Kiest Oostenrijk een groene professor of rechtse populist?

VAN ONZE CORRESPONDENT

Wilderssympathisant Norbert Hofer of de groene professor Alexander Van der Bellen als president? Dat is de keuze waar de Oostenrijkers morgen voor staan. Het tekent de politieke polarisatie in een land dat sinds de oorlog vrijwel permanent door dezelfde grote coalitie van socialistische SPÖ en christen-democratische ÖVP wordt geregeerd.

Al voor de verkiezingen was duidelijk dat de kandidaten van die partijen geen enkele kans maakten. Maar de eerste ronde zorgde desondanks voor een verrassing. In de peilingen had de 72-jarige Van der Bellen maandenlang voor gestaan. Maar uiteindelijk kreeg hij 21,3 procent van de stemmen terwijl FPÖ-kandidaat Hofer 35,1 procent haalde.

Van der Bellen geldt als een man die afstand kan nemen van zijn partij en dat is wat Oostenrijkers tot nu toe van hun president verwachtten: iemand die het hele volk vertegenwoordigt. Hofer heeft al gezegd dat niemand moet verwachten dat hij boven de partijen staat. Hij wil de regering naar huis sturen als het beleid, bijvoorbeeld met betrekking tot vluchtelingen, hem niet aanstaat. Dat zijn geen loze woorden. Die macht heeft de Oostenrijkse president.

De FPÖ heeft een zeer extremistische vleugel, maar Hofer heeft zich tijdens de campagne gematigd opgesteld. De vraag is alleen hoe oprecht dat is. Hij ziet Marine Le Pen van het Franse Front National en Geert Wilders van de PVV als politieke vrienden, is voor het recht op het dragen van vuurwapens ter zelfverdediging en tegen het oprichten van Holocaustmonumenten. Zijn lievelingsschilder Odin schildert heldhaftige Duitse soldaten onder titels als 'Endsieg'.

Begin deze eeuw sloot de ÖVP kortstondig een regeringscoalitie met de FPÖ. De Europese Unie besloot daarop unaniem tot een boycot van Oostenrijk.

Van links tot gematigd rechts maken Oostenrijkse politici zich momenteel zorgen over de binnenlandse gevolgen van een eventueel presidentsschap van Hofer. Toch lijkt niemand te vrezen voor een herhaling van zo'n boycot. De kans dat landen als Hongarije en Polen dat zouden ondersteunen is miniem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden