Khaled Masjaal, politiek leider van Hamas

Khaled Masjaal spreekt tijdens een persconferentie in Damascus, november 2008. (EPA)

Khaled Masjaal (ook wel Mashaal, Mish'al) is de leider van het politiek bureau van Hamas in ballingschap in Syrië, en daarmee - zeker volgens hemzelf - de politiek leider van Hamas.

Masjaal zag het levenslicht in 1956 in Silwad, een plaatsje op de Westoever, vlakbij Ramallah. Zoals zovele anderen trok zijn vader naar de Golf om geld te verdienen. De familie volgde in 1967, toen Israël de Westoever op Jordanië veroverde. Khaled groeide op in Koeweit, waar zijn vader imam was. Vijftien jaar oud sloot hij zich aan bij het Moslimbroederschap. Als student in de scheikunde richtte hij de Lijst voor het Islamitisch Recht op, die het op de campus opnam tegen de Fatah van Arafat.

Toen in 1987 in Gaza de Hamas werd opgericht ging Masjaal de afdeling in Koeweit leiden, tot in 1990 Saddam Hoessein dat land binnenviel. Hij week uit naar Jordanië en leidde daar het Hamas-kantoor en was verantwoordelijk voor het verzamelen van fondsen. Volgens Israël bekostigde hij de zelfmoordacties – reden om hem uit de weg te ruimen. Khaled Masjaal werd wereldnieuws dankzij die mislukte poging in 1997. Vermomd als Canadese toeristen dienden geheim agenten van de Mossad hem in Jordanië een gifinjectie toe. Masjaal raakte in coma, maar de Mossad-agenten werden gepakt. Een woedende Jordaanse koning dreigde de betrekkingen met Israël te verbreken. Bill Clinton dwong de Israëlische premier Netanjahoe om het tegengif te leveren. Masjaal herstelde. En om de Jordaanse koning Hoessein te verzoenen, liet Israël de gevangen geestelijk leider van Hamas, sjeik Jassin, vrij.

Zeven jaar later liquideerde Israël Jassin alsnog en opende het ook de jacht op andere Hamas-kopstukken. Velen doken onder. Het zwaartepunt van de beweging verplaatste zich naar het leiderschap in het buitenland. Masjaal was intussen opgeklommen tot hoofd van het politiek bureau van Hamas en zetelde in het Syrische Damascus. Nu was hij de baas binnen Hamas, een leider in ballingschap. Dat was nog voor Jasser Arafat, door Masjaal meermalen uitgemaakt voor defaitist, van het toneel verdween. En ook nog voor de Hamas de heersende Fatah-beweging verrassend van de troon stootte.

Masjaal heeft zonder meer charisma, is zelfverzekerd en spreekt duidelijke taal. Het woord ’Israël’ neemt hij liever niet in de mond, hij spreekt van ’de zionistische vijand’ en ’de bezetters’. Masjaal behoort tot de radicalere flank en gelooft oprecht dat Israël zal ophouden te bestaan, al sluit hij een langdurig bestand niet uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden