Kienhuis grijpt naast brons

Ook al sneuvelde Dennis van der Geest als een van de favorieten voor de zoveelste maal tegen dezelfde tegenstander, voorspelbaar is judo geenszins. De sluiproute van de herkansingen bracht op de openingsdag van de WK de Nederlandse equipe weliswaar geen medailles, wél werden twee olympische nominaties veiliggesteld. Waarbij in het opmerkelijke geval-Martin van den Berg de kiem voor een traditioneel conflict is gezaaid.

Twee weken geleden was Van den Berg nog slechts sparringpartner van Mark Huizinga, de kopman van het nationale judo. En speelbal van bondsbestuur, bondscoach Wijdenbosch en zijn eigen trainer Chris de Korte, waar het ging om WK-afvaardiging. Gisteren zette hij de schreden op de weg naar Sydney, die Huizinga vandaag moet volgen.

Ben Sonnemans, oud-Europees kampioen, was de 'zekere' olympische deelnemer in de klasse tot 100 kilogram tot hij de kruisbanden van zijn knie scheurde. Wijdenbosch wilde voor opvulling van de opengevallen plaats een 'barrage' tussen Van den Berg en Rogier Smulders. Het bondsbestuur zwichtte echter voor protesten van De Korte. ,,Er werd al gegniffeld, die Van den Berg ligt er in de eerste ronde uit'', stelde De Korte gisteren vast. ,,Nu blijkt dat de bond een goede beslissing heeft genomen . . . Dit keer.''

Die laatste sneer was te horen nadat zijn pupil zich verrassend naar de finale van de herkansing en minimaal een zevende plaats had gevochten. Een gevecht om brons was vervolgens verdiend geweest, maar na een onbesliste partij tegen Traineau kozen de scheidsrechters met 2-1 voor de grote reputatie van de Franse veteraan.

Ofschoon De Korte zijn pupil vooraf had getypeerd als 'bescheiden' en 'wantrouwer van zichzelf', trad Van den Berg de oud-wereldkampioen en nummer drie van de Atlanta-spelen onbevangen en met overwicht tegemoet. Zijn succesvol debuut gaf na de discutabele jurybeslissing dan ook een dubbel gevoel. ,,Zevende worden is mooi, maar die laatste partij zint me niet.''

Nu Van den Berg olympische nominatie heeft afgedwongen volstaat in principe volgend jaar vormbehoud in de vorm van een plaats bij de eerste vier in de daarvoor aangewezen A-toernooien. Waarbij het de vraag is in hoeverre NOC's dikke kwalificatiebijbel ruimte laat voor improvisatie indien Sonnemans na revalidatie tot stoute daden in staat blijkt.

Van den Berg heeft de tijd nog niet gehad daarbij stil te staan, net zomin als hij zich realiseerde dat hij op de tatami van Birmingham de A-status (auto, telefoontje en minimumloon) stond af te dwingen. ,,Tegenwind krijgen we ongetwijfeld, maar laat Sonnemans eerst maar eens maken dat hij terugkomt'', zei De Korte. ,,Martin vertoont een stijgende lijn en is fysiek en mentaal pas op vijftig procent van zijn kunnen.''

Uit frustratie geboren conflicten liggen in een sport van vechters als judo voor het oprapen, omdat een land per categorie slechts één deelnemer mag afvaardigen naar titeltoernooien.

Karin Kienhuis, nota bene als vice-Europees kampioene van '98 in de klasse -70 kilogram, voorzag dergelijke problemen bij de rentree van Claudia Zwiers. En besloot voor de zwaardere categorie -78 te kiezen. Dat succes krijgen dan niet alleen een kwestie is van kilo's erbij eten, ondervond ze eerder dit jaar tijdens de EK in Bratislava, die voor haar in een deceptie eindigden.

Eigenlijk was de Groningse toen terug op een nulpunt. Toch werd ze in de WK-ploeg opgenomen en gisteren bleek hoe snel ze zich heeft aangepast aan de nieuwe omstandigheden. En hoe snel olympische kansen kunnen keren. In de tweede ronde liet ze zich door de Koreaanse Kang verrassen, waarna ze via de herkansing toch nog een - niet geslaagde - gooi naar brons mocht doen.

Dennis van der Geest kwam zover niet eens, omdat hij in de derde ronde evenals in 1997 (finale EK) en 1998 (halve finale EK) op de massieve Tataroglu stuitte. Voor het eerst bleef de Haarlemmer de volle vijf minuten tegen de Turk overeind, hetgeen hij vooruitgang noemde. Zelf was hij 'niet superontevreden' over het gevecht , maar het oogde allemaal niet overtuigend. Met de aanvallen die hij steevast met een val op de buik niet doorzette. ,,Ik zag geen sprankelende judoka op de mat. Zijn kracht is zijn lichaamslengte. Maar in plaats van die uit te buiten, maakt hij zich juist kleiner'', oordeelde de oude meester, Anton Geesink.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden