Kiezersbedrog? Welnee. Als Rutte het maar uitlegt

VVD-leider Mark Rutte praat met de pers op het Binnenhof. Beeld ANP
VVD-leider Mark Rutte praat met de pers op het Binnenhof.Beeld ANP

Ook al verklaarde premier Rutte in verkiezingstijd nog zo vurig dat hij zou strijden voor behoud van de hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters, actieve VVD'ers in het land betichten hem niet van kiezersbedrog nu de partij concessies gaat doen. Maar het komt er nu wel op aan dat Rutte en de zijnen goed uitleggen waarom ze deze gevoelige concessie hebben gedaan.

Op de website van de VVD Harlingen staat de stellingname van de liberalen nog fier overeind. De hypotheekrenteaftrek, 'draagmuur van de economie', is veilig bij de VVD. Op de landelijke site melden de liberalen dat het belastingvoordeel voor huizenbezitters bij de VVD 'staat als een huis'. Niet dus. Maar Meindert Lodewijks, fractievoorzitter van de VVD in Harlingen, kan die ommezwaai best begrijpen. "De VVD heeft geprobeerd ingrepen in de hypotheekrente uit te stellen, maar dat is niet langer vol te houden. En persoonlijk heb ik daar geen al te grote problemen mee. Het is vervelend, maar de afbouw gaat in rustig tempo."

Rutte zette voorafgaand aan de verkiezingen zwaar in op behoud van de hypotheekrenteaftrek, beaamt Lodewijks. "Maar als hij dat minder stevig had gezegd, had hij er ook minder mee gescoord. Natuurlijk is het heel lastig voor hem dat het anders gaat. Maar ik zit zelf ook al een tijdje in de politiek, je kunt niet altijd vasthouden aan je eigen standpunten."

Goed uitleggen
Marc Rosier, fractieleider van de VVD in Zoetermeer, weet dat ook. Maar hij houdt er wel rekening mee dat de concessie van de VVD juist op dit punt, stemmen kan kosten. Het komt er volgens hem dan ook op aan de zaak goed aan de achterban uit te leggen. Dat begint ermee, te erkennen dat deze maatregel pijn doet. "Natuurlijk word ik hier niet blij van, dat moet je niet ontkennen en dat moet geen enkele VVD'er doen. Dit is lastig, gelet op wat Rutte heeft gezegd, en gelet op de problemen van mensen die de waarde van hun huis zien dalen."

Hij adviseert zijn partijgenoten te benadrukken dat het geld terugkomt via een verlaging van de inkomstenbelasting. En, zegt hij, het had veel erger kunnen zijn: "Ik heb nog even opgezocht wat de PvdA met de aftrek van de hypotheekrente wil, en toen ben ik echt geschrokken. Dat gaat zoveel verder, zo bezien valt dit nog mee." Mits goed uitgelegd, wordt Ruttes geloofwaardigheid niet aangetast, denkt Rosier.

Hoezo verkeerde verwachtingen gewekt?
VVD-prominent Henry Meijdam toont zelfs alle begrip voor de positie van Rutte. Hoezo verkeerde verwachtingen gewekt? "Voor de verkiezingen moet je messcherp stellen waar je voor staat. Daarna zul je nooit een op een al je eigen standpunten in een regeerakkoord krijgen, tenzij je 76 zetels hebt. Het gaat mij om het totale pakket: wat leveren wij in, wat levert de PvdA in. En dat totale pakket ken ik nog niet."

Als de VVD juist de hypotheekrenteaftrek moet inleveren, benadrukt Meijdam, dan gaat hem dat aan het hart. "Ik besef hoe gevoelig dit thema binnen de VVD ligt. Mijn partij heeft altijd gestreden voor behoud van de hypotheekrenteaftrek." Let wel: Meijdam praat als VVD'er, niet als voorzitter van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Een van de voorlopers hiervan was de Vrom-raad, die - onder voorzitterschap van Meijdam - in 2007 pleitte voor het stapsgewijs afbouwen van de hypotheekrenteaftrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden