Khamenei ontkent nadrukkelijk streven naar atoombom

(Novum/AP) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft zondag nadrukkelijk verklaard dat Iran niet uit is op de ontwikkeling van een atoombom. Khamenei legde de verklaring af tegenover de Revolutionaire Garde, het elitekorps dat rechtstreeks onder zijn bevel valt. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei opnieuw dat over het omstreden atoomprogramma van zijn land niet te onderhandelen valt.

"Hoewel de Iraanse natie geen atoombom heeft en geen plannen om dit dodelijke wapen te ontwikkelen, is het nog altijd een gerespecteerde natie", zei Khamenei tegenover de garde, van wie hij de leider net had vervangen.

Ahmadinejad zei eerder zondag dat Iran niet van plan is het kernenergieprogramma te vertragen of op te schorten, ondanks twee ronden van sancties door de VN-Veiligheidsraad en toenemende druk van de Verenigde Staten. Ahmadinejad herhaalde dat over de rechten van Iran niet kan worden onderhandeld en merkte op dat in een recent rapport van het IAEA, het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie in Wenen, de meeste Europese landen zich veel positiever tegenover Iran opstellen dan 'bepaalde andere landen', een kennelijke verwijzing naar de VS en Groot-Brittannië.

Het IAEA signaleerde in augustus toegenomen bereidheid aan Iraanse zijde om vragen te beantwoorden. Volgens diplomaten in Wenen heeft het rapport van IAEA-directeur Mohamed ElBaradei het ongenoegen opgewekt van de Amerikaanse regering, die ElBaradei ervan zou hebben beschuldigd zijn bevoegdheden te hebben overschreden. ElBaradei sloot het akkoord zonder de raad van bestuur van het IAEA te consulteren en zijn positie zou opnieuw in geding zijn.

Het IAEA sloot in juli sloot in juli een akkoord met Teheran op basis waarvan de Iraniërs zich verplichtten tot het geven van volledige openheid van zaken over hun ruim twee decennia oude nucleaire activiteiten. Het IAEA sprak bij monde van ElBaradei vervolgens van 'een aanzienlijke stap voorwaarts'.

Washington verdenkt Iran ervan dat het zijn overeenkomst met het IAEA als dekmantel misbruikt voor zijn aanhoudende weigering gehoor te geven aan een verbod van de Veiligheidsraad op uraniumverrijking. Iran zegt dat het uitsluitend kernenergie wil ontwikkelen om te voorzien in toekomstige energiebehoeften. Het non-proliferatieverdrag dat Iran heeft ondertekend, geeft alle lidstaten het recht op de ontwikkeling van kernenergie voor vreedzame doeleinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden