column

Khadija Arib was veel te aardig voor haar collega's

Lex Oomkes. Beeld Maartje Geels

Zodra het uurtje mondelinge vragen op dinsdag afgelopen is, stopt de publieke omroep met de live-uitzending vanuit de Tweede Kamer. Gelukkig maar, neemt u dat maar van me aan. 

Het mondelinge vragenuurtje is al niet al te verheffend, wat daarna komt zou in een rechtstreekse uitzending de volksvertegenwoordiging volkomen belachelijk maken. Dat kan Nederland zich niet veroorloven als de vertegenwoordigende democratie hem lief is.

Na de mondelinge vragen (ooit een uit Groot-Brittannië overgewaaide vorm, maar de Tweede Kamer is nu eenmaal niet het Lagerhuis) volgen de stemmingen. Onuitputtelijke lijsten met de ene nietszeggende motie na de volgende puur om de provocatie aan de Kamer voorgelegde uitspraak. Aan de stemmingslijsten is goed te zien dat de Kamer niet of nauwelijks bezig is met haar eigenlijk taak als medewetgever en controleur van de uitvoerende macht, maar dat het een theater is geworden voor elkaar uitsluitende meningen en menink-jes.

Degene die de tantaluskwelling van de stemmingen volledig heeft uitgezeten krijgt de derde akte van het klassieke dinsdagdrama voorgeschoteld: de regeling van de werkzaamheden. Het absolute dieptepunt voor wie de parlementaire democratie een warm hart toedraagt. Een Kamerlid heeft iets gelezen of gezien in de media en hop, daar is het volgende debat alweer aangevraagd. En vooruit, daar zijn de Kamerleden van de regeringspartijen die er een stokje voor steken en dus komt er spoeddebat nummer honderd en zoveel. Het eerstvolgende plekje op de Kameragenda is over een maand of vier, zodat de titel 'spoeddebat' inmiddels een lachertje is. De tegenwoordig gehanteerde term is dan ook dertigledendebat, naar het aantal leden dat moet instemmen met een dergelijke debataanvraag.

Een dertigledendebat kan over van alles en nog wat gaan, maar het uiteindelijke doel is vrijwel uitsluitend aandacht voor het eigen standpuntje, een eigen succesje scoren of iets tot stand brengen waarmee een partij goede sier kan maken op de eigen facebookpagina.

Zo kan het tot twee keer toe gebeuren dat de Partij voor de Dieren een fundamenteel debat aanvraagt over de toekomst van de Nederlandse landbouw of over de gevolgen van de globalisering. Immers, de partijleider sluit steevast elk debat af met haar geloofsbelijdenis over de intensieve veehouderij en wil dat nu wel eens etaleren in een groot opgezet debat.

Fundamentele debatten over inderdaad enorm belangrijke maatschappelijke vraagstukken, maar voornamelijk aangevraagd ter meerdere eer en glorie van de partij zelf. Geen coalitiefractie die daar trek in heeft ('we debatteren hier niet om het debatteren') en een kabinetsvoorstel dat daarbij aan de orde zou kunnen komen, is er ook al niet. Dus wordt wat een fundamenteel debat zou moeten zijn uiteindelijk een dertigledendebat, over een paar maanden en ergens rond elf uur 's avonds.

De vrolijke, maar voor de goede verstaander ook zeer kritische toespraak waarmee Kamervoorzitter Khadija Arib het zomerreces vorige week donderdag inluidde, was nog veel te aardig voor haar 149 collega's in de bankjes. Veel fracties maken een lachertje van wat politiek zou moeten zijn.

SGP-leider Kees van der Staaij buigt zich momenteel met een aantal Kamerleden over dit groeiende probleem. Dat hij met adviezen aan de collega's zal komen die de situatie verbeteren, valt te betwijfelen. Laat staan dat hij de Kamer kan overtuigen zijn adviezen in de praktijk te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden