Jeugdboek

Khalid Boudou portretteert met humor de straatschoffies van nu

null Beeld
Beeld

Khalid Boudou portretteert overtuigend en humoristisch de straatschoffies van nu. 

Hij is een ‘slipperdragende lachgasjunk’ van Hollandse komaf, maar praat als een ‘mocro’. Hero, alias Slipper, zit op het vmbo – ‘Veel Moeilijkheden Bij Onderwijs’ – en heeft een bijbaantje als bezorger bij pizzeria Melodia, gerund door Marokkaan Haas, die we kennen als een van de hoofdfiguren uit ‘Pizzamaffia’ (2007), de eerste, verfilmde jeugdroman van Khalid Boudou. 

Twaalf jaar later is er nu een zelfstandig te lezen vervolg en is het eerste deel opgepoetst voor een nieuwe generatie lezers, want niets zo veranderlijk als de taal en belevingswereld van jongeren. Net als in 2007 maakt Boudou indruk met de manier waarop hij zich inleeft in het soort jongeren dat je zelden tegenkomt in de jeugdliteratuur: brutale straatschoffies, jongens en meisjes die eerder door schade en schande wijzer worden dan door braaf naar school te gaan. “Wat geeft school mij, baas Haas? (…) Laatst bij wiskunde moesten we zo’n gare parabool leren tekenen (…) zo’n getekend dik condoom. (…) Echt zjoen.” (gestoord, red.).

Met veel humor en in smakelijke straattaal portretteert Boudou ‘Slipper de tripper’, geen denker, maar een impulsieve ADHD’er, die meermaals met de politie in aanraking is gekomen en nu door jeugdreclassering op het rechte pad moet worden gebracht. Maar het is Haas die dat écht doet, omdat hij het gedrag van jongens als Slipper doorziet: “Stiekem hopen ze op een negatieve reactie. Dat ze altijd afgewezen worden, zodat ze een excuus voor zichzelf hebben, om terug te zakken in de shit waar ze vandaan komen.”

Het boek trapt af met een heftige scène, waarin Slipper een bevriende Syrische asielzoeker redt als die wordt afgetuigd, omdat hij een meisje zou hebben aangerand. Daarna volgen de vijf maanden die daaraan voorafgingen en is de vraag hoe het zover heeft kunnen komen en wat er van de aantijgingen klopt. Het verhaal raakt hier aan de rol van sociale media en beeldvorming rond asielzoekers, maar graaft niet diep. Slipper maakt bovendien nauwelijks ontwikkeling door. De psychologie is in Boudous jongerenboeken ondergeschikt aan de spanning, die hier wordt aangejaagd door een akelige motorbende. Toch charmeert Boudou met de geestige interactie tussen de pizzavrienden, de filmische scènes en het overtuigende beeld van een deel van de jongerencultuur anno nu.

Oordeel: Smakelijke straattaal, spannend, maar graaft niet diep.

Khalid Boudou
Pizzamaffia slaat door
Moon; 222 blz.; €14,99
Vanaf 13 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden