Keuze

Pogorelich. Pianist Ivo Pogorelich doet a.s. zondag de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw aan met een Chopin-programma in de serie Meesterpianisten. De in 1959 in Belgrado geboren Pogorelich verwierf zijn grootste faam bij het Internationaal Chopin Concours in Warschau door daar de eerste prijs níet te behalen. Tegenwoordig bekommert hij zich als 'Ambassador of Goodwill' via Unesco om het artistiek talent in zijn voormalige vaderland en via de Sarajevo Charitable Foundation om de materiële noden in Bosnië. Op het programma staan de Tweede en Derde sonate, alsmede enkele mazurka's en polka's.

Armando. In het laatste concert van de kamermuziekserie 'Muziek tijdens de oorlog' in De Nieuwe Veste te Breda, treedt vrijdag beeldend kunstenaar en literator Armando op. Niet alleen leest hij voor uit eigen werk, ook laat hij zich na de pauze als violist gelden.

Vooraf spreekt dr. Pauline Micheelse naar aanleiding van haar publicatie 'Muziek in de schaduw van het Derde Rijk'. Verder brengen sopraan Ingrid Kapelle, bariton Frans Fiselier en pianist Han Louis Meijer Nederlandse composities uit de oorlogsjaren van ondermeer Van Delden, Bunge en Flothuis.

Orgel

Theaterorgel. De Engelse theaterorganist Iain Flitcroft komt naar Amsterdam om een van de weinige ons resterende theaterorgels te bespelen: het onvolprezen Wurlitzer-Strunk-theaterorgel in het Amsterdamse Tuschinski-theater, zaterdag vanaf 10.00 's ochtends.

Widor. In de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee begint een nieuwe cyclus met de complete orgelsymfonieën van Charles-Marie Widor. Nadat hij in de afgelopen jaren de Franse orgelmuziek van Guilmant, Dupré en Vierne systematisch heeft verkend, keert organist Ben van Oosten nu terug met een herneming van de tien orgelsymfonieën die de Franse meester heeft nagelaten. Vrijdag 12 maart klinken de nrs. 4 en 6 op het Van den Heuvel-orgel als eerste in een reeks van vijf vrijdagavonden die zich tot in november uitstrekken.

Oude muziek

Lasso. Capella Amsterdam brengt een weinig bekende madrigaal-cyclus die Renaissance-componist Orlando di Lasso in zijn laatste levensfase tot stand bracht. Dit werk, 'Lagrime di San Pietro' getiteld, bezingt in twintig 'spirituele madrigalen' en een slotmotet in vele toonaarden het berouw van Petrus over zijn verloochening.

In de verschillende delen zijn diverse leden van het koor, dat tegenwoordig als professioneel ensemble opereert, ook solistisch in wisselende bezettingen te horen. Instrumentale intermezzi uit Jacob van Eycks 'Der Fluyten Lusthof' klinken op 13 maart in de Waalse Kerk te Amsterdam gespeeld door van Saskia Coolen en op 14 maart in de Lutherse Kerk te Arnhem door Anneke Boeke. Daniel Reuss dirigeert dit bijzondere programma.

Moderne muziek

Synagoge. 's-Hertogenbosch beschikt met ingang van 17 maart over een eigen centrum voor hedendaagse en geïmproviseerde muziek. Met een vijfdaags festival wordt het nieuwe Muziekcentrum, de voormalige en nu gerestaureerde Synagoge, officieel in gebruik genomen. Het Aquarius Ensemble en Musica Ducis, de twee ensembles die het nieuwe Centrum als thuisbasis zullen gebruiken, presenteren zich bij het openingsconcert met een gezamenlijk programma, met werk van John Zorn, Gijsbrecht Royé en Arnold Schönberg.

Vocale muziek

Stabat Mater. Onder leiding van dirigent Ed Spanjaard begint eveneens in 's-Hertogenbosch een meerjarig project gewijd aan de vele verschillende zettingen van het Stabat Mater die in de loop der eeuwen zijn ontstaan. Het Brabants Orkest en het Brabant Koor bijten dit jaar het spits af met twee wel zeer romantische interpretaties van de van oorsprong middeleeuwse tekst. Het Stabat Mater volgens de Italianen Rossini en Verdi klinkt vrijdag in Den Bosch (Parade) en Zaterdag in Breda (Grote Kerk).

Jazz

Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, zoals de New Concert Big Band tegenwoordig heet, treedt ook regelmatig op buiten de muren van zijn vaste Amsterdamse podia: het BIM-huis en het Koninklijk Concertgebouw. Morgen doet het orkest het CK-Theater in Roermond aan, overmorgen speelt het in het Utrechtse Muziekcentrum Vredenburg. Gast bij het gezelschap van bandleider Henk Meutgeert is de Amerikaanse saxofonist Lew Tabackin.

Chris Abelen. Trombonist Chris Abelen leidt al enige tijd een kwintet waarmee hij de alleraardigste cd Dance Of The Pinguins maakte. In deze groep krijgt Abelen weerwerk van gitariste (en kersverse Boy Edgar-prijswinnares) Corrie van Binsbergen, tenorsaxofonist Tobias Delius. Bassist Wilbert de Joode en drummer Charles Huffstadt vormen een goedgeoliede ritmesectie. Vrijdag in Amsterdam (BIM-huis), zaterdag in Rotterdam (Nighttown) en maandag in Eindhoven (Jazzcafé Wilhelmina).

Dick de Graaf. Het Dick de Graaf Septet is een van de vele formaties waarin saxofonist Dick de Graaf zijn talenten kwijt kan. Frisse, eigentijdse neobop heeft doorgaans zijn voorkeur, maar met zijn septet vertolkt hij een aantal stukken van wijlen popgitarist Jimmy Hendrix. Vanavond gebeurt dat in Bussum (Theater a/d Molenlaan), morgen in het Tilburgse Paradox.

Dans

Amateurdans. Al voor de zevende keer vindt a.s. zaterdag het tweejaarlijkse Amateursdans Festival Groningen plaats, waaraan zowel beginnende als gevorderde dansers en choreografen uit Groningen e.o. deelnemen. Er is ook een zogeheten voorbeeldproductie te zien: 'Een dozijn dansen', een samenwerkingsproject van de Stichting Amateurdans Groningen en het Landelijk Centrum Amateurdans. Stadschouwburg De Oosterpoort, 19.30 uur.

Vlucht over Den Haag. Choreograaf Thom Stuart verleende met 'City mapping' en 'De start' al eerder medewerking aan dansspektakels in Den Haag, beide malen ter gelegenheid van het CaDance-festival. Nu werkt hij mee aan 'Vlucht over Den Haag', een multimedia-voorstelling over heden en verleden van Den Haag. Naar een idee van Cor Gout (zanger/tekstschrijver van de groep Tresspassers W) en verder met o.a. videokunstenaar Heiner Holtappels, 11, 12 en 13 maart om 20.30 uur in het Korzo theater, op 14 maart om 15.00 uur.

De Rotterdamse Dansgroep (DRD) presenteert nieuw werk van Küthy Gosschalk en Rick Kam. Artistiek leidster Gosschalk maakte een choreografie voor twee danseressen en twee dansers, op muziek van Beethoven (strijkkwartet nr. 12 opus 127). Kam liet zich voor 'Realm' inspireren door de naaktstudies van Egon Schiele en werk van Oliver Sachs en Simon Schama. Vrijdag 12 tot en met 18 maart in het Studiotheater van DRD ('s-Gravendijkwal 58A, Rotterdam).

Jeugd

Juul. Theater Gnaffel speelt een snijdende, maar ook ontroerende voorstelling over pesten. 'Juul' is de lieveling van de poppenmaker en uit jaloezie maken de andere poppen hem het leven zuur. In een wanhopige poging om in de smaak vallen, demonteert de arme Juul zijn gehele poppenlijf. Hij schroeft zijn oren en zijn ogen af, zijn benen en zijn armen. Totdat er bijna niets meer van hem over lijkt te zijn. Vanaf zes jaar. Op 14 maart in de Stadsschouwburg Utrecht, 17 maart in City of Wesopa, Weesp.

Thriller. Van de relatief nieuwe theatergroep Saga spelen twee voorstellingen. 'Voor één Nachtje' is een muzikale thriller over logeren in een vreemd huis. Een meisje ontmoet bij haar tante een akelige speelgoedbeer die haar 's nachts de stuipen op het lijf jaagt. Vanaf vier jaar. Te zien op 14 maart in de Toneelschuur, Haarlem en op 17 maart in De Schippersschool, Amsterdam.

Een rustige zondag is een originele, muzikale solovoorstelling van Het Filiaal. In een woud van slaginstrumenten speelt Gabor Tarjan het verhaal van een muzikale reus, die het publiek meeneemt op een reis in de wolken. Daar ontdekt een meisje dat de reus maar een heel klein hartje heeft. De voorstelling is geschikt vanaf vijf jaar en te zien op 13 maart in Onder de Linden, Middenbeemster, op 14 maart in De Teerstoof, Schiedam en op 17 maart in De Kampanje, Den Helder.

Voorlezen. Wie kinderen wil horen voorlezen uit hun favoriete boek kan de regionale voorrondes van de Nationale voorleeswedstrijd bezoeken. Het boek 'Blauwe plekken' van Anke de Vries en schrijfster Carrie Slee zijn favoriet bij de voorlezers van 1999. Op 13 maart lezen twaalf kinderen voor in de bibliotheek in Schoonhoven en op 17 maart in de bibliotheek in Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden