Kidnap stort Nigeria verder in problemen

President Buhari.Beeld AFP

Na de ontvoering van de schoolmeisjes in Nigeria neemt de kritiek op president Buhari toe. 'De regering moet stoppen met liegen over de strijd tegen Boko Haram.'

Op de rode aarde rond de verlaten school in Dapchi liggen sjaaltjes en sandalen. Het zijn stille getuigen van de ramp die zich hier vorige maand voltrok: terreurbeweging Boko Haram viel de school in het afgelegen Nigeriaanse stadje binnen en ontvoerde 110 meisjes. Twee weken later zijn zij nog altijd vermist.

Intussen neemt de onrust in het noordoosten van het land toe. Gisteren bleek dat Boko Haram zeker elf mensen (van wie drie hulpverleners) heeft gedood bij een aanval op een militaire basis in de provincie Borno. De aanval hangt mogelijk samen met de zoektocht naar de vermiste meisjes, die deze week werd uitgebreid.

Onjuiste informatie

Met de onrust neemt ook de kritiek op de regering toe. Het ontbreekt aan coördinatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten en de plaatselijke autoriteiten, stellen critici. Daardoor wordt er nauwelijks vooruitgang geboekt. Zo mogelijk nog kwalijker is de verspreiding van onjuiste informatie. Drie dagen na de ontvoering gaf het provinciebestuur een verklaring uit dat het grootste deel van de meisjes was gered. De inwoners van Dapchi vierden feest op straat, maar een dag later werd de verklaring weer ingetrokken.

Het gedraai is een doorn in het oog van de oppositie. "De regering moet stoppen met liegen over de strijd tegen Boko Haram", twitterde Peter Fayose van de People's Democratic Party (PDP). "Het is inmiddels traditie dat wanneer de regering pocht over het verslaan van de opstandelingen, er juist sprake is van ergere ravage in het land."

Beloftes

De ontvoering in Dapchi maakt pijnlijk duidelijk hoe weinig er terecht is gekomen van de beloftes van president Buhari. Bij zijn aantreden in 2015 beloofde hij stellig een einde te maken aan de 'gewetenloze, goddeloze' acties van Boko Haram en de honderden vrouwen en meisjes in gevangenschap te zullen bevrijden. Die woorden waren ingegeven door de gebeurtenissen in 2014, toen de terreurgroep 276 schoolmeisjes ontvoerde uit een school in Chibok. De nalatigheid van toenmalig president Goodluck Jonathan leidde een jaar later tot een verkiezingsnederlaag.

Ondanks de mooie woorden van zijn opvolger lijkt de geschiedenis zich nu te herhalen, zegt Bukky Shonibare tegen Reuters. Ze is lid van de actiegroep Bring back our girls die na 'Chibok' werd opgericht. Hun campagne verwierf veel bekendheid, maar meer dan honderd van deze meisjes zijn nog altijd vermist. "Het is heel teleurstellend hoe de regering nu reageert", aldus Shonibare. "Dit is niet wat je verwacht van een overheid die een script klaar had liggen. Ze hadden vier jaar de tijd om een gebeurtenis zoals die in Chibok te voorkomen. En toch is er nu Dapchi."

Lees ook:

De president van Nigeria meldt successen in de strijd tegen de islamitische terreurbeweging Boko Haram in zijn land. Toch waren er de afgelopen maanden weer aanslagen, met tientallen doden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden