reportage

Kijk eens hoe mooi ik ben, zegt culturele hoofdstad Leeuwarden

De fontein Love van Jaume Plensa die sinds eind vorig jaar op het Stationsplein staat. Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens
De fontein Love van Jaume Plensa die sinds eind vorig jaar op het Stationsplein staat.Beeld Hollandse Hoogte / Corné Sparidaens

Wie een feestje geeft, neemt de boel een keer extra af. Een stad die een feestje geeft doet hetzelfde, maar dan in het groot. Over twee dagen komen de koning en koningin de Culturele Hoofdstad openen: hoe bereidt Leeuwarden zich daarop voor?

Knipsalon De Spiegel aan de Prins Hendrikstraat is klaar voor de Culturele Hoofdstad. Huh, wat heeft een kapper nou weer te maken met een cultuurevenement? Alles, lacht Nynke van der Vegt. Dat heeft deels met de locatie te maken: voor wie van het station de stad in loopt, is de Prins Hendrikstraat de entree naar het stadshart. Het schuin tegenovergelegen VVV-kantoor valt, ondanks zijn positie in de weinig subtiele (want 114 meter hoge) Achmeatoren, eigenlijk niet echt op, merkt Van der Vegt: vaak komen toeristen even aan ons vragen waar ze precies heen moeten. "Daarom heb ik hier al standaard maar wat plattegrondjes en foldertjes liggen."

Spoedcursus Fries

Op de ramen staan Oldehoves (de beroemde scheve toren) en Friese spreuken, met krijtstift. Er komt nog een bord te staan met een spoedcursus Fries voor bij de kapper. "'In bytsje derôf', 'Allinnich de puntsjes', dat soort dingen. En kinderen kunnen een Oldehove in hun haar laten spuiten. We willen elke maand een nieuwe actie. Het zal je nog verbazen hoe veel toeristen in een vreemde stad naar de kapper gaan."

Tegenover het station staat de fontein met de twee hoofden klaar - alle elf steden krijgen een fontein, speciaal ontworpen door topkunstenaars uit steden die eerder al Culturele Hoofdstad waren. Langs de Stationsstraat wapperen fier de vlaggen van de Europese landen. Restaurants hebben speciale menu's, banketbakkers presenteren een gelegenheidsgebakje. Door het hele centrum hebben ondernemers, soms naast de Friese pompeblêden (van de vlag), de Culturele Hoofdstadvlag uithangen, alsof de stad zegt: 'Tadaaa! Kijk eens hoe mooi ik ben!'

Café Wouters werkt nog aan een menu, vertelt eigenaar Philip Frank, terwijl hij een cappuccino maakt, in zijn etablissement zit het bestek in papieren zakjes met het bekende logo erop, de programmakrant ligt op de grote leestafel, om mee te nemen. "We gaan het terras opknappen, er wat verwarmingen neerzetten. En er komt een bord buiten." Wat hij moet verwachten? "Geen idee. Met de recente tentoonstelling van Alma Tadema in het Fries Museum hadden we het heel druk, nu met Mata Hari hebben we ook niet te klagen. We merken het vanzelf."

Een eindje buiten het centrum, aan de andere kant van het spoor, loopt winkelstraat de Schrans - door zijn ligging niet per se vanzelfsprekend voor met name de treintoerist. Maar dat gaat allemaal anders worden, als het aan de winkeliers ligt. Met grote houten beelden van winkelend publiek, vlaggen en banieren en leuke acties gaat de Schrans de strijd om de bezoeker aan, vertelt Johannes Hoekstra, slager en woordvoerder van de winkeliersvereniging. Zo zijn er gedachten om de straat te 'verhuren' aan 'artists in residence', en nog veel meer plannen waar hij nog niets over kan zeggen. Zelf ontwikkelde hij een burger en schreef een wedstrijd uit voor de winnende naam. "We kregen meer dan tweehonderd reacties binnen!", lacht hij, zichtbaar verbaasd. "Nee, ik verklap de naam nog niet, die wordt pas zaterdag bekendgemaakt."

Ook het station zelf kreeg een flinke opknapbeurt, de westvleugel is gerenoveerd, winkels gerestyled, in de centrale hal zijn de dakspanten weer zichtbaar, ook werd het plafond aangepakt. In die hal staat schoonmaakster Klasien Hoekstra in een neongeel hesje achter een kar vol poetsparafernalia. Ze heeft het er maar druk mee.

"Alles moet extra schoon zijn, de vloer perfect, er moesten nieuwe prullenbakken komen want misschien komt de koning ... ik snap het wel, maar ik heb ook maar twee handen'', lacht ze.

Wat ze verwacht? Niet zo veel. Och, zegt ze, daar zijn wij hier veel te nuchter voor. "Het is allemaal hartstikke mooi geworden hoor, de stad en zo, het station is een plaatje. Maar ik denk wel eens: jongens, jongens, waarom moet het allemaal nú? Dit had toch altijd al gekund?"

Van vilt tot theater: een jaar lang cultuur

Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 gaat morgen om 12 uur van start als alle basisschoolkinderen het 2018 lied 'Seis oere thús' zingen. Gedurende het hele jaar zijn er culturele programma's, zoals het spectaculaire 'Stormruiter', een theatervoorstelling met honderd Friese paarden, 'Farm of the World', een duurzaam project van viltkunstenaar Claudy Jongstra en de muziektheatervoorstelling 'Lost in the Greenhouse' van Orkater over Poolse immigranten in kassen.

Lees ook: Ter gelegenheid van de opening van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 spraken we drie Friese kunstenaars over hun geliefde cultuur

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden