Kidsfoundation neemt Partou over: Let er straks een kinderopvangreus op de kleintjes?

2017-08-16 18:20:09 DE BILT - Een exterieur van Partou Kinderopvang op de locatie Sportpark Weltevreden. ANP VINCENT JANNINKBeeld ANP

Onrust in de kinderopvangbranche: Kidsfoundation neemt Partou over en wordt zo de grootste. Te groot?

Groot en groter wordt samen het grootst. Als de voorgenomen samengang tussen kinderopvangorganisaties Kidsfoundation en Partou doorgaat, ontstaat er een reus in de kinderopvang, die dagelijks op 650 locaties de opvang verzorgt van 60.000 kinderen.

De twee bedrijven zien schaalvergroting als de ideale manier om beter in te kunnen spelen op wettelijke maatregelen, waaronder de nieuwe eis dat een pedagogisch medewerker slechts de verantwoordelijkheid mag hebben voor drie nuljarigen. Voor 2019 waren dat er nog vier. “Schaalgrootte helpt om dit soort maatregelen op een goede manier door te voeren”, zegt een woordvoerder van Partou. “Een ander voordeel is dat we meer kunnen investeren in de kwaliteit van de opvang en in de locaties. Medewerkers krijgen meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen, bijvoorbeeld met cursussen.”

Geen plannen voor ontslagen

Vooralsnog zijn er geen plannen om na de samensmelting locaties te sluiten of medewerkers te ontslaan. “We hebben eerder meer medewerkers nodig, want de vraag is nog altijd heel groot in de kinderopvang”, zegt de woordvoerder van Partou. Als de overname van Partou door Kidsfoundation goedkeuring krijgt van de ondernemingsraden en van de toezichthouders, dan gaat een team bedenken hoe de bedrijven verder gaan integreren. “Dat team gaat ook praten over de merknaam die het bedrijf na de fusie krijgt”, aldus de woordvoerder. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Partou is ontstaan in 1984 en is eigendom van Navitas Capital, de investeringsmaatschappij van de familie Zeeman, bekend van de gelijknamige winkel voor goedkope kleding. Kidsfoundation is het moederbedrijf van een reeks aan kinderopvangorganisaties: Smallsteps, Zus& Zo, SKS en Belle Fleur. Het concern heeft een roerige geschiedenis. Het werd in 2014 opgericht, vlak nadat voorganger Estro via een zogenoemd flitsfaillissement van de ene op de andere dag duizend medewerkers aan de kant zette en 130 locaties sloot. Dit leidde destijds tot grote publieke verontwaardiging.

Winstdoelstelling

Momenteel is Kidsfoundation in handen van de Canadese private investeerder Onex. Het bedrijf neemt samen met Waterland de Partou-aandelen over, een ander private-equityconcern. Eerder was Waterland al eigenaar van Catalpa, een voorganger van het failliete Estro.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat de grootste kinderopvangorganisatie in Nederland in handen is van een private-equityfonds als Onex. Volgens de BMK ligt de nadruk bij dit soort kinderopvangbedrijven te veel op het behalen van een bepaalde winstdoelstelling, waardoor de kwaliteit onder druk kan komen te staan.

Geen risico

Maar volgens Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) is de kans klein dat de allerkleinsten er last van hebben als Partou en Kidsfoundation fuseren. “De risico’s voor kinderen zitten niet bij de grote spelers, maar bij de kleine knoeiers”, zegt hij. “Je kunt van alles vinden van private equity, maar zij moeten zich ook gewoon houden aan de regelgeving. En die is in Nederland streng genoeg.”

De overname leidt ook niet tot te veel macht voor het fusiebedrijf: samen bezetten Partou en Kidsfoundation straks slechts acht procent van de markt. Jellesma: “In totaal is dan zo’n tien procent van de kinderopvangorganisaties in handen van grote private investeerders. Dat is ongeveer hetzelfde als vijftien jaar geleden.” Voor een flitsfaillissement zoals bij Estro vreest Jellesma niet. “Dat is afgestraft door de rechter.”

Lees ook:

Zorgen om nieuwe regels kinderopvang

Om de kwaliteit van de kinderopvang te vergroten worden per 1 januari nieuwe eisen ingevoerd. Daardoor kan de opvang van baby’s duurder uitvallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden