgverleners er voor hem zijn. "Zelfs voor de budgetpolis zullen verzekeraars echt wel in de regio voor dekking zorgen", zegt Hans de Kok. De restitutiepolis - hogere premie in ruil voor de plicht van verzekeraars alle zorgverleners te vergoeden - is ook niet zaligmakend, constateert De Kok. "Soms moet je toch bijbetalen, als de zorgverlener een hoger tarief berekent dan het marktconforme tarief dat de verzekeraar uitbetaalt."

Zal ik alles maar verzekeren?
"De Nederlander verzekert zich graag", constateert Martens. "Maar vraag je af of dat echt nut heeft. Wie een aanvullend pakket kiest alleen om een nieuwe bril te vergoeden, kan ervoor kiezen per twee jaar honderd euro voor de bril te krijgen. Maar je betaalt voor dat aanvullend pakket wel al snel 80 euro per jaar. Of neem de tandarts: met enkel controles en een gaatje per jaar zit je op 100 euro tandartskosten. De premie bedraagt jaarlijks al snel 120 euro."

Beide zorgvergelijkers waarschuwen tegen het verhogen van het eigen risico. "Als je geen zorg nodig hebt, loont het", zegt Martens. "Maar bedenk dat je die lagere premie er maar voor de helft uithaalt als je onverhoopt wel zorg nodig hebt." Hans de Kok krijgt veel telefoontjes van mensen die ineens veel moeten betalen. "Een verhoogd eigen risico van ruim 800 euro kan voor een echtpaar ineens neerkomen op 1600 euro in een jaar. Veel mensen hebben dat niet ineens."

Gewoon blijven zitten waar ik zit?
Vergelijkingssites verdienen geld aan overstappers. Niemand hoeft dat te doen, zeggen ze. "Maar ik raad wel aan te kijken wat er te koop is naast je huidige polis. Vergelijken is gratis", zegt Ruud Martens. Zijn collega Hans de Kok: "Juist de groep mensen die nog nooit is overgestapt, heeft vaak veel te winnen. Nu de prijsverschillen toenemen - er zijn nu polissen van 86 tot 140 euro per maand - loont vergelijken meer."

Een laatste tip van De Kok: wacht niet te lang - opzeggen kan tot eind december en een nieuwe polis kiezen tot eind januari. "Wij merkten vorig jaar dat mensen op Oudejaarsdag om vijf voor middernacht nog overstapten, op een dag dat veel verzekeraars onbereikbaar zijn. Ik zou het voor de Kerst al doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden