Interview

Kick Hommes verslaat de Tour voor Trouw: 'Ik wil andere dingen laten zien dan de winnaar'

Chris Froome staat in het Franse Saint-Mars-la-Réorthe vragen van de pers te woord. Verslaggever Kick Hommes staat onder de A van Team Sky.  Beeld AFP
Chris Froome staat in het Franse Saint-Mars-la-Réorthe vragen van de pers te woord. Verslaggever Kick Hommes staat onder de A van Team Sky.Beeld AFP

Sportverslaggever Kick Hommes verslaat dit jaar voor Trouw de Tour de France. Hoe is het om de Tour van zo dichtbij mee te maken? En hoe bepaal je bij zo'n groot sportevenement wat je wel en niet opschrijft? We bellen met Kick als hij in de auto zit, onderweg naar het startpunt van de etappe.

Redactie

Het is je eerste keer in de Tourkaravaan, hoe ervaar je 'het circus'?

"Ik volg het wielrennen al jaren. Ik fiets zelf veel en in mijn ouderlijk huis hing ik al krantenknipsels boven mijn bed van de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race -die hangen er trouwens nog steeds. En nu ben ik er bij.

Journalisten zien me wel een beetje als een nieuweling, een rookie. Als je 's avonds laat in je hotel aankomt en geen eten meer kan krijgen hoor ik: 'Dat is ook de Tour, jongen.' Alleen maar lollig natuurlijk, dat ze je in de zeik nemen. Als journalist krijg je overigens veel minder van de race mee. Als je voor de tv zit, weet je meer dan ik."

Hoe ziet een werkdag tijdens de Tour er voor jou uit?

"'s Ochtends rijd ik op tijd naar de startplek van de dag. Vandaag moet ik er bijvoorbeeld om elf uur zijn, anders laten ze mijn auto er niet in. Daar loop ik rond, probeer ik met wat mensen te praten en maak ik de opzet van mijn artikel. Vervolgens rijd ik meestal in een uur of twee naar de finish. Hierdoor mis ik het begin van de race, maar ik luister naar de radio zodat ik er wat van mee krijg. Bij de finish hebben ze in de perszaal een goede lunch. Ik zorg dan dat ik veel eet, want 's avonds is er geen tijd voor een uitgebreide maaltijd.

In de perszaal kun je via een tv de wedstrijd volgen, maar voordat de race eindigt, zo rond half 6, ga ik naar de finish om de renners op te vangen. Dus het einde van de etappe mis ik eigenlijk ook, net als het begin. Er zijn natuurlijk veel cameraploegen en iedereen wil de renners spreken. Dan zie je zeven journalisten met veertien plopkappen op een van de renners duiken, met daarnaast ook nog schrijvende journalisten eromheen. Het gewriemel om daar tussen te komen is bijzonder. Je moet een beetje geluk hebben dat je aan de goede kant staat. En anders maar gogogadgetstyle proberen je opnameapparaat voor iemands mond te krijgen. Dat lukt tot nu toe prima.

Soms moet je ook naar het hotel van de renners. Woensdag wilde ik Tom Dumoulin spreken na zijn demarrage en hebben we met een groepje andere journalisten zo'n anderhalve kilometer over een onverhard bergpad moeten klauteren, op zoek naar zijn hotel. Daar hebben we samen met zijn verzorgers en pr-man op hem gewacht. Hij bleek verkeerd te zijn gereden, dus dat wachten duurde wel even.

's Avonds schrijf ik mijn artikel, dat is meestal rond negen uur af. Dan moet ik nog een minuut of veertig naar mijn hotel rijden en heb ik tijd om te eten. Geen restaurant dat dan nog open is, dus ik houd het meestal op een stokbroodje. En dan ben ik moe en ga ik slapen.

Ik heb mijn racefiets mee, maar ik heb nog maar twee keer een rondje kunnen rijden. Dat kost eigenlijk te veel tijd die ik 's ochtends beter kan besteden aan het lezen van kranten. Of het zoeken naar nutteloze feitjes, daar kan je veel verhalen uit halen."

Dat klinkt zwaar. Tot laat doorzakken met collega-journalisten is er tegenwoordig dus niet meer bij?

"Nee. Ik drink niets tijdens de Tour, daar is echt geen tijd voor."

Hoe bepaal je waar je over schrijft en wat je laat liggen?

"Als je kijkt naar wat ik voor Trouw schrijf over de Tour, zie je dat ik het niet heb over de ritwinnaar. Dat vind ik minder interessant. Ik wil andere dingen laten zien, uitzoomen en kijken wat er opvalt. Dat past veel beter bij Trouw.

Zo vond ik het leuk om de pr-campagne van Peter Sagan te laten zien. Je zag echt dat hij een charmeoffensief inzet. Hij spreekt ineens goed Engels en er worden cadeautjes uitgegeven aan wielerfans. Dat signaleren vind ik veel leuker dan te vertellen wie heeft gewonnen - dat weet iedereen toch al die de volgende dag de krant leest.

Een ander voorbeeld is de Apollo-vlinder die ervoor zorgt dat er geen mega hotels op de Alpe d'Huez kunnen worden gebouwd. Op zoek naar invalshoeken zag ik ergens op pagina drie van de zoekresultaten uitspraken van een rechter die de bouw van hotels heeft verboden. Vervolgens zoek je dan milieuorganisaties en mensen hier in de buurt die me er meer over kunnen vertellen."

Krijg je ook nog iets mee hoe de Tour in Nederland beleefd wordt?

"Nee. Totaal niet. Ik wist laatst niet eens welke dag het was. De Tour is voor nu even het belangrijkste in de wereld voor mij."

Op de redactie hebben we een TourToto met bijna tweehonderd deelnemende teams. Je won hem al eens, hoe sta je er nu voor?

"Het is dit jaar vrij treurig. Mijn beoogde topman Richie Porte viel al heel snel uit."

Een nieuwe kans dan bij deze: hoe ziet het podium in Parijs eruit?

"Ik denk dat er weinig meer gaat veranderen, dit klassement wordt ook de eindstand. Dat betekent een top 3 met Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin."

Benieuwd naar de verslaggeving van Kick Hommes tijdens deze tour? Alle artikelen kunt u vinden in ons dossier op trouw.nl/tourdefrance.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden