Kiev vreest nieuw offensief rebellen

Alexander Zachartsjenko (rechts) tijdens zijn inauguratie als leider van de Volksrepubliek Donetsk. Beeld epa
Alexander Zachartsjenko (rechts) tijdens zijn inauguratie als leider van de Volksrepubliek Donetsk.Beeld epa

Eén ding is zeker na de omstreden verkiezingen van de pro-Russische rebellen in Oekraïne: vrede is verder weg dan ooit. Gisteren stuurde de Oekraïense president Petro Porosjenko extra troepen richting Mariopoel, Charkov, Berdjansk en de regio ten noorden van Loegansk. Oekraïne is bang voor een nieuw offensief van de separatisten.

Van onze redactie buitenland

Maandagavond dreigde Porosjenko in een tv-toespraak al het vredesplan, begin september ondertekend in de Wit-Russische stad Minsk door rebellen en de Oekraïense regering, open te breken. Porosjenko noemt de stembusgang in de opstandige steden Donetsk en Loegansk 'pseudo-verkiezingen'.

De president wil de paragraaf waarin is afgesproken dat de oostelijke regio's een grote mate van autonomie krijgen, schrappen. Maar in Minsk werd juist afgesproken dat de separatisten begin december eigen verkiezingen mogen organiseren, in overeenstemming met de Oekraïense wet.

Bemoeienis van Kiev
De dreigementen van Porosjenko over het vredesplan stellen niet verschrikkelijk veel voor. Het vredesplan wordt iedere dag met voeten getreden. Gevechten in het oosten van het land gaan onverminderd door en de pro-Russische separatisten willen met het kiezen van een eigen president en parlement laten zien dat bemoeienis van Kiev niet op prijs wordt gesteld.

Maar de dreigende taal heeft wel symbolische waarde. De spanningen in het land lopen sinds dit weekend weer flink op. Aleksandr Zachartsjenko, die werd gekozen als leider van de Volksrepubliek Donetsk, zei na zijn overwinning de steden Slavjansk en Mariopoel terug te willen veroveren op het Oekraïense leger.

Zachartsjenko voelt zich gesterkt door het feit dat hij nu door het volk is gekozen. Hij ziet nu een legitieme basis om zijn plannen uit te voeren. Datzelfde gevoel heerst in Kiev. Porosjenko's pro-Europese partij werd de grootste tijdens de officiële verkiezingen van eind oktober, op de voet gevolgd door het Volksfront van premier Jatsenjoek.

Harde lijn
De twee gaan mogelijk samenwerken in een coalitie die de banden met de Europese Unie wil aanhalen en de Russen verder van zich zal vervreemden. Vooral Jatsenjoek pleit voor een harde lijn. Hij is zelfs van plan een muur te bouwen op de grens van Oekraïne om de Russische militairen buiten de deur te houden. Kosten: 100 miljoen dollar.

De separatisten anderzijds drijven steeds verder af van Kiev. Zij voelen zich gesteund door de Russische president Poetin die in tegenstelling tot westerse leiders wel de verkiezingsuitslag in Donetsk en Loegansk erkent. Gisteren tijdens nationale feestdag in Rusland, werd Zachartsjenko ingezworen. Hij beloofde naar de wensen van de inwoners van Donetsk te luisteren.

Zelfs in Rusland werd de overwinning van Zachartsjenko gevierd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden