'Kijk naar meer dan alleen zieligheid'

Commissie: Weeg oordeel burgemeester over asielzoeker mee

Lokale bestuurders en organisaties moeten minister Leers adviseren als een beroep wordt gedaan op zijn discretionaire bevoegdheid. Als lokale omstandigheden bij het oordeel worden meegewogen, zal dat ook het maatschappelijk draagvlak voor het vreemdelingenbeleid vergroten, stelt voorzitter Adriana van Dooijeweert van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).

Nederland was nogal verdeeld in de commotie rond Mauro. Waarom denkt u dat dit idee de gemoederen tot bedaren brengt?

"Juist rond Mauro zag je ook dat aanhangers van de strikte lijn in het vreemdelingenbeleid, geconfronteerd met individuele gevallen, dat beleid soms als onrechtvaardig beschouwen. Daar praten ze op hun werk bij het koffieapparaat over, ze zetten als actievoerders hun handtekening onder petities.

"Als de minister laat zien dat zijn beleid humaan is, dat de afwegingen zeer zorgvuldig zijn en dat ook naar lokale argumenten is geluisterd, dan kan dat helpen de onvrede weg te nemen."

De Haagse oppositie wil een 'kinderpardon' of een wortelingswet, voor kinderen die hier getogen of zelfs geboren zijn. Is dat geen veel betere oplossing dan elk geval individueel te bekijken?
"Wij vinden van niet. Nieuwe regelgeving levert bureaucratie en veel extra procedures op. Wij pleiten voor de individuele afweging, met oog voor de lokale omstandigheden. Er moet naar meer worden gekeken dan alleen de verblijfsduur in Nederland, naar meer dan schrijnendheid, zieligheid. Wij willen dat er ook wordt gekeken naar de potentie, de toekomst van de vreemdeling en zijn gezin. De minister krijg een afgewogen oordeel, een 'ja' of een 'nee'. Hij kan daar zijn besluit op baseren. "

U heeft zich bij uw advies laten inspireren door de Duitse Härtefällekommissionen. Daar worden bijna alle aanvragen goedgekeurd. Welke burgemeester durft 'nee' te zeggen,? Wordt de adviescommissie geen groepje jaknikkers?
"Burgemeesters schrijven brieven naar de minister, als ze een schrijnend geval onrechtvaardig behandeld vinden. Maar dat doen ze niet vaak, en daarbij gaan ze heus niet over één nacht ijs. Het probleem is dat hun brief, hun schets van de lokale situatie, nu niet of nauwelijks wordt meegewogen. Een aanvraag is niet vrijblijvend, gemeenten hebben een nazorgtaak. Je kunt dan denken aan het bieden van huisvesting, begeleiding richting baan, of het opzetten van een soort sponsorsysteem.

"De ervaring in Duitsland is dat er eerst best een piekje zal komen, qua aanmeldingen. Maar dat gaat niet om duizenden zaken. Onze inschatting is een paar honderd. En dat betreft inderdaad vooral gezinnen met kinderen die hier door veel te lange procedures heel lang zijn."

Sahar

Sahar was 14 jaar toen het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden actie voor haar voerde. De Friese Afghaanse woonde met haar familie al tien jaar hier. Ze kreeg uiteindelijk haar verblijfsvergunning, omdat ze te zeer verwesterd zou zijn om nog terug naar Afghanistan te kunnen.

Mauro

Mauro (18): ex-ama uit Angelo, woont al negen jaar hier.

Deed vergeefs een beroep op de discretionaire bevoegdheid van minister Leers die zijn verhaal niet schrijnend genoeg vond. Mauro probeert nu op een studievisum hier langer te kunnen blijven.

Jossef

Jossef (9) kwam acht jaar geleden met zijn moeder naar Nederland. Het

Noord-Hollands Dagblad

protesteerde tegen zijn uitzetting naar Eritrea. Door de actie hoeft hij niet te verhuizen van azc Alkmaar naar Katwijk. Hij moet zich wel voorbereiden op vertrek naar het land van herkomst.

Aram

Aram (13) is in Nederland geboren. Hij was in azc St. Annaparochie het buurjongetje van Sahar. Hij werd onlangs met zijn ouders en broertje verhuisd naar de opvanglocatie Katwijk. Dat is een stap dichter bij uitzetting naar Irak, een land waar de havist nog nooit is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden