Keuze

Franse vertellingen. Het Brabants Orkest presenteert een aantrekkelijk programma met Franse verhalen-op-muziek. Uiteraard komt Dukas' 'Tovenaarsleerling' langs, Bizets eerste suite uit 'L'arlésienne' is er, evenals de Nocturnes van Debussy, maar de hoofdmoot wordt gevormd door de meesterlijke solo-cantate 'La mort de Cléopâtre' van Hector Berlioz. Sopraan Miranda van Kralingen zal de rol van Cleopatra vertolken. Chef-dirigent Marc Soustrot dirigeert. Zondagochtend om 11.00 uur in Amsterdam Concertgebouw, 22 februari Den Bosch Theater aan de Parade, 23 februari Tilburg Concertzaal, 25 februari Breda Chassé Theater en 26 februari Eindhoven Muziekcentrum Frits Philips.

Noors pianofenomeen. Leif Ove Andsnes baart de laatste tijd opzien als een pianist van groot kaliber. Andsnes geeft in het Arnhemse Musis Sacrum een recital met muziek van Liszt, Nielsen en Schumann. Maandagavond 22 februari.

Orgel

Jong talent. De jonge organist Arjen Leistra (afgestudeerd in 1998, nu in Parijs studerend bij Marie-Claire Alain en André Isoir) geeft een recital op het Van den Heuvel-orgel van de Singelkerk in Ridderkerk. Op het programma Passie- en Paasmuziek van Johann Sebastian Bach en de achtste sonate van Guilmant. Leistra zal tevens een improvisatie ten gehoren brengen. Zaterdag 20 februari, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.

Moderne muziek

Straatmuziek. Het wordt een bonte avond in de Grote Zaal van het Concertgebouw, waar door het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw muziek wordt gespeeld van vier componisten die zich lieten inspireren door geluiden en gebeurtenissen op straat. Hoogtepunt wordt 'Orchestrion-Straat' van Maurizio Kagel, speciaal geschreven voor het Schönberg Ensemble dat samengesteld is als de registers van een draaiorgel. In Kagels 'Eine Brise' zullen fietsers door de zaal rijden. In stukken van Charles Ives komen beierende kerkklokken, een uit de maat spelend muziekkorps en de vrijwillige brandweer langs. Verder muziek van de Mexicaan Silvestre Revueltas en de Cubaan Alejandro García-Caturla. 23 februari in Utrecht Vredenburg (om 17.00 uur vooruitconcert, om 20.15 uur het concert) en 24 februari in het Concertgebouw. Vanaf 17.00 uur is er daar een voorproefconcert, om 19.00 uur een componistenportret en om 20.15 uur het concert.

Vocale muziek

En wat dan...? Dat is de titel van een nieuw koorstuk van Gerard Beljon. Hij schreef het in opdracht van het Nederlands Studenten Kamerkoor (het vocale antwoord op de studentenorkesten) dat er onder leiding van Huub Kerstens de première van zal verzorgen op 20 februari. Op de jaarlijkse tournee van het koor staan verder interessante stukken van Schnittke ('Stimmen der Natur' voor tienstemmig vrouwenkoor), Bussotti, Carter, Wullur, Pürt ('Maria-antifonen') en Kerstens zelf. Zaterdag Nijmegen A. van Paduakerk, 21 februari Leiden De Waag, 27 februari Rotterdam Hillegondakerk, 28 februari Groningen Synagoge, 5 maart Utrecht Geertekerk en 6 maart Amsterdam Dominicuskerk.

Honderd jaar Poulenc. Het Nederlands Kamerkoor eert Francis Poulenc van wie we dit jaar zijn honderdste geboortejaar gedenken. Onder leiding van de Zweedse veteraan Eric Ericson wordt het complete oeuvre voor koor a cappella gezongen. Het NKK nam onder Ericson deze muziek vorig jaar al op voor cd, die inmiddels alom geprezen is. 24 februari Haarlem Concertgebouw, 25 februari Rotterdam Laurenskerk, 26 februari Amsterdam Beurs en 28 februari Breda Antoniuskerk.

Muziektheater

Nog meer Poulenc. Poulencs monodrama 'La voix humaine' gaat over een jonge vrouw die een telefoongesprek voert met de man van wie ze vijf jaar geleden scheidde, maar van wie ze nog steeds houdt. Het gebrekkige telefoongesprek (telefonie stond nog in de kinderschoenen) staat symbool voor de communicatieproblemen tussen man en vrouw. De Franse sopraan Valérie Guillorit zingt/acteert dit hoogstoriginele werk in een regie van Elsina Jansen; ze wordt begeleid door pianist Dido Keunig. Vooraf brengen zij Poulencs liedcyclus 'La courte paille' ten gehore. Zaterdagavond 20 februari in de Engelse Kerk, Begijnhof Amsterdam. Toegang 27,50 (tel. 020/6211211).

Jazz

Soesja Citroen. Zangeres Soesja Citroen maakte onlangs de cd 'Song For Ma', waarop ze met een aantal fraaie composities terugblikt op haar twintigjarige carrière. Met de titelsong van de cd herdenkt ze haar kortgeleden gestorven moeder. Een tournee met dezelfde naam als het album voert haar met haar kwartet vanavond langs het Amsterdamse BIM-huis en zondag langs het Rotterdamse jazzcafé Dizzy. Van de partij is ook gastklarinettist Michael Moore, die op de cd een glansrol vervult. Volgende week vrijdag doen ze De Tor in Enschede aan, de zondag daarop spelen ze in het Zaantheater in Zaandam.

Triosonic. Contrabassist Theo Hoogstins flirt in zijn Triosonic, een trio met saxofonist Ferdi Schukking en drummer Menno de Bruin, openlijk met compositiesystemen als Arnold Schönbergs twaalftoonsmuziek en de Toonklok van Peter Schat. In de concertzaal hoor je dat er niet aan af, maar laat Triosonic zich kennen als een trio enthousiaste en bevlogen musici, dat grossiert in vrolijke, toegankelijke en enerverende muziek. Maandag speelt het trio in Jazzcafé Wilhelmina in Eindhoven.

New Concert Big Band. Onlangs werd bekend dat de New Concert Big Band geadopteerd is door het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Een sensatie. Niet eerder werd een jazzensemble zo serieus genomen door het klassieke muziekestablishment. Zolang het orkest daar nog geen vaste concertavonden heeft, moet de liefhebber van de verfijnde bigbandjazz van de New Concert Big Band het doen met de optredens die het twee keer per maand zondagsavonds verzorgt in het Amsterdamse BIM-huis. Komende zondag gebeurt dat met de volgende gastsolisten: trombonist Wolter Wierbos, rietblazer Michael Moore en fluitist Peter Guidi. Van de gastsolisten wordt doorgaans verwacht dat ze eigen stukken meenemen, die bandleider Henk Meutgeert arrangeert voor het ensemble. Benieuwd waarmee Wierbos, Moore en Guidi deze keer aankomen.

Jeugd

Spiegelbeeld. In de poppentheatervoorstelling 'Spiegelbeeld' blikt een vermoeide koning terug op zijn jeugd als ondernemende prins. Om een ijdele prinses voor zich te winnen kwam hij oog in oog te staan met een vervaarlijke draak. Maar nu kan de koning alleen nog maar huilen. De voorstelling van Virga Lipman, vanaf vier jaar, speelt 21 februari in het Laktheater Leiden; 23 en 24 februari in de Stadsschouwburg Amsterdam. Tournee t/m eind april. Reserveren: 020-6230623.

Kinderconcerten. In het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum speelt 20 februari het concert 'Franse muziek met een knipoog' voor kinderen. Reserveren: 035-6714150.

Op 21 februari speelt het maandelijkse kinderconcert in het Amsterdamse Concertgebouw, met cellist Ernst Reijseger, jazzviolist Max Feldman en saxofonist Wolfgang Puschnig. Reserveren: 020-6718345.

In de serie voor jongeren, 'The young ones present', vindt in het Utrechtse Huis a/d Werf een spiritueel Marokkaans 'Gnaoa-ritueel' plaats. Hallucinerende ritmes van percussie-instrumenten brengen de bezoekers in trance en in contact met de wereld van de geesten. Na afloop kan het publiek weer tot zichzelf komen met het muziekensemble 'Ismalia'. Op 19 februari, vanaf 16.00 uur. Reserveren: 030-2315355.

Scheepvaartmuseum. Bezoekers van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum kunnen in de voorjaarsvakantie luisteren naar een vreemd maar waargebeurd zeemansverhaal. Na afloop kunnen kinderen meedoen aan een creatief programma en een reis maken door de vaste collectie van het museum. Er zijn zeilschepen, duikboten, kanonnen, een gesimuleerde zeeslag en in de haven voor het museum is het VOC-schip toegankelijk. Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Telefoon: 020-5232222.

Textielmuseum. Het Nederlands Textielmuseum start op 20 februari met een kinderatelier. Kinderen zelf aan de slag met textiel, kwasten en verf. De tentoonstelling 'Motief-Stilleven' laat stillevens zien in combinatie met bedrukte stoffen en kinderen kunnen zich laten inspireren door hun favoriete voorwerpen. De museumateliers vinden een keer per maand plaats. Goirkestraat 96 in Tilburg. Telefoon: 013-5367475.

Literatuur

Geen Daden Maar Woorden '99 is de titel van het literaire festival dat op donderdag 18 en vrijdag 19 februari in het Bibliotheektheater in Rotterdam wordt georganiseerd door de redactie van het literaire tijdschrift Passionate. In het programma wisselen poëzie, proza, storytelling en rap elkaar af. Abdelkader Benali, Serge van Duijnhoven en Diana Ozon behoren tot de schrijvers die beide avonden zullen optreden. Aanvang 20 00 uur. Entree 15,-

Perdu. In een luchtig programma 'waarin poëzie, champagne en koeien uit verloren sloten elkaar afwisselen' zullen huidige en oud-medewerkers vrijdag 19 februari om 21 00 uur het vijftienjarig bestaan van Stichting Perdu vieren. Perdu (de naam verwijst naar Prousts meesterwerk 'A la recherche du temps perdu') is naast een kleine uitgeverij en poëzieboekhandel een fanatiek podium van literaire avonden, dat geheel drijft op de inzet van vrijwilligers. Zondag 21 februari vindt er bij Perdu, Kloveniersburgwal 86 te Amsterdam, bovendien een speciale poëzieveiling plaats. Dertig dichters leverden een bijdrage, waaronder zich een gedicht in wording van Gerrit Komrij, een collage van Simon Vinkenoog en een kort verhaal van Tonnus Oosterhoff bevinden. Aanvang 15 00 uur. Toegang gratis.

Carl Friedman. Op woensdag 24 februari is Carl Friedman, schrijfster van de romans 'Tralievader' en 'Twee koffers vol', vanaf 20 00 uur te gast in het Literair café in Brasserie de Graafschap in Doetinchem. Info: 0314-343020.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden