Kiezer die geland was bij Clinton is toch weer gaan zweven

verkiezingen vs | Nu de FBI een nieuw onderzoek begint naar de e-mails van Hillary Clinton, kruipen Clinton en Trump weer naar elkaar toe in de peilingen. Maar beide kandidaten zijn niet erg populair, en dat maakt de onzekerheid over de uitkomst groter.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Heeft Donald Trump dan toch nog een kans bij de presidentsverkiezingen nu de FBI heeft aangekondigd een nieuw onderzoek te starten naar de e-mails van Hillary Clinton? Het is de vraag die de Amerikaanse media deze dagen domineert.

De laatste peilingen laten inderdaad zien dat Trump en Clinton naar elkaar toe bewegen. Vooral mensen die neigden te stemmen op Clinton zijn weer aan het twijfelen gebracht door de aankondiging van FBI-directeur James Comey. 650.000 nieuwe e-mails van Clintons medewerker Huma Abedin worden momenteel door de FBI onderzocht.

Volgens de laatste peiling van de BBC, die zich baseert op vijf nationale peilingen, gaat Clinton met 48 procent op kop, Trump volgt met 46 procent. Wat vooral opvalt is dat het enthousiasme om op Clinton te stemmen verder afneemt.

Beide presidentskandidaten zijn niet erg populair en dat maakt de onzekerheid over de uitkomst - een week voor de presidentsverkiezingen - groter dan in andere jaren. Meer kiezers zijn zwevend en andere kandidaten zoals Jill Stein en Gary Johnson trekken in verhouding tot vorige verkiezingen meer stemmen. Zij maken overigens geen kans om te winnen. Zo kan ieder nieuw schandaal, bijvoorbeeld de 'oktober-verrassing' zoals het FBI-onderzoek is gedoopt, invloed hebben op de peilingen. Cruciaal zijn daarbij de staten waar Trump en Clinton zo'n beetje gelijk opgaan - de zogenoemde kantelstaten. In totaal zijn dat er dertien.

Het effect van het nieuwste schandaal rond Clinton lijkt niet verschrikkelijk groot, maar in sommige van deze staten hebben Clintons campagnemedewerkers wel vragen gekregen over het FBI-onderzoek. In Colorado en New-Hampshire (staten die volgens de laatste peilingen naar Clinton gaan) zijn veel zwevende kiezers. En in andere staten, zoals Arizona die in voorgaande jaren altijd naar de Republikeinse kandidaat ging, heeft Trump de afgelopen dagen iets van de stemmen terugveroverd op Clinton.Maar of de dertien staten de presidentsverkiezingen nog compleet kunnen kantelen, is twijfelachtig. In Florida, North Carolina en Nevada, hebben een hoop kiezers dit weekend al gestemd. Toen was de omvang van het nieuwste schandaal nog niet duidelijk. Hoewel in North-Carolina opvalt dat minder Democraten vroegtijdig zijn gaan stemmen dan vier jaar geleden.

Clinton is ervan overtuigd dat het nieuwe FBI-onderzoek geen invloed heeft op de uitslag. "De meeste mensen hebben al heel lang geleden bedacht hoe ze hierover denken", aldus Clinton tijdens haar campagne in Ohio - ook een kantelstaat. Bovendien verschuift de aandacht van Clinton richting FBI-directeur Comey. Dat is goed nieuws voor Clinton, want veel kiezers hebben er geen goed woord voor over dat hij zo kort voor de verkiezingen het onderzoek naar de e-mails heropent. De Britse krant The Guardian schreef zelfs dat Comey mogelijk zelf onderwerp wordt van onderzoek. De VS hebben een wet die werknemers van de overheid verbiedt het politieke proces te beïnvloeden: de Hatch Act.

undefined

ook trump heeft mailschandaal

Niet alleen Hillary Clinton wordt achtervolgd door een e-mailschandaal. Ook presidentskandidaat Donald Trump zou met e-mails hebben gesjoemeld. Dat meldt het Amerikaanse Newsweek. De bedrijven waar Trump bij betrokken was, zouden e-mails, papieren documenten en digitale opnames hebben vernietigd, terwijl de rechter hierom had gevraagd. Ook zouden de bedrijven van Trump regelmatig rechtszaken hebben vertraagd. Dit tot grote woede van de aanklagers. Amerikaanse media noemen de actie van Trump 'ironisch' omdat hij zelf regelmatig kritiek uit op het e-mailgedrag van Clinton.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden