Kibet dient zich aan als talent

Hilda Kibet kwam om te studeren, nu wil ze voor Nederland medailles winnen. De nicht van Lornah Kiplagat maakt morgen haar debuut op de marathon.

Nooit had Hilda Kibet kunnen bevroeden dat ze een topatlete zou worden, zoals meervoudig wereldkampioene Lornah Kiplagat of haar zus Sylvia Kibet. „Om een studiebeurs in Amerika te krijgen, hoef je maar een klein beetje te kunnen hardlopen. Een vijf kilometer in zeventien minuten, dat is niet moeilijk. Echt goed worden, daar had ik nooit aan gedacht.”

Kibet kwam ondanks twee aanbiedingen nooit in Amerika, althans niet om er te studeren. Toen ze in 1999 in het Keniaanse trainingskamp van nicht Kiplagat hardliep met als doel een studiebeurs in de VS af te dwingen, kwam ze er haar huidige levensgezel Hugo van den Broek tegen. De Engelstalige opleiding fysiotherapie in Nederland was dan ook een logische stap.

In 2004 haalde Kibet haar diploma, en daarmee was haar maatschappelijke toekomst en die van haar familie in Kenia gewaarborgd. Gestimuleerd door marathonloper Van den Broek ging ze serieus trainen. Haar toekomstige echtgenoot was verbijsterd: de vorderingen die hij in tien jaar noeste arbeid had verwezenlijkt, kwamen bij zijn vriendin als vanzelf.

Lichamelijk is de frêle Kibet gehard door het Keniaanse leven. „Maar mentaal was ik niet geschikt. Als ik een pijntje voelde of een tegenstander achter me hoorde, liet ik het lopen. Hugo, een vechter, heeft me geleerd daarmee om te gaan. Nu heb ik ervaring, ook dankzij veel praten met Lornah, haar man en manager Peter Langerhorst en mijn trainer Gerard van Lent.”

Van Lent is al jaren de man achter de successen van Kiplagat, en heeft zich op verzoek van Langerhorst sinds vorig jaar ook over Kibet ontfermd. „Fysiek heeft Hilda grote mogelijkheden”, aldus Van Lent. „Maar daar zijn er in de wereld heel veel van, terwijl er maar weinig titels zijn. Uiteindelijk zal haar mentale kracht bepalen hoe ver ze kan komen. Zo is het met Lornah ook gegaan.”

Kibet is ondanks haar 26 jaar een talent in de dop. In 2005 gingen haar ogen open toen ze na enkele maanden serieuze training de halve marathon van Egmond won. Nu kan ze ruimschoots leven van haar prijzengeld, opleiding en studies betalen voor een aantal van haar zes zusjes en drie broers en een woning bouwen voor haar familie in Kenia.

Zelf woont ze met Hugo van den Broek momenteel in een zomerhuisje van Kiplagat in Groet. In Kenia wil ze grond kopen om een eigen huis op te bouwen. Daar wil de atlete ooit een praktijk fysiotherapie beginnen.

Maar eerst is Nederland de basis voor 10 jaar hardlopen. Twee jaar lang heeft Kibet hier moeten wennen aan een totaal ander leven. „Dat was zwaar, ik kende de kou niet en ik was het niet gewend om alleen thuis te zijn. Maar Nederland is met zijn bossen een prima land om te trainen.”

Dit jaar voldeed Kibet aan alle verplichtingen om de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen, op 11 oktober kreeg ze haar paspoort. „Elk jaar moest ik een nieuw visum aanvragen, voor wedstrijden in het buitenland had ik ook steeds papieren nodig. Dat kostte tijd en energie, een paspoort brengt rust.”

Als Nederlandse heeft ze voor dit jaar twee nieuwe ambities. Zondag debuteert Hilda Kibet in Amsterdam op oranje schoenen op de marathon. Daarna wil ze zich voor de olympische 10 kilometer kwalificeren. Op de weg behoort ze op die discipline tot de besten van de wereld; op de baan heeft ze haar nog nooit gelopen. Aangezien ook Kiplagat heeft gekozen voor de olympische 10 kilometer, ligt een nauwe samenwerking voor de hand. Net als een pact tegen de Ethiopische concurrentie, mochten beiden in Peking de finale halen.

Mogelijk kan ook haar zus Sylvia, ooit wereldkampioen junioren, daar een rol spelen. Tijdens de WK in Osaka werd zij in augustus vierde op de vijf kilometer. Voor Kenia.

„Toen ik achttien was, liep ik een keer op te kleine schoenen met Sylvia mee. Ik kreeg blaren, gaf het op en thuis stond mijn vader buiten om me uit te lachen. Nu werken we veel samen, ik als Nederlandse, zij als Keniaanse. De nationaliteit maakt niet uit, het succes is voor thuis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden