Kiescommissie zet kandidaten buiten spel

Kanshebbers zouden regels overtreden

De penetrante geur van rotte vis hangt in de straten van Caïro. Maar het is niet alleen de eeuwenoude delicatesse voor Sham el-Nessim (Lentebries; een uit faraonische tijden overgehouden feestdag) die stinkt. Terwijl Caïrenen de spaarzame plukjes gras van de stoffige stad opzoeken om de zure rotte vis te verorberen, is bekendgemaakt dat de drie belangrijkste kandidaten voor het presidentschap zijn gediskwalificeerd.

De door het militaire regime aangestelde presidentiële verkiezingscommissie oordeelde dat voormalige veiligheidsdienstchef Omar Soeleiman, Moslimbroederschap-kopstuk Khairat El-Shater en de populaire ultra-othodoxe kandidaat Hazem Aboe Ismael geen gooi mogen doen naar het presidentschap.

Soeleiman, die tot het laatste moment wachtte met de bekendmaking van zijn kandidatuur, heeft volgens de commissie niet voldaan aan de regel dat het vereiste aantal handtekeningen uit minstens vijftien provincies moet komen. De Egyptische pers geloofde niet dat Soeleiman, jarenlang hoofd van de veiligheidsdienst en de 'laatste hoop' om een complete overname door islamisten te voorkomen, een dergelijke vergissing zou maken. De uitsluiting van El-Shater is ook opvallend. De zakenman, en het financiële brein van de Moslimbroederschap, werd gediskwalificeerd wegens de twaalf jaar die hij onder Moebarak in de gevangenis doorbracht. En dat terwijl hij daar officieel een pardon voor zou hebben gekregen.

El-Shater noemde zijn diskwalificatie een 'complot' van het oude regime en riep alle Egyptenaren op zich te verzetten tegen 'de come-back van de mannen van Moebarak'. Net als de andere kandidaten beloofde hij de beslissing aan te vechten. De Moslimbroederschap had echter al rekening gehouden met de mogelijke uitsluiting van El-Shater, en een reservekandidaat genomineerd.

Supporters van de Moslimbroederschap bezetten vrijdag het Tahrir-plein om te demonstreren tegen 'vijand van de islam' Omar Soeleiman. Zij kregen daarbij steun van de fanatieke aanhang van Hazem Aboe Ismael, de derde uitgesloten kandidaat, die struikelde over de regel dat kandidaten geen buitenlandse familieleden mogen hebben. Vorige week oordeelde een rechter nog dat er niet genoeg bewijs was dat de overleden moeder van de 'revolutionaire salafist' de Amerikaanse nationaliteit zou hebben gekregen. Nu beschuldigt Aboe Ismael de commissie van 'verraad', en dreigt hij een aantal functionarissen, over wie hij zegt bewijs te hebben van fraude en omkoping, mee te slepen. Zijn aanhang is woedend en bezette zaterdagnacht de belangrijkste invalsweg naar het centrum.

Zeven andere kandidaten werden eveneens gediskwalificeerd, mede op basis van de onlangs aangenomen wet waarbij alle overblijfselen van het oude regime zijn uitgesloten.

De 'soap' rond de presidentsverkiezingen zorgt voor veel onrust. Activist Hani Hoessein (23) heeft de moed opgegeven dat de verkiezingen het door de revolutionaire jeugd gewenste resultaat zal opleveren. "Ze zeggen allemaal de revolutie te vertegenwoordigen. Maar niets is minder waar; het is een vies machtsspelletje. We zijn door alle politici gebruikt en verraden."

Behalve de politieke situatie baren ook de slechte economie en de golf van criminaliteit die sinds de opstand het land overspoelt, veel Egyptenaren zorgen. De kranten waarschuwen voor het 'kookpunt' dat elke dag dichterbij zou komen. Met nog vijf weken tot de verkiezingen, (die op 23 mei worden gehouden, met beslisronden gepland voor half juni), verwachten sommige Egyptenaren een herhaling van de revolutie van 1952, toen het leger de verkiezingen afgelastte en de macht greep.

Het is maar een van de tientallen complottheorieën die rondgaan. Maar in alle commotie en onzekerheid concentreert de Egyptische pers zich vandaag nog even op een jaarlijks terugkerend fenomeen: de dodelijke slachtoffers die vallen door het eten van rotte vis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden