Opinie

Kickboksende kids, dat moet stoppen

Kickboksen: niet goed voor kinderen. Beeld anp

FRED ROYERS EN IBRAHIM WIJBENGA   Nu ook jonge kinderen aan kickbokswedstrijden deelnemen, is een grens overschreden, vinden Fred Royers en Ibrahim Wijbenga.

Elk Nederlands dorp heeft een buurthuis waar de kickbokssport wordt bedreven. En elke middelgrote stad heeft een of meerdere kickbokssportscholen waar jong, oud, man, vrouw, rijk, arm, student en werkend met veel plezier de sport bedrijven. Naar schatting 400.000 mensen beoefenen de kickbokssport. Hoeveel beoefenaars er precies zijn, weten we niet. Er vindt in tegenstelling tot andere sporten geen centrale registratie van sporters plaats, er is geen controle op de wirwar van bonden, geen centraal orgaan dat toezicht houdt en ook de overheid treedt niet regulerend op. Kortom, de kickbokssport in ons land is zijn eigen heer en meester.

Een teken aan de wand is de recente opmars van kickbokswedstrijden en toernooien voor kinderen van zes tot acht jaar, of soms nog jonger, die verschillende bonden organiseren, vaak onder de noemer van 'demopartijen'. Het gaat hier om gemiddeld vijf evenementen per week waarbij het er net als bij volwassenen hard aan toe gaat en kinderen soms ook knock-out gaan. Bij elke sport in ons land zouden toernooien met zo'n gezondheidsrisico voor kinderen ondenkbaar zijn. Maar in de kickbokssport worden ze steeds meer schering en inslag.

Chaos en geweld
Wie zijn verantwoordelijk voor deze misstanden? In eerste instantie de kickbokssport zelf uiteraard. Die is, ondanks het feit dat de sport al sinds 1975 in Nederland wordt beoefend, nog steeds niet in staat zich op een verantwoorde en transparante manier te organiseren, met alle desastreuze gevolgen van dien. De kickbokssport ins ons land staat tegenwoordig, zeker in de beeldvorming, synoniem voor bestuurlijke chaos, met grof geweld gepaard gaande incidenten, ondoorzichtige financiële belangen, witwaspraktijken en criminele verbanden.

Aan deze opsomming worden nu door malafide bonden georganiseerde kinderkickbokstoernooien toegevoegd. Hoe ver moet de verloedering van de kickbokssport nog gaan? Moet een kind van zes jaar eerst het ziekenhuis worden ingeslagen of erger: blijvend letsel oplopen, voordat er wordt ingegrepen? Het lijkt er wel op. Van de kickbokssport zelf valt op dit punt niets te verwachten. Met de regelmaat van een klok worden vanuit de sport weliswaar aanbevelingen gedaan om de verloedering aan te pakken, maar vanwege de bestuurlijke chaos en ondoorzichtigheid blijft het dweilen met de kraan open.

Politiek doet niets
Blijft over de overheid die hier net als bij andere sporten een regulerende taak zou moeten hebben. De signalen tot nu toe zijn echter niet hoopgevend. De landelijke politiek laat het afweten. Verder dan obligate reacties en vage toezeggingen komt men niet. Ondanks het feit dat de misstanden in de kickbokssport breeduit op congressen en in de publiciteit worden uitgemeten, Kamervragen van Pvda en CDA en ook officiële organen als de Amsterdamse Sportraad en de Universiteit Utrecht met onderzoeken, adviezen en aanbevelingen zijn gekomen, blijft het vooral stil.

Wellicht zijn deze kindertoernooien de druppel die de emmer doet overlopen. De kickbokssport wordt door honderdduizenden sporters beoefend. Het overgrote deel van hen zijn de misstanden in hun sport meer dan beu. Het is de hoogste tijd dat de landelijke politiek actie onderneemt. Zoals dat ook bij andere sporten gebeurt.

Mede ondertekend door: Mosaab Amrani team Amrani, Amsterdam; Ajuau & Etta-gym, Amsterdam; Ali Gunyar, team Gunyar, Eindhoven; Faldir Chahbari, Brummen; Nordin Otmani, Otmani gym Amsterdam; Thom Harinck, Amsterdam; Clyde Petres, Hoorn; Michel van Rijt, Helmond; Perry Ubeda, Nijmegen.

 
Een teken aan de wand is de recente opmars van kickbokswedstrijden en toernooien voor kinderen van zes tot acht jaar, of soms nog jonger.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden