Keuze

Vroeg-moderne beelden. Het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe heeft een forse greep in de eigen collectie gedaan. Dat alles om een mooi overzicht van internationale sculptuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw samen te stellen. In vijftig beelden van 23 beeldhouwers wordt een overzicht gegeven van vroeg-moderne ontwikkelingen. Dat gebeurt aan de hand van werk van bekende beeldhouwers als Rodin, Maillol, Bourdelle, Lipchitz - van wie het museum een indrukwekkende collectie kubistische plastieken bezit - Picasso en Lehmbruck. Ook Nederlanders als John Raedecker, Hildo Krop en Jacob Bendien worden getoond. 'Sculptuur 1900-1950' loopt t/m 25 april.

Fotografie

Blumenfeld. Rond de grote overzichtspresentatie van de van oorsprong Duitse fotograaf Erwin Blumenfeld in het Joods Historisch Museum in Amsterdam blijft veel te doen. Komende zondag houdt Michaël Zeeman, publicist in onder meer de Volkskrant, een lezing in de Jaffézaal van het Joods museum. Aanvang 14.30 uur. Zeeman leest delen voor uit Blumenfelds autobiografie 'Spiegelbeeld' en zal ingaan op de literaire kwaliteiten van het boek. Blumenfeld stierf in 1969, twee weken nadat hij zijn autobiografie had voltooid. Daarmee is het terecht zijn levenswerk geworden.

Het afgelopen weekeinde werd in Galerie Cokkie Snoei in Rotterdam (Mauritsweg 55) de tentoonstelling 'What are friends for?' geopend. Centraal staan de fotoportretten die Blumenfeld en zijn vriend Paul Citroen tussen de twee wereldoorlogen van hun (kunstenaars)vrienden hebben gemaakt. Snoei heeft de expositie aangevuld met een eigentijdse visie op het gegeven vriendschap in de vorm van foto's van de jonge Britse fotograaf Paul Smith. In de serie 'Make my night' toont hij aan de hand van zelfportretten een aantal relaties in het uitgaansmilieu. T/m 14 maart.

Architectuur

Dudok. Na geruime tijd gesloten te zijn geweest, gaat deze week het Dudok Centrum in Hilversum (gevestigd in het door Dudok ontworpen raadhuis, Dudokpark 1) weer open. De permanente tentoonstelling 'W. M. Dudok, hoogtepunten uit leven en werk' wordt opnieuw opengesteld, evenals een presentatie van stedenbouwkundige ontwikkelingen in de binnenstad van Hilversum. Nieuw is een tentoonstelling die de titel heeft 'Dudoks erfenis - slopen en behouden'. Aan de hand van recente voorbeelden wordt een indruk gegeven van de dilemma's of gebouwen van de beroemde Hilversumse stadsarchitect behouden moeten blijven of onder de sloophamer mogen verdwijnen. T/m 30 mei.

Zingende bomen. Voor de een is een boom aanleiding om ermee te spreken, voor de ander een bron van genoegen om te fotograferen. De Finse Ritva Kovalainen dook de eeuwige bossen in om de 's winters ondergesneeuwde bomen te fotograferen. In de Finse Zeemanskerk in Rotterdam ('s Gravendijkwal 64) laat ze zien hoe ze zich heeft laten inspireren door de bomen die ze heeft vastgelegd in wat ze noemt 'polymere gravures, die een eerbetoon aan de bomen zijn, de oude heilige symbolen van de Finse mythologie'. T/m aanstaande zondag.

De huid/de taal. Kunstcentrum Outline in Amsterdam (Oetewalerstraat 73) vroeg twee kunstenaars om onafhankelijk van elkaar een installatie te maken die elkaar in de ruimte van het centrum moesten kruisen. Margreet Kramer gaat in haar videofilms uit van een aantal dagelijkse handelingen waarin de rol van de menselijke huid nader wordt belicht. Alberta Partisani zoekt in haar driedimensionale werken naar visuele metaforen voor het begrip taal en komt dan uit op een reeks poëtische associaties. Outline is drie dagen van de week open, vrijdag tot en met zondag, van 13-17 uur. T/m 28 februari.

Toneel

Heden Stad. Toneelgroep Hotel Modern wil met 'Heden stad' een miljoenenstad te portretteren. Anderhalf uur wordt een stad draaiende gehouden met toneelspelers, kitschbeeldjes, wieldoppen en een decor van ijskastdozen. 'Heden stad' is een samenwerkingsverband van de acteurs Pauline Kalker en Arlène Hoornweg, beeldend kunstenaar Herman Helle, vormgeefster Carolien Adriaansche, schrijver Harriët van Reek en componist Ruud van der Pluijm. 24 en 25/2 in het Leidse theater Lanteren/Venster. Tournee t/m 30 maart.

Marathon. Derdejaars studenten van de Amsterdamse Toneelschool, Jodenbreestraat 3, presenteren hun kunnen met 'De marathon', waarin Alfred Jarry's 'Ubu roi', 'Uitgebruist' van Barry Edmond, 'Vast' van Peter van de Witte en 'Mensch Meier' van Franz Xaver Kroetz. Van 18 t/m 22 februari, steeds twee of drie voorstellingen per avond; 020/5277681.

Hondje. De tournee van de familievoorstelling 'Hondje' van het ROtheater loopt ten einde. Vrijdag 19 februari nog in Apeldoorn, 20 Amersfoort, 21 Breda, 22 en 23 februari Amsterdam.

Ballgame. Cedric Rodriguez wil toneelrollen als Romeo of Othello spelen, maar belandt in de escort-handel. Raymi Sambo houdt zijn 'schizofrene dialoog' van 19 t/m 28 februari in de Amsterdamse Balie.

Jim van der Woude. Zoeken en niet weten wat te vinden. Jim van der Woude citeert Pessoa om zijn voorstelling 'Nadorst' te duiden: ,,Mijn leven, een tragedie waarvan alleen het eerste bedrijf werd opgevoerd, waarna jammerlijk het doek viel onder het gejoel van de engelen.'' Huis a/d Werf in Utrecht, 23 t/m 26 februari.

Oom Wanja. Titus Muizelaar regisseerde bij Toneelgroep Amsterdam Tsjechovs 'Oom Wanja' met Lineke Rijxman, Pierre Bokma, Hans Kesting en Hugo Koolschijn. Trouw-critica Hanny Alkema zag ,,nog nooit eerder zo'n lucide en gevoelig gespeelde 'Oom Wanja' ''. Donderdag 18 februari Breda, 19 en 20 Groningen, 22 en 23 Utrecht, 24 t/m 27 Amsterdam. Tournee t/m 26 april.

Dans

Feri de Geus, ooit opgeleid als cultureel antropoloog, staat bekend als de denker onder de jongere choreografen. Vanavond begint zijn gezelschap Beautiful people aan een tournee met twee van zijn werken, die beide op literaire teksten zijn gebaseerd. 'Zondag' (uit 1993) is geïnspireerd door de roman 'Fratelli' van de Italiaan Carmelo Samona. Het nieuwe stuk 'Maandag' presenteert drie karakters uit de Don Quichote. Tot en met 20 februari in De Brakke grond, Amsterdam, daarna vertrekt het gezelschap naar Berlijn.

Goud van Xian. De opnieuw gemaakte productie 'Het goud van Xian' van het Internationaal Danstheater blijkt een aanwinst voor hun repertoire. Zondag te zien in De Kampagne, Den Helder (om 14.30 uur) en Stadsschouwburg Utrecht (om 20.00 uur), woensdag in De Bussel, Oosterhout.

Musical

Blood Brothers gaat zondag opnieuw in première, want dan speelt Angela Groothuizen voor het eerst de hoofdrol van mevrouw Jonkers. Zij neemt deze over van Joke Bruijs, die deze rol vervulde sinds de première van eind december. Ondanks Bruijs' overtuigende spel was de voorstelling, waaraan verder wordt meegewerkt door onder anderen Danny de Munk en Frank Rigter, overduidelijk nog niet af. Ook dat maakt deze 'herpremière' interessant. Chassé-theater, Breda.

Kleinkunst

Het Leids Cabaretfestival beleeft vanavond zijn halve finale, waarna drie van de tien deelnemers doorgaan naar de finale van zaterdagavond in de Leidse Schouwburg. André Manuel verzorgt dan het gastoptreden van de 21ste editie, die, als elk jaar, helemaal is uitverkocht.

John Lanting treedt niet meer op met zijn Theater van de Lach, maar hij werkt nog wel als vertaler en regisseur. 'Drie keer twee is zes teveel' werd oorspronkelijk geschreven door Ray Cooney en John Chapman. Simone Rooskens speelt de hoofdrol in deze Nederlandse bewerking, die van donderdag tot en met zondag is te zien in het Nieuwe De la Mar-theater te Amsterdam.

Fred Delfgaauw staat zondag 21 februari in Theater Bellevue te Amsterdam met zijn voorstelling ' 't Gelag'. Daarin speelt Delfgaauw een failliete winkelier in feestartikelen. Voor die definitief de deur achter zich dicht trekt, roept hij nog één keer de geesten op uit het café dat zijn vader voor de oorlog op deze plek runde. De zoon denkt terug aan de oorlog, aan zijn vader en aan Roza, die hij in zijn onschuld verried en daarmee de dood injoeg.

Ontroering, tragiek, maar ook opvallend veel humor. Met zijn poppenspel toont Delfgaauw zich in deze voorstelling wederom een absolute meester van de illusie.

Arie & Silvester zijn stand-up comedians die op cabaretfestival Cameretten uittestten of ze over langere adem beschikten. Sinds de finaleplaats daar maken ze avondvullend theater. Van dinsdag 23 t/m zaterdag 27 februari staat het duo in Theater Bellevue, Amsterdam, met zijn tweede programma.

Alex d'Electrique speelt 'Woyzeck' van George Büchner in een bewerking van Ko van den Bosch. Van dinsdag 23 t/m zaterdag 27 februari staat de totaaltheatergroep ermee in haar 'huistheater': het Rotterdamse Lantaren/Venster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden