Khamenei: nucleair overleg met Iran moet doorgaan

Een meisje houdt een foto van ayatollah Ali Khamenei vast. Beeld REUTERS
Een meisje houdt een foto van ayatollah Ali Khamenei vast.Beeld REUTERS

Iran is bereid door te gaan met de onderhandelingen over zijn kernprogramma, maar het land zal nooit stoppen met nucleair onderzoek. Dat heeft Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, vandaag gezegd.

Redactie

'Deze onderhandelingen moeten doorgaan, maar iedereen moet weten dat ons nucleaire onderzoek en ontwikkeling hierdoor niet zal stoppen', zei Khamenei.

Het nucleair overleg werd maandag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen voortgezet. De besprekingen worden gevoerd tussen Iran enerzijds en de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland anderzijds. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, terwijl Iran zegt alleen vreedzame doeleinden met zijn nucleaire programma na te streven. 'Washington weet maar al te goed dat Iran niet in het geheim aan een kernwapen werkt', aldus Khamenei.

Kernwapen
Het grootste discussiepunt blijft de toegestane omvang van uraniumverrijking. Iran stelt dat het land over robuuste verrijkingscapaciteiten moet beschikken om kernenergie op te wekken. De internationale gemeenschap wil deze mogelijkheden juist stevig inperken om te voorkomen dat Teheran hoogverrijkt uranium kan produceren voor een kernwapen. 'Er moet nog hard gewerkt worden om de verschillen tussen beide partijen te overbruggen', liet EU-buitenlandchef Catherine Ashton vandaag na het overleg weten.

Iran hoopt dat door een akkoord de internationale sancties tegen het land worden opgeheven. Bij een eerste onderhandelingsronde werden al enkele strafmaatregelen tegen Iran verlicht.

Het volgende overleg zal plaatsvinden vanaf 13 mei in Wenen. Het is de bedoeling dat beide partijen voor 20 juli een overeenkomst treffen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden