Kiezers in de bush wachten nog steeds op hun stembiljet

HANS MARIJNISSEN en REDACTIE BINNENLAND

Nederlandse kiezers in het buitenland die hun stemformulier per post dachten te ontvangen, beginnen wat nerveus te worden. In veel gevallen hebben ze dat nog steeds niet in huis, mopperen ze op social media. Hoe moet dat nu, als dat ingevuld en al op 15 maart weer in Nederland terug moet zijn?

In totaal hebben ruim 77.000 kiezers die buiten Nederland verblijven zich geregistreerd bij het speciale Bureau Verkiezingen van de gemeente Den Haag. Ongeveer 65.000 van die kiezers hebben ervoor gekozen om per brief te stemmen. De overige kiezers hebben iemand in Nederland gemachtigd om namens hen een stem uit te brengen. Dat is ook het meest praktisch. Zo kunnen ze het verloop van de debatten in Nederland nog volgen, om op verkiezingsdag zelf de definitieve keuze door te bellen aan degene die namens hen richting stemhokje gaat.

De 65.000 'buitenlandse kiezers' die zo'n machtiging níet wilden, konden aangeven of zij hun stembiljet per mail wilden ontvangen of per brief. Bijna 40.000 mensen kozen voor de mail. Zij hebben begin januari de oranje retourenvelop per post gekregen en op 14 februari het stembiljet per mail. Ook zij hebben nog genoeg tijd om hun formulier in Nederland te krijgen.

Naast de 4.000 Nederlanders die tijdelijk in het buitenland verblijven en voor wie een andere regeling geldt, hebben ongeveer 21.000 kiezers in het buitenland aangegeven het stembiljet per post te willen ontvangen. Deze zijn op 21 februari 2017 verstuurd. Maar als zij in Ouagadougou wonen of in het buitengebied van Chili, kan de lokale post traag zijn. Het zijn vooral die kiezers die in de problemen dreigen te komen. Om hen tegemoet te komen, heeft het stembureau in Den Haag nu aangeboden alsnog een stembiljet per mail te sturen.

Maar er gloort hoop op nóg een mogelijkheid: Eelco Keij, die zich al jaren inzet voor Nederlanders in het buitenland en bij de verkiezingen nummer 39 is op de lijst voor D66, heeft formeel verzocht om niet 15 maart om 15.00 uur als deadline voor de buitenlandse stemmen te hanteren. Hij vraagt namens tientallen kiezers of het poststempel op de enveloppe als leidend kan worden gehanteerd. Als dat van vóór 15 maart is, moeten de nagekomen stemmen alsnog meetellen.

Gaat de Staat hier niet mee akkoord, dan spant hij een kort geding aan. Maar Keij heeft ook een tip voor al die wachtende kiezers in het buitenland: machtig een volgende keer gewoon een bekende in Nederland. Dat voorkomt een hoop ellende.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden