'Kieper gevolgen sociaal akkoord niet over hek van gemeenten'

FNV-voorzitter Ton Heerts (L) en VNO-NCW-directeur Niek Jan van Kesteren (R) komen aan in de Tweede Kamer voor een toelichting op het sociaal akkoord.Beeld anp

Als gemeenten de financiële gaten in het sociaal akkoord moeten dichten, dan hebben het Rijk en de sociale partners een groot probleem, zo waarschuwt een zeer bezorgde Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG). "Zij kunnen de gevolgen niet zomaar bij gemeenten over de heg kieperen, want dan gaan wij dwarsliggen. Dit sociaal akkoord moet met de gemeenten worden besproken."

De belangenclub van de 408 gemeenten in Nederland vraagt om een doorrekening van de financiële gevolgen voor gemeenten van het vorige week gepresenteerde sociaal akkoord. "In de financiële paragraaf staan de gemeenten er niet bij. Ik neem toch aan dat er geld is gereserveerd voor de lokale overheid om die plannen uit te voeren", aldus Jorritsma.

Zij verwacht dat de Participatiewet, die gemeenten de hoofdrol geeft bij de re-integratie van werklozen en arbeidsgehandicapten, 'drastisch moet worden aangepast' als gevolg van het akkoord tussen werkgevers en werknemers. Ook de invoering, nu gepland op 1 januari 2014, moet zeker een jaar worden uitgesteld.

"Met het sociaal akkoord gaan we op een aantal punten weer de oude kant op en daar ben ik buitengewoon huiverig voor", zegt de VNG-voorzitter.

'Pervers systeem'
De laatste jaren bestond er overeenstemming dat veel taken bij gemeenten terechtkomen, op het gebied van zorg en uitkeringen en toeleiding van werklozen naar de arbeidsmarkt. Dit alles is vervat in de Participatiewet.

Jorritsma is bevreesd dat er nu toch weer wordt gecentraliseerd. Zo stellen de opstellers van het sociaal akkoord voor de medische keuring van mensen met een arbeidshandicap door de uitkeringsinstantie UWV te laten doen.

"Dit is een pervers systeem waarbij iemands gebrek bepalend is voor de mate waarin hij of zij kan werken en niet iemands mogelijkheden. Wij, de gemeenten, willen dit zelf doen. We hebben er goede ervaringen mee bij de eerste pilots. We kunnen mensen in de buurt aan de slag krijgen." Teruggrijpen naar oude systemen met een centrale medische keuring leidt volgens Jorritsma weer tot wachtlijsten.

Pijnpunt
De VNG is blij dat het arbeidsgehandicaptenquotum van 5 procent niet in het sociaal akkoord staat. "We vreesden dat veel werkgevers liever de boete van 5000 euro per persoon zouden betalen, dan een gehandicapte in dienst te nemen. In die nieuwe regeling gebeurt dat op vrijwillige basis en is het midden- en kleinbedrijf betrokken, ook de bedrijven met minder dan 25 personeelsleden, en daar verwachten we als gemeenten veel resultaat van", aldus Jorritsma.

Een pijnpunt is dat de sociale partners bepalen dat arbeidsgehandicapten die nu nog in een SW-bedrijf werken straks onder de gemeente-cao vallen. "Daar gaan sociale partners niet over", zegt de VNG-voorzitter met afgrijzen. "Dat is een zaak tussen de gemeente als werkgever en de bonden en niet anders." De VNG vreest dat lokale overheden hier een erg hoge rekening voor gepresenteerd krijgen.

Jorritsma wil snel met kabinet en sociale partners onderhandelen over de gevolgen van het sociaal akkoord en de rol van gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden