Kiezersbedrog

Ik heb er begrip voor dat er veranderingen nodig zijn. Maar de kabinetsplannen om het prepensioen af te schaffen zijn onrechtvaardig, onredelijk en oneerlijk.

1. Onrechtvaardig: Balkenende en De Geus menen dat er een te grote aanslag gedaan wordt op de solidariteit van de jongeren en pleiten voor keuzevrijheid. Dat klinkt redelijk. Maar nu de feiten. Ongeveer twintig jaar geleden werd de vut ingevoerd om jongeren aan het werk te helpen. Vanaf dat moment werd ik gedwongen vut-premie te betalen. Inmiddels ruim 50000 euro. Per 1 jan. 2005 vervalt de vut. Wat mij nog rest (ik ben 57 jaar) is een prepensioen op 63,5 jaar. Daarvoor moet ik dan wel 20 procent van het partnerpensioen inleveren. Maar door de voorgestelde belastingmaatregelen wordt ook dit prepensioen mij feitelijk ontnomen. De overheid dwingt mensen eerst jarenlang vut-premies te betalen en tegen de tijd dat zij daarvan kunnen gaan genieten, wordt daar een streep door gezet omdat ouderen langer moeten werken. Hoezo keuzevrijheid? Die had ik toen niet en die heb ik straks ook niet. Maar daar hoor ik niemand over; Het kabinet niet, de Kamer niet, de journalisten niet en de vakbonden ook niet.

2. Onredelijk: Begin dit jaar heeft diezelfde overheid duizenden ambtenaren vanaf 57 jaar (!) de mogelijkheid gegeven om met vervroegd pensioen te gaan. Met andere woorden: als het de ministers beter uitkomt, worden de principes overboord gezet. Hoezo betrouwbare overheid?

3. Oneerlijk: In geen enkel verkiezingsprogram van de drie regeringspartijen werd gerept over langer werken en afschaffing prepensioen. Desondanks wordt deze ingrijpende maatregel genomen. Omdat pas na de verkiezingen het licht is opgegaan? Kom nou! In gewoon Nederlands noemen we dat kiezersbedrog. Hoezo waarden en normen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden