Khamenei wint stembusfarce

Na weren honderden kandidaten krijgen in Iran religieuze conservatieven de macht

De religieuze conservatieven claimen de overwinning in het Iraanse parlement. Met - volgens de laatste berichten - meer dan twee derde van de zetels voor aanhangers van de streng-islamitische ayatollah Ali Khamenei lijkt de positie van president Mahmoed Ahmadinejad verzwakt. Van de 290 zetels in het parlement gaat het merendeel naar aanhangers van Khamenei, meldt persbureau Reuters.

Daarmee is Ahmadinejad de eerste president in Teheran die in het parlement straks met meer tegenstanders dan aanhangers te maken heeft. Ook zijn zuster, Parvin, lukte het vrijdag niet om een zetel te veroveren voor de stad Garmsar, thuisbasis van de president.

De verkiezingen zijn uitgedraaid op een krachtmeting tussen Ahmadinejad en de geestelijk leider. Zij liggen openlijk overhoop. De afgelopen maanden zijn tientallen medestanders van Ahmadinejad op een zijspoor gezet of opgepakt. Toen de president een minister ontsloeg, draaide Khamenei dat terug.

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague stelt dat de verkiezingen in Iran niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen. "Het regime heeft de verkiezing gepresenteerd als test op loyaliteit, in plaats van een vrije keuze van volksvertegenwoordigers." Er waren geen onafhankelijke waarnemers. Een niet-gekozen kiesraad had besloten dat 35 zittende parlementsleden zich niet herkiesbaar mochten stellen. Het orgaan weerde daarnaast zo'n 2000 kandidaten van de kieslijsten.

Volgens Amnesty International zijn in de aanloop van de verkiezingen talloze mensenrechtenactivisten, studenten, journalisten, advocaten en ook leden van religieuze en etnische minderheden opgepakt. In 2009 leidde de woede over de volgens de oppositie vervalste uitslagen van de presidentsverkiezingen tot brede protesten, die bloedig werden onderdrukt.

De opkomst was nu met circa 65 procent relatief hoog, voor verkiezingen waar alleen tussen conservatief en conservatief kon worden gekozen. Alternatieven als de twee voornaamste oppositieleiders uit 2009, Mirhossein Moesavi en Mehdi Karoebi waren er niet: beiden hebben sinds ruim een jaar huisarrest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden