Keystone XL ook een gevaar voor bedreigde diersoorten

Luchtfoto van olie die per trein wordt vervoerd. De snelheid van de ontwikkeling van de teergronden hangt niet echt af van de Keystone pijpleiding.Beeld Reuters

Dat de voorgestelde Keystone XL-pijpleiding geen goed nieuws is voor het milieu, is duidelijk. Maar nu blijkt dat de aanleg van de pijpleiding dwars doorheen de VS niet alleen een zware tol zal eisen van het klimaat, maar ook van een aantal diersoorten die nu al bedreigd zijn.

De controversiële pijpleiding moet olie uit de bijzonder vervuilende Canadese teerzanden helemaal naar Florida vervoeren, en doorkruist daarbij het hele land. Tegenstanders wijzen ook op de miljarden tonnen CO2 die in de teerzanden liggen opgeslagen en spreken van een heuse klimaat-tijdbom. Bovendien werd al bekend dat de jaarlijkse lekken op in totaal 128.000 liter olie worden geschat.

Een nieuw rapport van het Center for Biological Diversity belicht een tot nog toe ongekend facet van het project: de impact op bedreigde diersoorten in de VS. Uit het rapport blijkt dat minstens twaalf diersoorten bedreigd worden door de aanleg van de pijpleiding, en sommige soorten zelfs helemaal kunnen uitsterven.

Traject
Een van die soorten is de trompetkraanvogel, waarvan er nog maar een driehonderd in het wild leven. De vogels vliegen elke lente van Texas naar Canada en doorkruisen daarbij Oklahoma, Kansas, Nebraska South-Dakota en Montana - nagenoeg hetzelfde traject van Keystone XL. Met name in Nebraska "volgt de Keystone XL bijna volledig de migratieroute die door 90 procent van de trompetkraanvogels gebruikt wordt", stelt het rapport.

Andere diersoorten die gevaar lopen zijn de zwartvoetbunzing, de noordelijke kitvos, en een aantal vogel-, insecten en bloemensoorten.
Volgens het Center for Biological Diversity worden de soorten vooral bedreigd door olielekken, met name vogels en vissen. De vogels krijgen bovendien te maken met de meer dan 600 kilometer aan elektriciteitsleidingen die nog gebouwd moeten worden.

De werf, duizenden hectare groot, verstoort de lokale ecosystemen grondig, besluit de studie, en is vooral slecht nieuws voor de vossen. Het delven zal "het gebruik van zware machines vergen die de grond samendrukken, water winnen uit gevoelige waterstomen, de lucht vervuilen en een belangrijke geluidsvervuiling met zich meebrengen", schrijven de auteurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden