Keverachtig insect met de jengelfactor

Hinke Hamer

Vijftien centimeter, zes gram en al populair voor-ie geboren was: ’Beesie’ wordt sinds maandag uitgedeeld bij elke vijftien euro aan boodschappen bij Albert Heijn. Het rupsje is de langverwachte WK-gadget, na ’Wuppie’ (WK 2006) en ’Welpie’ (EK 2008).

„Leuk”, vindt communicatiedeskundige Gonnie Spijkstra. „Maar niet zo spraakmakend als Wuppie. Dat was de oermascotte van het voetbal.” Spijkstra, die de weblog versereclame.nl bijhoudt, begrijpt de keus voor Beesie wel: „Ze kunnen niet met iets te geks komen, want over twee, vier en zes jaar moeten ze wéér iets bedenken. Dat moet steeds opnieuw worden overtroffen.”

Albert Heijns slogan was dit jaar veiliger dan voorheen: Beesie is ’de grootste supporter van Nederland’. Spijkstra: „Twee jaar geleden was de slogan ’Alle Welpies helpen’. Zo’n expliciete uitspraak was gevaarlijk: Toen Nederland in de kwartfinale tegen Rusland werd uitgeschakeld, werden Welpies verbrand of teruggebracht naar de winkel.”

Spijkstra telde de WK-acties van Nederlandse bedrijven en vond er ruim 120. Beesie – Zuid-Afrikaans voor een keverachtig insect – vindt ze geslaagd, net als het ’energieshirt’ van Nuon, dat oranje kleurt als de lichaamstemperatuur de 25 graden overstijgt. „Ik ben fan van gadgets die duidelijk gelinkt zijn aan een merk.”

De grootste marketing-miskleun vindt ze de ’Plopmuts’ van het Algemeen Dagblad. „Een van de meest vergezochte gadgets. Desondanks schijnt het een succes te zijn.”

Wat bepaalt het welslagen van een WK-actie? Volgens Spijkstra moet het inspelen op de ’jengelfactor’. „Eén kind moet op het schoolplein zeggen: dit is leuk, waarna elk kind er bij zijn ouders om gaat zeuren.” Ook moet je als klant snel beloond worden voor je bestedingen en niet wekenlang hoeven sparen voor een item. Spanningsopbouw is eveneens essentieel. Dat had AH, die zijn speeltje relatief laat presenteerde, goed in de smiezen.

In 2006 werd het iets te gek met de Wuppies. In het Friese Hindeloopen werd er een van een dak geroofd, een Wuppie-dief sloeg een autoruitje in en op Marktplaats werd er twintig euro voor een grote Wup geboden. „Zo ver zal het nu niet komen”, denkt Spijkstra. „Er waren er toen zestien miljoen in omloop, nu heeft Albert Heijn er 31 miljoen laten maken.”

Is er nog iets dat níet leuk is aan Beesie? Eén aspect had beter gekund, vindt Spijkstra. „Albert Heijn koos in de commercial voor het bestaande liedje ’Schouder aan schouder’. Wuppie en Welpie hadden hun eigen liedje. Dat had hier ook gekund: ’Met beesie bouwen we een feesie’, zoiets.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden