Keuze

Beeldende kunst

Niet-westers. Inhakend op de groeiende belangstelling voor kunst uit niet-westerse landen heeft Canvas International Art in Amsterdam (Lijnbaansgracht 319) een grote presentatie samengesteld van honderd kunstenaars uit Azië en Latijns-Amerika. Ze laten schilderijen en tekeningen zien, maar ook grafiek en foto's. Onder de Aziatische deelnemers onder meer Le Thiet Cuong, Xuan Tiep, Truong Tan, Wu Xuefu, Xin Haizhou, Zhuang Hui en Xu Hongmin. T/m 30 januari.

Verlengd. Museum van Loon in Amsterdam (Keizersgracht 672) heeft de expositie 'Hans Bayens – kunstenaarsportretten' verlengd tot en met 14 februari. Bayens (1924, opgeleid aan de kunstacademie in Antwerpen) heeft in de afgelopen jaren veel van zijn collega's afgebeeld. Niet alleen schilders (o.a. Herbert Fiedler, Kees Verwey, Nicolaas Wijnberg en Pieter d'Hont) maar ook schrijvers. Bekend zijn zijn portretten van Betje Wolff en Aagje Deken, de beelden van Nescio's Titaantjes en Multatuli. De tentoonstelling omvat 70 werken.

Keramiek

Vaatwerk. Galerie Louise Smit in Amsterdam (Prinsengracht 615) heeft een naam op het gebied van moderne sieraden. Het verrast dan ook dat ze een uitstapje maakt naar hedendaags keramiek, waarbij het in dit geval wel gaat om twee kunstenaars die een duidelijke relatie met de sieraadkunst onderhouden. Iris Eichenberg verbleef als sieraadontwerpster gedurende drie maanden in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch. Ze heeft daar een serie porselein vaatwerk gemaakt, die ze bij Louise Smit combineert met een groep objecten, waardoor een installatie is ontstaan. Pauline Wiertz daarentegen gebruikte haar ervaring als keramist voor een collectie uit porselein vervaardigde sieraden. T/m 2 maart. Opening a.s. zaterdag.

Fotografie

Bravo. De van oorsprong Mexicaanse fotograaf Manuel Alvarez Bravo (1902) leerde zich van jongs af aan om de wereld als het ware door een sleutelgat te bekijken. In zijn foto's komt dat tot uitdrukking door een vreemd perspectief, dat de kijker dwingt tot een eigen stellingname. Een ander belangrijk thema in zijn fotografie is het onzichtbare. Op grond van een door de Franse schrijver De Saint-Exupéry gemaakte opmerking dat alleen het essentiële onzichtbaar is, vroeg Bravo zich af hoe hij de wind zichtbaar kon maken. Zo maakte hij beelden van vrouwen die de was hebben gedaan en van drogende kleren, die over cactussen gedrapeerd zijn. Deze en nog zo'n honderd foto's die door de maker zelf zijn geselecteerd, vormen een tentoonstelling in het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw in Groningen (Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104). Tot 14 februari.

Talent. Reflex Modern Art Gallery in Amsterdam (Weteringschans 79a, tegenover het Rijksmuseum) biedt met een ruim opgezet overzicht gelegenheid om kennis te maken met jong fotograferend talent. Vijf jongeren, die de afgelopen tijd aan de diverse kunstopleidingen in de randstad afstudeerden, laten bij Reflex nieuwe opvattingen over dit medium zien. De groep bestaat uit Raymond Taudin Chabot (portretten) en Ulla-Mari Lindström (dans), beiden van de Rietveld Academie in Amsterdam; Morad Bouchakaur (reclame, reportage) die afkomstig is van de Koninklijke Academie in Den Haag; Milouschka Bokma (mode, met een sensuele vertaling) van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ten slotte Bart Hendriks (elementen uit het dagelijkse bestaan) die onlangs de Rijksakademie in Amsterdam verliet. T/m 29 februari.

Lezingen

Jozef Israëls. In het kader van de dubbele Jozef Israëlstentoonstelling (in het Joods Historisch Museum in Amsterdam en het Groninger Museum in Groningen) is een aardig programma van begeleidende lezingen georganiseerd. Zo houdt conservator Edward van Voolen komende zondag in het Joods Historisch Museum een voordracht over de vraag in welke mate Israëls een joodse schilder was. Aanvang 14.30 uur.

Wonen op stand. Hoe woont de elite van Nederland, hoe staan hun keuzes voor hun woning en woonadres in relatie tot hun verdere lifestyle? Met deze vragen heeft Elleke de Wijs-Mulkens zich als sociaal geograaf in de afgelopen tijd beziggehouden. Het antwoord heeft ze vervat in een proefschrift, aan de hand waarvan ze vanavond een lezing geeft in het Dudok Centrum in het raadhuis van Hilversum. Aanvang 20.15 uur.

Theater

Peer Wittenbols, huisdramaschrijver van het Limburgse theatergezelschap De Federatie, schreef het radiodrama 'De Trinidad/Brazilshow'. Tony Brazil en Shamira vormden jarenlang een begrip in de Nederlandse artiestenwereld totdat Shamira door een bedrijfsongeval in een rolstoel belandde. Het echtpaar probeert de draad op te pakken: zullen de glorieuze tijden van weleer herleven? Vrijdag 28/1 op radio 5, 13.05-13.50 uur.

Bloeddorst. Peter Paul Muller en Jeroen Willems spelen onder regie van Johan Simons 'Bloeddorst'. Fantasie en kinderspel ontaarden via Vondels Gijsbregt en Shakespeare's Macbeth in hedendaagse oorlogshuiver. Hans Oranje over de twee hoofdrolspelers: "Zij vormen niet alleen de absolute top van toneelgroep Hollandia, maar hebben ook in het hele Nederlandse toneelgilde slechts enkele gelijken". 28 en 29/1 Gent, 1 t/m 5/2 Amsterdamse Nes, 9/2 Maastricht.

Maarten en Nicolien. De Voormalige Werkteaterkern Marja Kok, Shireen Strooker en Helmert Woudenberg spelen 'Maarten en Nicolien' naar dialogen uit de romancyclus van J.J. Voskuil. "Hoe kunnen personages die je voor het eerst in levenden lijve ziet, plotseling tot typetjes verworden? Hoe kunnen dialogen die 5 500 pagina's lang geen moment vervelen na anderhalf uur toneel wel gaan vervelen? Waarschijnlijk is 'Het Bureau' alleen als raadsel afdoende verklaard", concludeerde Peter Henk Steenhuis in Trouw. 29/1 Alphen a/d Rijn, 1/2 Meppel, 3/2 Helmond, 4 en 5/2 Arnhem.

Het Nationale Toneel. In 'Het het geheugen van water' van de Engelse schrijfster Shelagh Stephenson komen drie dochters bijeen voor de begrafenis van hun moeder. "Ik weet niet hoe ze het klaarspeelde om drie dochters te baren en die vervolgens zo slecht voorbereid het leven in te sturen. Ze had ons op pumps de Mount Everest laten beklimmen. Met handtasjes." Onder regie van Antoine Uitdehaag met Antoinette Jelgersma, Will van Kralingen en Oda Spelbos. 27/1 Haagse Schouwburg, 28/1 Alkmaar, 29/1 Eindhoven, 1/2 Den Bosch, 2/2 Arnhem, 8/2 Leeuwarden.

Om de macht. Elsje de Wijn, Hans Leendertse en Laurens Eemhout spelen 'Om de macht' van Niek Barendsen. Een gevallen dictatorechtpaar; zij houdt van schoenen en geheime microfoons, hij van zijn hondje Nero en van alles wat glimt. 27/1 Zoetermeer. 29/1 Wormer, 1/2 Den Haag. 3/2 Arnhem, 4/2 Nijmegen, 5/2 Eindhoven.

Kleinkunst

Bert Klunder is behalve regisseur van o.a. Brigitte Kaandorp de laatste jaren steeds vaker zelf te zien op de vaderlandse podia. Humor en ontroering in zijn nieuwste voorstelling 'De pianostemmer', geregisseerd door Kees Prins. 28 en 29 januari in Theater Pepijn in Den Haag.

Marlies Helder komt dit seizoen met alweer haar vijfde programma, 'Out of the blue'. Een performer als een product uit een geheime verhouding tussen Iggy Pop en Marlène Dietrich. Een aparte verschijning met een theebruine stem. 27/1 in De Boerderij in Huizen, 28/1 in de het Evertshuis in Bodegraven, 30/1 in de Stadsschouwburg Nijmegen.

Herman van Veen is na drie jaar buitenlandse optredens terug in Nederland. Met zijn vaste begeleiders maakte hij weer een geheel nieuw programma. 2 en 3 februari in Stadsschouwburg 'de Maagd' in Bergen op Zoom.

Literatuur

Versierde verhalen. Ter gelegenheid van de publicatie van het boek 'Versierde verhalen, de oorspronkelijke boekbanden van Louis Couperus' werk (1884-1925) van H.T.M. van Vliet, heeft het Louis Couperus Museum een tentoonstelling ingericht met boekbanden van kunstenaars als Jan Toorop, Chris Lebeau, R.N. Roland Holst en de architect H.P. Berlage en tekstfragmenten die een beeld geven van het boek als 'object van de Nieuwe kunst' in die periode. Tot en met 11 juni in het Louis Couperus Museum, Den Haag, donderdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

De werkelijkheid van K. Schippers. Dichter, schrijver en kunstcriticus K. Schippers wordt op 2 februari geïnterviewd door een kunsthistorica en een neerlandicus, die samen zullen proberen de wereld van Schippers voor het voetlicht te brengen en zijn visie op kunst te ontrafelen. De titel van de ontmoeting luidt 'De werkelijkheid van K. Schippers: onwaarschijnlijk echt, want zijn boeken gaan over liefde, verlangen, vroeger en ongelijkheid, oftewel over het leven.' Schouwburg Odeon, Zwolle, aanvang 20.00 uur, kaarten ¿12,-.

Scott Turow. Het John Adams Instituut organiseert op 2 februari een lezing met de Amerikaanse auteur en advocaat Scott Turow over zijn nieuwste boek 'Personal injuries', waarin hij een wereld van menselijk falen, corruptie en geldzucht schildert. De Britse journalist Simon Kuper introduceert Turow en zal de discussie met het publiek leiden. De Rode Hoed, Amsterdam, aanvang 20.00 uur, info: John Adams Instituut 020/6247280.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden