Keuze

Concertmuziek

Het Nationaal Jeugdorkest beeindigt komend weekeinde de zomertournee van 1999. Met pianosolist Igor Roma en dirigent Reinbert de Leeuw reisde het orkest deze maand naar Reims en naar verschillende plaatsen in Spanje. In het Arnhemse Park Sonsbeek worden vrijdag, zaterdag en zondag drie verschillende concerten gegeven. Vrijdag muziek van Bartók (suite uit 'De wonderbaarlijke mandarijn') en Sjostakovitsj (Symfonie nr. 8), zaterdag een kamermuziekprogramma waarvoor Roma met leden van het orkest werkte (Mozart, Poulenc, Schubert en Schumann) en zondag de spectaculaire Turangalîla Symfonie van Olivier Messiaen met Roma aan de piano en Valérie Hartmann-Claverie op de ondes martenot. Dinsdag 3 augustus wordt Messiaen herhaald in de zomerconcertserie van het Amsterdamse Concertgebouw.

Orgel

Breda begint laat in het seizoen met zijn concerten in de Grote kerk op het monumentale Flentrop-orgel. Vrijdag om 20.15 uur zet Cor Ardesch de serie in; gericht op bekende en minder bekende composities van Duitstalige componisten uit de 19de en 20ste eeuw. Dat levert een scala van werken op die weinig of nooit op het Bredase orgel zijn uitgevoerd. Ardesch zocht het in twee werken van Johannes Brahms en in stukken van de hedendaagse beroemde Oostenrijkse organist en componist Anton Heiller (o.a. de populaire Tanz-toccata). Hij besluit met een eigentijds Nederlands werk, het minimalistische 'Laudate Dominum' van Jan Welmers. Na Ardesch volgen op de vrijdagen tot en met 3 september Rob Nederlof, de Zwitserse Esther Sialm, Christiaan Ingelse, Kees van Eersel en Jacques van den Dool.

Ben van Oosten ontpopte zich tot een grootmeester in het Frans-romantische repertoire. Zijn programma voor vanavond in de Utrechtse Dom bevat slechts twee onderdelen, maar dat zijn dan ook werkelijk kanjers. Niet minder dan 24 stukken telt 'Pièces de Fantaisie' die Louis Vierne schreef in 1926-27, echte concertstukken met talloze klankmogelijkheden voor een groot orgel, zoals het Maarschalkerweerd-instrument. Van Oosten koos vier stuks uit de 'Fantaisie'. Dan volgt de zesdelige vierde symfonie van Charles-Marie Widor, een klinkende hommage aan de schepper van het romantische orkestorgel, Aristide Cavaillé-Coll.

Vrouwen komen nog steeds spaarzaam in de orgelconcert-kolommen voor. De orgelwereld is een mannenwereld. Voor Margreeth Chr. de Jong geen belemmering om steeds prominenter naar voren te treden, ook als componiste. Vrijdag laat zij zich op het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe kerk in Katwijk horen in een 'Fantaisie sur le Guillaume de Nassau' (fraaie omschrijving voor een bewerking van het 'Wilhelmus') en in 'Variations sur un Cantique pour Orgue', haar opus 1. De Franse titels geven De Jongs voorkeur voor de Franse orgelkunst aan; niet voor niets studeerde ze in Parijs af met een 'Prix de Virtuosité'; op het Frans georiënteerde orgel van de Nieuwe kerk zal zij zich als een haring in de Noordzee voelen. Verder brengt ze Mendelssohns eerste sonate, en werken van Henry Mulet en Willem Mudde.

Agenda. DEN HAAG, 30 juli, St Jacobus (Parkstraat), 20.15 u: Frédéric Blanc uit Parijs met Vierne, Fleury, Duruflé en improvisaties. FRANEKER, 29 juli, Martinikerk, 20 u: Toon Hagen met Bach, Mendelssohn, Bert Matter en eigen compositie. HARDERWIJK, 29 juli, Grote kerk (Bütz-orgel), 20.15 u: Herman van Vliet met onder meer Concertstuk van Flor Peeters en 'Pari intervallo' van Arvo Pürt. ZUTPHEN, 30 juli, Walburgskerk,20.15 u: Theo Jellema met Bach, Langlais, Messiaen.

Jazz

Willem Breuker heeft al heel lang iets met de Duits/Amerikaanse componist Kurt Weill. In zijn muziek voor het Willem Breuker Kollektief (WBK) klonken altijd al Weill-invloeden door. Een paar jaar geleden culmineerde Breukers belangstelling in Weill in een lange radioserie en vorig jaar verscheen van het WBK de verzamel-cd 'Kurt Weill'. In de liederen was de stem van Loes Luca te beluisteren. Zaterdag zingt ze bij het WBK in het Amsterdamse Concertgebouw. Het optreden begint een halfuur voor middernacht.

Francien van Tuinen en Imke van Oosten zijn twee jonge Nederlandse zangeressen in de jazzmuziek. De eerste debuteerde eerder dit jaar met de fraaie cd 'Tuindance', de tweede met de cd 'Life Talks'. Met de Groningse gitarist Rob Elfrink treedt Van Tuinen vanavond op in het Amsterdamse Vondelpark. Volgende week woensdag is Imke van Oosten daar te horen.

Ronald Snijders beweegt zich met zijn Ronald Snijders Band met veel flair en goed gevoel voor pakkende melodieën in het grensgebied tussen jazz en Surinaamse muziek. Zondag speelt de fluitist met zijn band in het Rotterdamse Museumpark, volgende week zaterdag in het Utrechtse Julianapark.

Jeugd

Twee musea vieren deze zomer 'Het jaar van het handschrift'. In het Haagse Museum van het Boek opende onlangs de expositie 'Duizend jaar handschrift'. Met ganzenveer en monnikspij aan kunnen kinderen daar elk weekeinde de middeleeuwse schrijfkunst beoefenen. Het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam doet mee met de expositie 'Met de hand geschreven?', over verleden, heden en toekomst van het schrijven. Info: 070-3462700 en 010-4045425.

'Nero Corleone', de sympathieke locatievoorstelling van het Speeltheater, verhaalt over een zwarte kater die de maffiabaas uithangt op een Italiaanse boerderij. In de regie van Onny Huisink en met muziek van Guus Ponsioen speelt 'Nero' van 27 t/m 30 juli op Boerderij Nooitgedacht, Watergang en van 4 t/m 8 augustus en 11 t/m 15 augustus in het Speeltheater, Edam; vanaf vijf jaar. Info: 023-5319625.

In Egmond zijn vier vertellers 'Op zoek naar de geestgronden'. De theatrale verhalentocht voert te voet en met de paardenkar langs koestallen, bollenschuren en kloostermuren. De vertellers zoeken in de Egmonden naar tekens van hun voorouders en slepen het publiek mee in het avontuur. De voorstelling (vanaf zes jaar) van Kalebas Produkties is te zien t/m 7 augustus in Egmond. Informatie: 023-5319625.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden