Kiezer begreep SP-slogan niet

Agnes Kant van de SP tijdens de uitslagenavond van de Europese Verkiezingen in het stadhuis in Den Haag. (ANP) Beeld
Agnes Kant van de SP tijdens de uitslagenavond van de Europese Verkiezingen in het stadhuis in Den Haag. (ANP)

De SP dankt de magere verkiezingswinst aan zichzelf. De leus ’Minder Brussel’ was een bevestiging voor eurosceptici om niet te stemmen.

De SP-campagne miste de solidariteit en duidelijkheid die de kiezers naar de stembus hadden moeten trekken, concludeerden leden zaterdag tijdens de partijraad in Amersfoort. De grootste oppositiepartij was bijeengekomen om de tegenvallende Europese verkiezingsuitslag te evalueren. In 2004 wist ze nog 7 procent van de kiezers te overtuigen, dit jaar was dat 7,1 procent.

Fractievoorzitter Agnes Kant weigert te somberen. „Onze partij ligt op koers, de juiste koers. Natuurlijk hadden we graag fors gewonnen, maar als je zo piekt, is enige terugval nog geen ramp.”

Toch verdringen lokale SP’ers zich bij de microfoon om het tegenvallende resultaat nader te analyseren. De grootste misser blijkt de gekozen slogan, ’Minder Brussel’. Dat was natuurlijk een verwijt aan de bureaucratie en de lobby in Brussel. Maar zoals een echte socialistische partij betaamt, had de solidariteit voorop moeten staan, beseffen ze nu.

„Het was een negatieve boodschap die mensen niet begrepen”, ontdekte een SP’er uit Utrecht. Een partijgenoot uit Breda: „Mensen hebben last van de privatisering. Het zal hun een zorg zijn of dat komt door Den Haag, Brussel of Den Bosch.”

Ook Erik Meijer, delegatieleider in het Europees Parlement, is kritisch: „Er zat wel een verhaal achter, maar dat kun je beter gewoon zeggen in plaats van het te verstoppen. Nu zeiden we: mensen die thuisblijven, jullie hebben gelijk. De vorige leus ’We sturen de waakhond naar Europa’, werkte wel mobiliserend.”

Veel leden werden aangesproken op wonden uit het verleden, zoals de mislukte coalitieonderhandelingen en de opgestapte raadsleden en wethouder uit Schiedam. Het imagoprobleem van de partij hielp evenmin: „We zijn niet meer de protestpartij, we horen bij de gevestigde orde.”

Agnes Kant wees erop dat desondanks veel mensen het eens zijn met de standpunten van haar partij. „Daar zit het probleem niet. We hebben alle reden voor zelfvertrouwen. Andere partijen zeggen: we hadden het beter moeten uitleggen. Wij niet, we moeten het beter doen!”

Kant haalde verder uit naar PvdA, CDA en VVD die nu opeens een hogere AOW-leeftijd bepleiten, terwijl ze in de verkiezingscampagne er niet aan wilden tornen. „Een beschaafd land gunt zijn ouderen hun welverdiende rust”, vindt ze. „De overgrote meerderheid van zestigplussers is afgedankt of arbeidsongeschikt. Verhoging van de AOW-leeftijd zal hen in de WW, bijstand of WAO houden, dat lost geen problemen op.” Deze zomer begint de partij dan ook met acties vóór betere zorg, en tégen de verhoging van de AOW-leeftijd.

Verder zette Kant haar partij neer als dé bondgenoot van gewone mensen in de strijd tegen een betere en veilige buurt. „Dus niet de PVV. U weet wel, die partij die de shariawetgeving wil invoeren door mensen in hun knieën te schieten. Ik dacht dat Wilders juist tegen de sharia was.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden