Khorasan-strijders geven Obama zijn casus belli

Twee weken geleden had niemand nog van ze gehoord, maar inmiddels vormen ze een belangrijke reden voor de Amerikanen om op te treden in Syrië: de extremisten van de Khorasan-groep. Zij waren gisteren, naast de strijders van Islamitische Staat en Al-Noesra, doelwit van Amerikaanse luchtaanvallen. Volgens Obama's veiligheidsadviseur Ben Rhodes vormen ze 'een onmiddellijke bedreiging' voor Europa en de VS.

Khorasan bestaat uit geharde strijders uit Afghanistan en Pakistan en bommenmakers uit Jemen, die volgens de Amerikanen door Al-Kaida-leider Ajman al-Zawahiri naar Syrië zijn gestuurd. Niet om te vechten tegen het Assad-regime, zoals Al-Noesra en Islamitische Staat doen, maar speciaal om Europese en Amerikaanse strijders te rekruteren. Die zouden vervolgens makkelijker naar de VS en Europa kunnen reizen om daar een aanslag te plegen.

Rhodes presenteerde de aanwezigheid van de Khorasan-strijders gisteren als een belangrijke reden waarom de VS en bondgenoten gisteren hun bombardementen uitvoerden - de Al-Kaida-groep zou, na maanden voorbereiding, 'op het punt staan' om een aanslag of aanval te plegen buiten Syrië, aldus Rhodes.

De aanwezigheid van de nieuw opgedoken groep maakt het leven van de Amerikanen inderdaad in één zin makkelijker: het geeft hen een legitimatie om in Syrië te bombarderen. Een 'onmiddellijke bedreiging' rechtvaardigt, volgens het VN-Handvest, ingrijpen in een ander land onder het mom van zelfverdediging. Toestemming van Syrië of de VN-Veiligheidsraad (waar de Russen met een veto dreigden) is in een dergelijk geval niet nodig.

Zonder Khorasan zou dat lastiger liggen, zelfs al benadrukte president Obama de afgelopen weken (ook gisteren) dat Islamitische Staat eveneens een bedreiging vormt voor de Verenigde Staten. Dat dat een 'onmiddellijke' dreiging zou zijn, kon hij tot nu toe niet hard maken. Hetzelfde geldt overigens voor de dreiging door de Khorasan-groep, waar de wereld tot nu toe überhaupt weinig over heeft gehoord.

Liever nog beroept Obama zich overigens op de wereldwijde afschuw die met name IS oproept. Dat hij enkele soennitische staten bereid vond om samen op te trekken tegen de soennieten van IS, versterkt het idee dat de wereld in overgrote meerderheid tegen de extremisten wil optreden.

Obama zal hopen dat landen als Rusland en Iran, die er gisteren in New York op wezen dat de luchtaanvallen niet in overeenstemming zijn met het internationaal recht, de komende dagen alleen blijken te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden