Keuze

Concertmuziek

Voltooide Bruckner. Precies een jaar geleden kon een geplande uitvoering door het Gelders Orkest onder leiding van Lawrence Renes van Bruckners Negende (inclusief een recentelijk gereconstrueerd finaledeel) geen doorgang vinden. Dirigent Hans Vonk tekende bezwaar aan, omdat hij vlak daarvoor nog een Bruckner Negen met hetzelfde orkest gedaan had. Renes zou met Vonks veren gaan pronken, heette het. Nu kunnen dirigent Renes en het orkest waar hij chef van is dan toch de Nederlandse première verzorgen van deze nieuwe voltooiing van Bruckners onaffe symfonie. Twee Italianen, een Australiër en een Duitser maakten na een grondige bestudering van Bruckners manuscripten voor het finaledeel een nieuwe partituur (wereldpremière in 1993 in Linz). Renes dirigeert het Gelders Orkest vrijdag 13 augustus in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag 14 augustus in Nijmegen (De Vereeniging) en zondag 15 augustus in Amsterdam (Concertgebouw-zomerconcerten). Aanvang 20.15 uur.

Haitink. Na zijn glorieuze Carte Blanche-serie van het afgelopen seizoen keert Bernard Haitink op maandag 16 augustus terug in het Concertgebouw. Hij dirigeert dan het jeugdorkest van de Europese Unie (European Union Youth Orchestra). Op het programma echte Haitink-kost: de Zevende van Gustav Mahler. Het optreden maakt deel uit van de serie zomerconcerten van het Concertgebouw.

Teatro Lirico. Na een bejubeld concert vorig jaar maakt het barokke ensemble Teatro Lirico onder leiding van luitist Stephen Stubbs opnieuw zijn opwachting in de zomerconcerten van het Concertgebouw. Dit jaar treedt als gaste coloratuursopraan Cyndia Sieden op die aria's zal zingen uit opera's van Hündel, Porpora en Veracini. Het orkest omlijst deze virtuoze vocale bijdragen met ouvertures tot opera's van dezelfde componisten

Opera

Manege-opera. Het Summerborn Opera Fesival gaat a.s. zondag van start. Voor het tweede jaar worden in Manege Voorst in de gemeente Voorst operavoorstellingen gegeven. Na Rossini's farsa comica 'L'occasione fa il ladro' ('De gelegenheid maakt de dief') van vorig jaar staat er dit jaar weer een komische Rossini op het programma: 'La scala di seta' (De zijden ladder). De leiding van het festival is in handen van zangeres Bernadette ter Heyne en regisseur Jan Bouws, Jeroen Weierink dirigeert het Summerborn Festival Orkest. Voorafgaande aan de voorstellingen worden Italiaanse gerechten geserveerd. Voorstellingen op 15, 17, 18, 20, 21 en 22 augustus. Aanvang 18.00 uur (aanvang 22/8 12.00 uur met brunch vooraf). Toegangsprijs ¿ 95,- inclusief maaltijd. Info: 038/4432661.

Orgel

Kampen. Het toch al zo rijk aan fraaie orgels bedeelde Kampen heeft er sinds kort een belangrijke aanwinst bij: het koororgel van de firma Reil. Hoewel anders van karakter en minder groot doet het in klankschoonheid niet onder voor het onvolprezen Hinsz-orgel in dezelfde kerk. Het koororgel wordt in de wekelijkse middagpauzeconcerten op woensdag inmiddels veelvuldig gebruikt. Het eerstvolgende concert wordt woensdag 18 augustus om 12.30 uur verzorgd door organist Christo Lelie, die werken van Franse en Duitse barokcomponisten (o.a. Scheidt, Böhm, Bach en Gigault) zal spelen. Donderdag 19 augustus geeft Ab Weegenaar in dezelfde kerk een avondconcert. Bovendien worden beide orgels, meestal in combinatie met andere instrumenten,in de gratis wandelconcerten op zaterdagmiddag bespeeld (aanvang 15.00 uur).

Nijmegen. Vooruitlopend op het Bach-jaar 2000 geeft organist Reitze Smits op het König-orgel van de St. Stevenskerk te Nijmegen een tweede Bach-recital op dinsdag 17 augustus, aanvang 20.30 uur. Smits, een barokspecialist en Bach-kenner bij uitstek, voert vier delen uit Bachs Clavierübung uit. Een dag later, op donderdag 18 augustus zal Reitze Smits opnieuw muziek van J. S. Bach uitvoeren, maar dan in de Sint Laurenskerk te Alkmaar. Dit concert, dat de titel 'Bach voor en na' kreeg, begint om, 20.00 uur.

Rotterdam. Ook de orgelconcertcommissie van de Rotterdamse Laurenskerk kijkt al vooruit naar het Bach-jaar. Op zaterdag 21 augustus geeft Johann Th. Lemckert daar een concert met als motto 'Op weg naar Bach 2000'. Aanvang 15.00 uur. Een week eerder (zaterdag 14 augustus) zullen twee jonge organisten plaats nemen achter de vier klavieren van dit grootste kerkorgel uit ons land als Hayo Boerema en Wim Hazeu het middagconcert in de Laurenskerk verzorgen. Hayo Boerema maakte vorig jaar grote indruk met zijn prestaties in het Internationaal Orgelimprovisatieconcours Haarlem. Hoe hij literatuur speelt, valt behalve in Rotterdam volgende week vast te stellen in Amsterdam: Boerema speelt daar op 18 augustus muziek van Franck, Widor, Messiean en Dupré in de Westerkerk (aanvang 20.15 uur).

Vlaamse Orgeldagen. Wie nog vakantiedagen over heeft en buiten de Nederlandse grenzen van orgels wil genieten kan van 16 tot en met 20 augustus in het Vlaamse Veurne terecht. Daar worden de Vlaamse Orgeldagen gehouden. Die bestaan o.a. uit meestercursussen door Ewald Kooiman, een workshop en een wedstrijd voor amateurorganisten (19 en 20 augustus), een tentoonstelling, concerten en een 'Nacht van het orgel' (17 augustus, 20.30 uur), waarin het orgel geconfronteerd zal worden met andere kunstvormen. Inlichtingen: tel. 0032/58/315228.

Jazz

Antilliaanse Feesten. Net even over de grens bij Breda, richting Antwerpen, ligt Hoogstraten. En daar vinden vrijdag en zaterdag alweer voor de 17de maal de Antilliaanse Feesten plaats met een Caribbean Festival. Optredens van onder meer Garifuna Legacy (uit Belize/New York), Orquesta Revé (Cuba), Toros Band (Dominicaanse Republiek), Los Pelaos (Colombia en Sergio Vargas en orkest bieden heerlijk swingende proeven van punta, salsa, merengue, bachata en vallenato. Informatie: 0032/3/3143732.

Cousin X is een jazzfunkgroep uit Groningen met twee blazers (saxofoon en trombone), basgitaar en drums en een elektrisch gitarist als extra melodie-instrument. Bovendien zingt de drummer in een aantal nummers. In hun muziek hoor je invloeden uit funk, hiphop en countrymuziek. Dat Cousin X toch bovenal een jazzgroep is, komt door de vrije, improvisatorische vervlechting van alle elementen. Eerder dit seizoen maakten ze furore als onderdeel van een Young VIPS-tournee. Zaterdag spelen ze in het gezellige jazzcafé Bij Max in Den Oever. Vrijdag de 27ste spelen ze in Amsterdam op de Uitmarkt.

Beeldende kunst

Bram de Does. De UB Amsterdam, Singel 425, toont tot en met 26 augustus grafische ontwerpen van Bram de Does, ter viering van zijn 65ste verjaardag. Onlangs verwierf de Universiteitsbibliotheek 38 bladen met werktekeningen van een door hem ontworpen drukletter, de Lexicon. Deze ontwerpen vormen een belangrijke aanvulling op de grote verzameling letterproeven en literatuur over de drukletter die de bibliotheek bezit. De Does ontwierp twee drukletters die in het Nederlandse typografische landschap zeer nadrukkelijk aanwezig zijn: Trinité en Lexicon. Voor de Trinité, een letter met drie verschillende stok- en staartlengtes, ontving hij in 1991 de H. N. Werkmanprijs. De populariteit van de letter is enorm: van boekomslagen, postzegels, routebeschrijvingen, fotobijschriften, gedichten tot melkpakken. Ook boeken die De Does verzorgde, worden tentoongesteld, uitgaven van zijn Spectator-pers. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur.

Rosemarie Trockel. In Venetië vertegenwoordigt Rosemarie Trockel Duitsland in het nationale paviljoen met onder meer een video van een speelplaats waar kinderen in bizarre autootjes rondrijden. Het lijkt een gewone speelplaats, maar gaandeweg wordt het een tableau vivant in de traditie van Brueghel met bijzondere figuren die opduiken en interessante sociale interacties die ontstaan. Stichting De Pont in Tilburg (Wilhelminapark 1) heeft de in de film gebruikte autootjes verworven en stelt ze een jaar ten toon. In de tuin kunnen kinderen op zondagmiddag tussen 13 en 16 uur met enkele ervan ook echt rondjes rijden. T/m zomer 2000.

Theater

Heroes. De Boulevard-productie 'We could be heroes' onder regie van Hein Verkees begint als een Paris Texas, die gaandeweg in een Kniertje 'met hoog David Lynch-gehalte' omslaat. T/m 15 augustus in het Bossche theaterfestival Boulevard.

Vis-à-Vis. Een braaf echtpaar raakt verblind door moordlust. 'Picnic' van gezelschap Vis-à-Vis combineert filmisch theater met slapstick en techniek. T/m 15 augustus op het theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

Bosklucht. Frances Sanders regisseerde met 'Hendrik IV' haar zoveelste Amsterdamse Bos-produktie. Shakespeare's koningsdrama teruggebracht tot veel en grof geschreeuw, maar met een onweerstaanbare Porgy Franssen als Falstaff. Beh. zo en ma t/m 28 augustus in het Openluchttheater, 21.30 uur. Niet als het regent: 020/6433286.

Jeugd

Circusduo. In het Openluchttheater van het Amsterdamse Vondelpark treedt, als laatste in de reeks voorstellingen, op 18 augustus het circusduo Meatball & Van de Camp op. 'Het geheim van de Graal' is een hilarische bewerking van 'Parcivals queeste naar de Graal', met een dwerg op stelten en een man op een duivenrug.

Goden. De tentoonstelling 'Grote Goden' in het Allard Pierson Museum brengt de Goden uit het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse Rijk tot leven. Zeus en Eros spreken de kinderen vanuit een 'son et lumière' toe en vertellen spannende verhalen over het leven in het hemelrijk. Ook kun je je verkleden, een tekening maken en een brief posten voor God. Oude Turfmarkt 127 in Amsterdam. Informatie: 020/5252556.

De Griezelbus is een locatievoorstelling in een stadsbus naar het boek 'De Griezelbus 1' van de meester van het griezelen, Paul van Loon. Sirius Productions bewerkte het verhaal tot een wat lawaaierige, maar erg spannende musical. De bus vol kwelgeesten en vampiers rijdt onder de huiveringwekkende leiding van weerwolf Onnoval op 12 augustus in Haren-Karspel en op 18 augustus in Amsterdam. Informatie: 023/5319139.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden