Review

Kies je eigen avontuur

Je kunt het op internet zo gek niet verzinnen of het heet interactief. Websites over interactief beleggen, interactief verbouwen en interactief bezig zijn met theezakjes. Vaak is de inhoud van zo'n site nogal teleurstellend. Want wat mogen we nou feitelijk doen? Klikken op 'klik hier' of op 'bestel nu'. Kiezen tussen Bart of Ruud. Onze mening geven: wat vindt u van deze site? (Eerlijk zeggen!) Gelukkig stuit je nu en dan op een website waar interactiviteit meer is dan een modewoord. Zo'n site is ScottMcCloud.com, de homepage van striptekenaar Scott McCloud.

McCloud verdient de kost als tekenaar van gewone, papieren stripboeken. Op zijn website laat hij er echter geen twijfel over bestaan: zijn hart ligt bij computerstrips. Strips, gemaakt met een tekenprogramma in plaats van een kroontjespen, en te bekijken op het scherm in plaats van op papier. Een van de strips op ScottMcCloud.com is Choose your own Carl (Kies je eigen Carl), de eerste 'interactieve, multilineaire, door lezers geschreven' strip op het web.

Hoofdpersoon Carl, al bekend uit McClouds -papieren- strip Understanding Comics (1993), wordt in het eerste plaatje streng toegesproken door zijn moeder. Niet drinken en rijden! waarschuwt ze. Het verhaal eindigt met een plaatje van een grafsteen: R.I.P. Carl. Een simpel verhaal, verteld in eenvoudige zwart-wit-tekeningen. Maar net als in de choose-your-own-adventure-verhalen, op internet in ruime mate aanwezig, mag je als lezer kiezen hoe het verhaal verder gaat. Je kunt de strip namelijk van boven naar beneden lezen, maar ook van links naar rechts. De verticale stroken plaatjes kruisen de horizontale en op het kruispunt kun je beslissen hoe je verder leest: van boven naar beneden of van links naar rechts. Als je een aantal reeksen plaatjes tegelijk op het scherm ziet, met de verschillende kruispunten, begrijp je meteen waarom zo'n verhaal 'multilineair' genoemd wordt.

Wat de Carl-strip echt interactief maakt, is dat nog niet alle plaatjes zijn ingevuld. Lezers mailen elke week suggesties over het vervolg. Wekelijks kiest Scott McCloud de winnende bijdrage en voert die uit. Zo ontstaan verhalen, met het tempo van één plaatje per week -Choose your own Carl is vermoedelijk ook een van de langzaamste strips ter wereld.

In de strip vindt Carl op vele manieren zijn einde. Hij botst met zijn auto op een olifant, springt van een brug, crasht met een helikopter, wordt achtervolgd door een monster ('I'm your worst nightmare! And I belong to Microsoft!') en wordt de ruimte in geschoten. We maken kennis met Carls vriendin Daisy of met Carls alcoholistische vader. Er is een Carl-versie waarin Carl zijn moeder overrijdt, een andere waarin hij een ontmoeting heeft met zichzelf. Ook leuk om te lezen zijn alle niet-uitgevoerde suggesties van lezers.

Eind 1998 begint Scott McCloud het verhaal. In januari 2000 zijn we inmiddels toe aan het tiende plaatje van sectie 5. Het laatste plaatje is van 9januari jl. Hierop zien we Carl, dronken in slaap gevallen achter het stuur van zijn stilstaande auto. Op de achtergrond kijkt moeder kwaad toe. Hoe willen we dat dit verder gaat? Bijna alles is toegestaan, behalve 'Carl vliegt plotseling in de fik' of 'Gelukkig was het allemaal maar een droom'. Mailen naar Scott McCloud kan tot zaterdag middernacht, US Pacific Time (zondag 9 uur Nederlandse tijd). Op zondag komt het winnende plaatje op internet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden